Thuram: jalgpallurite streik vallandas Prantsusmaal rassismi puhangu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Prantsusmaa jalgpallikoondislane Lilian Thuram.
Endine Prantsusmaa jalgpallikoondislane Lilian Thuram. Foto: SCANPIX

Endise Prantsusmaa jalgpallikoondislase Lilian Thurami sõnul on Prantsusmaa ühiskonnas vallandunud rassismi puhang ning selles on süüdi Lõuna-Aafrika Vabariigis MMil tüllipööranud ja treeningut boikoteerinud jalgpallikoondis.

Thurami arvates oli jalgpallurite käitumisel hukatuslik tagajärg. Thuram rääkis ajalehele L’Equipe, et prantslased teevad üldistusi, et koondise probleemide põhjuseks on see lihtne tõsiasi, et seal mängib liiga palju tumedanahalisi mehi, vahendab AP.

1998. aastal Prantsusmaa ridades maailmameistriks tulnud Thuram on seda meelt, et MMil tüli algatajateks olnud mängijad peaksid karistada saama.

Mäletatavasti oli streigi põhjuseks see, et peatreener Raymond Domenech läks Mehhiko mängu vaheajal tülli Nicolas Anelkaga, kes väidetavalt oli peatreeneriga vaieldes kasutanud roppe sõnu ning seetõttu saadeti ta MMilt koju.

Nii Anelka ise kui ka mitmed mängijad on öelnud, et seetõttu otsustati üksmeelselt treeningut boikoteerida.

«Nüüd on muidugi lihtne öelda, et kõik mängijad olid ühel meelel, aga see pole ju tõsi,» märkis Thuram. «Mõned neist vaikivad, mis tähendab, et tegelikult on nad selles loos ohvrid. Öelda, et kõik olid streigi poolt, on ilmselgelt mõne liidri idee.»

Thuram teatas ka, et kui mässumeelsetele mängijatele mingeid karistusi ei määrata, astub ta oma ametikohalt Prantsusmaa jalgpalliliidus tagasi.

Prantsusmaa jalgpalliliit on MMil juhtunu kohta juba uurimise algatama ning selle tulemused peaksid avalikkuse ette jõudma 15. augustil.

Mäletatavasti jäi Prantsusmaa laeks tänavusel MM-finaalturniiril alagrupiturniir, kus nad said kirja vaid ühe viigipunkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles