Eesti ühel kiireimal rallimehel pole jätkamiseks raha

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rally Estonial kihutas Timmu Kõrge poodiumile, kuid selle võistlusega said vahendid otsa.
Rally Estonial kihutas Timmu Kõrge poodiumile, kuid selle võistlusega said vahendid otsa. Foto: Karli Saul

Eile pakkis üks Eesti kiiremaid rallimehi Timmu Kõrge oma eelmise hooaja võistlusauto, N-rühma Mitsubishi Lanceri, konteinerisse ja saatis Kuveidi poole teele. Masina müügist saadud raha eest klaarib tänavu Eesti meistrivõistluste arvestuses kaks võitu saanud mees ära hooaja esimese poolega tekkinud lahtised otsad. Mis saab aga edasi, pole selge. Tuleval nädalal Lätis Kurzemes sõidetaval Eesti meistrivõistluste etapil ta starti ei tule.

Võistlusauto on müügis ka teisel Eesti tippsõitjal Egon Kauril. Ostuhuviline inimene olevat olemas ning Kaur loodab, et peatselt õnnestub kaupa teha. Kurzeme rallile ta küll läheb, ent mitte sõitja, vaid omanimelise tiimi juhina. Võistlushooaja kuulutas ta lõppenuks.

Ka Rainer Aus, kes kuulub samuti vähimagi kahtluseta Eesti parimate rallimeeste hulka, jääb Kurzeme rallist kõrvale. Hooaega ta ilmselt siiski veel ei lõpeta ning vähemalt oktoobris sõidetaval Saaremaa rallil on ta stardis.

Kõigi kolme tippsõitja probleem on üks – raha. Kõrge, kes koos kaardilugeja Erki Pintsiga otsustas tänavuseks hooajaks teha arengus sammu edasi ja istus MM-Motospordilt renditud Ford Fiesta R5-autosse, kirjutas oma tiimi kodulehel, et lisaks Eesti meistrivõistlustele loodab ta osaleda veel mõnel rahvusvahelisel kihutamisel ja ka Soome MM-rallil. Tegelikkus osutus teiseks.

«Eelmise hooaja lõppedes sai pandud paberile, kui palju ja kelle käest võiks toetust saada. Tegelikult saime loodetust poole vähem ja lisaks otsustasid mõned vanad sponsorid sootuks loobuda,» rääkis Kõrge.

Juulis näitas Kõrge vägevat kiirust Euroopa meistrivõistluste etapiks oleval Rally Estonial, kus ta lõpetas absoluutarvestuses Ott Tänaku ja Aleksei Lukjanuki järel kolmandana. Võistlusjärgses intervjuus tunnistas ta aga, et raha on otsas ning hooaja jätkamine küsitav. Vahepealse kuu ajaga pole olukord muutunud ning Eesti meistrivõistlustel absoluutarvestuses ja oma klassis liidrikohta hoidva saarlase hooaeg kipub vägisi lõppema.

«Ma ei näe küll ühtegi kohta, kust vajalik raha kokku saada,» nentis ta nukralt ja lisas, et Eestis kulub R5-autoga sõites ühe ralli jaoks 20 000 eurot. Kurzeme ralli rong on juba läinud, kuid selleks, et osaleda kahel viimasel etapil Tartus ja Saaremaal, on vaja leida kokku 40 000 eurot. «Praegu pole küll mingit võimalust, et me tänavu veel sõidame. Õnnelikuks selline olukord ei tee…» tunnistas ta.

Samas ei kavatse 26-aastane mees püssi põõsasse visata. «Alla ei kavatse ma anda ja tuleviku jaoks otsin vahendeid edasi. Peame tiimiga otsustama, kuidas edasi tegutseda,» vaatas Kõrge juba järgmise hooaja poole.

Kolmapäeval 27. sünnipäeva tähistanud Kaur loodab samuti, et saab veel tulevikus rallit sõita. Ta möönis, et MMil sõitmise unistus ja ühel etapil osalemine muutis tänavuse hooaja kulud suureks, kuid seda käiku ta ei kahetse. «Kaua sa ikka neid Eesti rallisid sõidad,» nentis ta. Rohkem kui üheks MM-ralliks paraku raha ei jätkunud ning raskes seisus ei näe koos Erik Lepiksoniga sõitev mees mõtet ka koduste rallide nimel nahast välja pugeda. «Hooaja kokkuvõttes pole meil enam midagi püüda,» lisas tänavu rohkete probleemidega maadelnud mees. «Praegu mõtlen juba järgmise hooaja peale.»

Rally Estonial säranud 27-aastane Aus viibib praegu puhkusel.

Tema kaardilugeja Simo Koskineni sõnul jääb Kurzeme ralli kindlasti vahele, septembri alguses sõidetaval Tartu rallil osalemine pole veel päris kindel, kuid hooaja lõppakordiks oleval Saaremaa rallil on nad kindlasti stardis.

«Rahaline seis pole praegu kellelgi kuigi hea, kuid loodan, et Saaremaal on kõik tugevamad ikkagi stardis,» lausus Koskinen ja lisas, et erinevalt konkurentidest pole nad oma sõiduvahendi müügiga tegelenud.

Aus ja Kaur on tänavu maadelnud rohkete probleemidega ning hooaja punktitabelis hoiavad nad N4-klassis 5. ja 6. kohta. Poodiumi madalamast astmest kõrgemale tõusta on nende jaoks juba väga keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles