Kas ideaalne meeskond teeb täiusliku turniiri?

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania tugitalad Pau Gasol, Juan Carlos Navarro ja Marc Gasol Londoni olümpia hõbemedalitega. MMil tahetakse USA-lt revanši.
Hispaania tugitalad Pau Gasol, Juan Carlos Navarro ja Marc Gasol Londoni olümpia hõbemedalitega. MMil tahetakse USA-lt revanši. Foto: Reuters/ScanPix

Ülimalt motiveeritud Hispaania kuldne põlvkond jahib kodusel turniiril kulda.

Hispaania koondisesse on täna algavate maailmameistrivõistluste turniiriks koondatud kõik, keda sinna võtta annab. Käesolev MM jääb ilmselt hüvastijätuturniiriks nende kuldse põlvkonna legendidele Juan Carlos Navarrole (34), Pau Gasolile (34) ja Felipe Reyesele (34). Nemad kolm on Hispaaniat vedanud alates juunioride koondisest ja mõistagi soovivad koondisekarjääri lõpuks võita kodus hinnalise tiitli.

Lisaks on Juan Orenga juhendatavas meeskonnas Pau noorem vend Marc Gasol, Ricky Rubio, Serge Ibaka, Sergio Rodriguez, Rudy Fernandez, Jose Manuel Calderon, Sergio Llull, Alex Abrines ja Victor Claver. Ideaalne koosseis, nõrka lüli annab meeskonnast otsida. Peale Claveri ja Abrinese on kõik mehed NBA või Euroliiga klubide tähed. Hispaania alistas ettevalmistuse raames kõik kaheksa vastast, viimati saadi suurelt jagu Argentinast.

Koondise eelmine peatreener Sergio Scariolo analüüsis Hispaania koosseisu spordilehe Marca veergudel. «Talenti on sel meeskonnal meeletult, kogemusi on meeletult, nõrka kohta peaaegu polegi,» rääkis Scariolo. Põhirõhk on tema sõnul korvialusel mängul, kus on vennad Gasolid ja Ibaka. «Mis positsioonidel on Hispaania tugev? Kõigil. Kus on Hispaania eriti tugev? Korvi all,» analüüsis Scariolo.

Lisaks kolmele vanimale on ka ülejäänud liikmed kogenud – Calderon 32-aastane, Rodriguez 28, Fernandez 29, Marc Gasol 29, ülejäänud mehed on nooremad. Meeskonna keskmine vanus on 28 aastat.

Kaptrn Navarro ütles turniiri eel, et kodune MM on ikka eriline, kuigi mitmed koondislased on erinevaid tiitleid võitnud küll ja veel. «Kodus mängimine on eriline ja lisab veelgi rohkem motivatsiooni, ent ka rohkem pingeid,» sõnas kapten Navarro intervjuus El Periodicole.

Navarro usub, et 2007. aastal Hispaanias peetud EMi finaalikaotus on vajalik kogemus. Toona tabas J. R. Holden lõpusekunditel ja Venemaa sai 60:59 võidu. «Siis arvasid ka kõik, et võidame koduse turniiri ära, pinged olid suured. Oleme sellest õppinud. Suurturniiridel tekib alati mõõnu, ent loodame kodupubliku abiga neist üle saada. USA-l on suurimad tähed puudu, ent nad on siiski tugevad ja pean neid favoriidiks,» rääkis Navarro.  

USA koondise suurimad tähed teatasid juba ammu, et keskenduvad suvel uueks NBA hoojaks valmistumisele. Suve jooksul pudenes järgemööda nii vigastuste tõttu kui muudel põhjustel veel mitu staari. Suurima löögina teatas veidi enne laagri lõppu oma loobumisest liider Kevin Durant. Durant sai selle sammu eest palju kriitikat, sest tegi oma otsuse teatavaks ettevalmistustsükli lõpus ning meeskond oli sisuliselt tema ümber ehitatud.

Tasemel mehi ülisuure valikuga USA-l siiski jagub, ent probleemiks võib saada noorus ja vähene rahvusvaheliste mängude kogemus. «Meil on siin ainus eesmärk – võita kuld. Paljud ütlevad, et Duranti ja teiste loobumise tõttu meie võiduvõimalused kahanesid. Me üritame tõestada, et need ütlejad eksivad,» sõnas koondislane Anthony Davis ESPNi vahendusel.

USA rivistuses on seekord tavatult palju keskmängijaid – viis. Sellel on vaid üks põhjus, ameeriklased valmistuvad finaaliks Hispaania ja nende võimsa eesliini vastu. Räägitagu mida tahes, eeldatav finaal peetakse Hispaania ja USA vahel ning kodus mängivatel ja parima koosseisuga hispaanlastel on nõrgenenud rivistusega ameeriklaste vastu suur võimalus.

Bilbaost saab MMil väike Soome

KORVPALL. Soomlased on Hispaanias algavale MMile teinud tõelise invasiooni. Bilbaos peetavatele C-alagrupi mängudele on piletid soetanud 7500 soomlast, kohale on neid Baskimaa linna jõudnud ligi 14 000, mis on turniiri suurim fänniarmee. Võrdluseks – ameeriklasi on teadaolevalt alagrupimängudele tulemas 2600, türklasi 3000. Bilbaos on koostöös Soome saatkonnaga soomlaste päralt suur hotellikompleks ja turniiri ajal korraldatakse neile erinevaid üritusi.

Soome jaoks on see esimene kord MMil mängida, wild-cardiga pääseti osalema tänu headele esitustele kahel viimasel EMil ja tänu ala kasvavale populaarsusele riigis. Viimasel kahel EMil oli Soome suurimaid üllatajaid, saades mõlemal korral 9. koha.

Oma osa mängis MMile pääsemisel ka ettevõte Rovio, kes on teatavasti populaarse videomängu Angry Birds looja. Just Rovio aitas Soome korvpalliliidul wild-cardi lunastamiseks vajalikku rahasummat kokku saada.

Alagrupid

  • A-alagrupp: Brasiilia, Egiptus, Prantsusmaa, Iraan, Serbia, Hispaania.
  • B-alagrupp: Argentina, Horvaatia, Kreeka, Filipiinid, Puerto Rico, Senegal.
  • C-alagrupp: Dominikaani Vabariik, Soome, Uus-Meremaa, Türgi, Ukraina, USA.
  • D-aalgrupp: Angoola, Austraalia, Lõuna-Korea, Leedu, Mehhiko, Sloveenia.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles