Maailma supermotoässad võidutsesid Tabasalus

Priscilla Õmblus
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S1 klassi start.
S1 klassi start. Foto: Rauno Kais

Lõppenud nädalavahetusel selgitati välja tänavused Eesti ja Balti supermotomeistrid. Mõlemal päeval käisid kaarte segamas ka maailma- ja Euroopa meistrivõistluseid juhtivad mehed, kes valmistuvad eeloleval nädalavahetusel samal rajal toimuvaks MM- ja EM-etapiks.

Laupäeval sõideti Tabasalus lisaks Eesti meistrivõistluse eelviimasele etapile ka Balti tiitlivõistluste finaalvõistlus. Enamus päevast kimbutas sõitjaid vihmasadu ning kukkumisi tuli ette paljudel sõitjatel, õnneks aga ilma tõsisemate tagajärgedeta.

Et võistlused pealtvaatajate jaoks veelgi huvitavamad oleksid, siis sõidetakse tänavu kõikidel etappidel lisaks tavalisele kvalifikatsioonile ka klassides S1, SuperQuad ja Open SuperPole sõit. Sinna pääsevad konkreetse klassi kvalifikatsiooni kuus kiiremat, kes selgitavad 2-ringilises sprindivõistluses stardikohtade valimise järjekorra. Ehk siis SuperPole esimesena lõpetanud valib stardikoha esimesena, SuperPole teine teisena. Senipeetud etappide põhjal saab öelda, et need sõidud on olnud väga põnevad ja kvalifikatsiooni kiireimad ei ole sugugi alati SuperPole sõitudes esikohta saanud ning erand ei olnud ka Tabasalu võistlus.

Kõige kiiremas S1 masinaklassis võitis SuperPole sõidu kvalifikatsioonis teise aja saanud MM-il kaheksandal kohal olev tšehh Petr Vorlicek (Honda) EM-tabeli kolmanda mehe soomlase Toni Klem'i (KTM), EM-liidri Asseri Kingelini (Soome, Aprilia) ja suursoosiku, kvalifikatsiooni kiireima ja MM-liidri Mauno Hermuneni (TM) ees. Vennad Patrick ja Prants Pals (mõlemad TM, Türi AMK) olid selles sprindisõidus viies ja kuues. Teistest eestlastest olid Tambet Kuresoo (Kawasaki) 11. ja Marek Virves (Kawasaki, Motodepoo Team Green) 15. kohal. Soomes elav eestlane Eero Madisson (TM) sai 13. koha. Kahe sõidu tulemusena võttis 47 puntkiga etapivõidu Klem Kingelini (42 punkti) ja Salstola (33 punkti) ees. Prants Pals oli viies ja vend Patrick kuues ning mõlemad kogusid võrdselt 31 punkti. Madisson (20 punkti) oli 11., Kuresoo (16 punkti) 14., Virves (11 punkti) 16., Laiksoo (4 punkti)19. ja ja Siilak (3 punkti) 20. kohal.

Balti meistriks tuli venelane Aleksander Latyshev (Honda, 125 punkti), hõbeda sai Tabasalu seitsmes lätlane Krists Zicmanis (TM, 104 punkti) ja pronksi Dzintars Baltais (TM, 70 punkti) Lätist, tema oli Tabasalus 15. kohal. Madisson oli 8. ja Siilak 9. (mõlemal 52 punkti), rohkem eestlaseid esikümnesse ei mahtunud.

Open klassi SuperPole sõidu võitis kvalifikatsiooni teine mees soomlane Jimi Lamminen (Kawasaki), kellele järgnesid lätlane Gatis Tikins (Suzuki) ja võitja kaasmaalane Aaro Harvia (Yamaha). Kvalifikatsiooni kiireim, lätlane Lauris Liepins (TM) jäeti üldse viimaseks.

Kokkuvõttes moodustasid esikolmiku Avens, Lamminen (mõlemal 45 punkti) ja Harvia (44 punkti). Lähkerile kuulus 27 punktiga seitsmes koht.

Balti karikavõistlustel kuulus kolmikvõit lätlastele, esikoha sai Tabasalu kuues mees Anrijs Berzanskis (Honda), teiseks tuli Avens (mõlemal 115 punkti) ja kolmandaks Liepins (111 punkti). Ainult ühel etapil osalenud Lähker oli 27 punktiga 17. kohal, rohkem eestlaseid tänavu selles arvestuses ei osalenud.

SuperQuadi klassis moodustasid kokkuvõttes esikolmiku 50 punktiga Valerijs Kuzmins, Soidla (44 punkti) ja  Aleksejs Kuzmins (40 punkti). Jürna oli viies (31 punkti), Kirt seitsmes (29 punkti) ja Reesna kaheksas (14 punkti).

Hoolimata Tabasalu võitudest ei saanud Valerijs Kuzmins Balti meistriks, sest isa Aleksejs kogus temast 2 punkti enam ja saavutas 127 punktiga esikoha. Kolmanda koha sai samuti lätlane, Normunds Sirulis (KTM, 111 punkti), kes oli Tabasalus kokku neljas. Ükski eestlane kõigil kolmel etapil ei osalenud ja seega oli meie parimana kahel esimesel võistlusel osalenud Toomas Jalakas 50 punktiga viies. Soidla oli Tabasalust saadud 44 punktiga kuues. Avaetapil poodiumile pääsenud Reimo Kerdt murdis Raplas toimunud EMV-etapil käeluu ja tema sportlasekarjäär on hetkel lahtine, ühe etapi tulemusena sai ta 40 punktiga kaheksanda koha. Esikümnesse mahtusid veel Jürna (31 punkti) ja Kirt (29 punkti).

Pühapäeval toimusid võidukihutamised küll kuiva ilmaga, kuid quadid tõid oma laiade rehvidega eelmisest päevast märjalt ja mudaselt krossiosalt palju lahtist pinnast asfaldiosale ning sõitjad pidid teistmoodi libedal rajal hakkama saama.

S1 klassi SuperPole võitis seekord ajasõidu kiireim Hermunen Salstola ja Vorlicek'i ees. Etapi esikolmiku moodustasid Hermunen (50 punkti), Klem (44 punkti) ja Vorlicek (40 punkti). Patrick Pals oli parima eestlasena kuues (27 punkti), esikümnesse mahtusid veel üheksanda ja kümnenda koha saanud Virves (23 punkti) ja Prants Pals (20 punkti). Madisson oli 12., Laiksoo 13. (mõlemal 18 punkti) ja Kuresoo (15 p) 14. kohal.

Eesti meistriks tuli 300 punktiga Salstola , teise koha sai Prants Pals (219 punkti) ja kolmanda Patrick Pals (208 punkti).

Open klassi SuperPole sõidu võitis Harvia ajasõidu kiireima Avensi ja Tikinsi ees, Lähker ületas lõpujoone neljandana. Tänu teise sõidu võidule kuulus ka etapivõit Tikinsile (47 punkti), teise koha sai Avens (45 punkti) ja kolmanda Harvia (38 punkti), kes piirdus teises sõidus viienda kohaga. Lähker oli 29 punktiga kuues.

Eesti karikavõitja on tänavu aga 230 punkti kogunud Lamminen, teine Liepins (211 punkti) ja kolmas Tikins (180 punkti). Parim eestlane on Lähker, kes kogus 98 punkti ja sai kümnenda koha.

SuperQuadi klassis ei olnud vastast Soidlale, kuna kiired lätlased sõitsid kõik tagasi kodumaale, et osaleda kohalikul võistlusel. Lääne motoklubi sõitja võitis mõlemad sõidud mängleva kergusega ja jõudis ka pealtvaatajatele erinevaid trikke pakkuda. Avasõidus järgnesid Soidlale peale seitsmeaastast võistluspausi rajale naasnud Peeter Tomp (Yamaha, Motobox RT) ja Jürna, teises sõidus vahetasid aga mehed kohad ning nii kuulus etapi teine koht Jürnale Tomp'i ees (mõlemal 42 punkti).

Soidla juhib ka 288 punktiga Eesti meistrivõistluseid, teisel kohal on Jürna (196 p) ja kolmandal Kirt (177 p).
Eeloleval nädalavahetusel sõidetakse Tabasalu rajal juba selle aasta supermoto maailma- ja Euroopa meistrivõistluste etapp, kui laupäeval toimuvad kvalifikatsioonid ja SuperPole sõidud ning pühapäeval finaalid. Lisaks selguvad ka quadide Eesti meistrid. Pilet, millega saab võistlusele mõlemal päeval, maksab 10 eurot, kuni 14 aastased saavad võistluseid jälgida tasuta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles