Astana tiimi bossi Vinokurovit süüdistatakse võidu ostmises

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Vinokurov
Aleksandr Vinokurov Foto: Erakogu

Astana profimeeskonna pealiku Aleksandr Vinokurovi elu on kui elu ikka, rõõm ja mure koputavad üheskoos uksele. Astana sai tänu Vincenzo Nibalile esikoha ­Tour de France’il ja äsja palgati Rein Taaramäe. Samal ajal aga valmistub Liege’i kohus Belgias arutama asja, kus Vinokurovit süüdistatakse korruptsioonis.

Korruptsioon kõlab väga ametlikult, kuid tegelikult kahtlustatakse Vinokurovit võidu ostmises 2010. aasta Liege’i – Bastogne – Liege’i klassikul. Müüja olnud teine venelane, Katjuša meeskonna sõitja Aleksandr Kolobnev.

Äsja dopingukaristusest vabanenud Vinokurov ja Kolobnev said sel võidusõidul eest ära, ajasid omavahel juttu ning lõpus, kus Kolobnev pidanuks olema kiirem, ta seda ei olnud. Vinokurov võitis. Dopingutohter Michele Ferrari juhtumit uurides avastas Itaalia politsei, et Vinokurov oli veidi aega pärast sõitu Kolobnevile üle kandnud 150 000 eurot. Sama summa laekus ka Vinokurovi kontole, maksja oli Kasahstani jalgrattaliit.

Juba varem olid Šveitsi meediasse lekkinud e-kirjad, milles Kolobnev kirjutab Vinokurovile, et kui asi ilmsiks tuleb, lõigatakse tal teatud kehaosa maha, edastab pangaarve numbri ning palub selle e-kirja kohe kustutada. Ta lisab, et isegi abikaasale on raske selgitada, miks Vinokurov esikoha sai, mitte tema: «Ma pole kindel, kas see, mida ma tegin, oli õige.»

Vinokurov vastab: «Sa tegid kõik õigesti. Maailm on ümmargune ja jumal näeb kõike, seega suur tänu. Ära muretse, meie kokkulepe peab.»

Mõistagi tõrjus Vinokurov kõiki süüdistusi ja väitis, et pole iial esikohti ostnud. Ta ei selgitanud ka ülekannet Kolobnevile: «See on mu isiklik elu. Olen pildunud karjääri jooksul raha siia ja sinna, ent  Kolobnevilt ei ole ma võitu ostnud.»

Kokkulepped pole rattasõidu ajal teab mis haruldased. Vinokurov, kes Londoni olümpial võitis kulla, sai Sydney mängudel nii-öelda kokkuleppehõbeda: kaks ringi enne finišit pühkisid peagrupist minema kolm Telekomi ratturit – tiimi liider Jan Ullrich, teine sakslane Andreas Klöden ja Vinokurov.

Kui oli selge, et kolmikut ei püüta, võeti hoog pisut maha ja aeti juttu, misjärel Ullrich kiirendas, Klöden jäi omakorda Vinokurovist maha. «Boksis räägiti, et mehed jagasid medalid vestluse käigus,» rääkis toona Jaan Kirsipuu. «Ega see sportlik ole, ent kõik jäid rahule. Vinokurov üksi sakslaste vastu poleks saanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles