Veerpalu tõttu peatunud kasvuhormooni testimine lükatakse NFLis siiski käima

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NFL. Pilt on illustreeriv.
NFL. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Ameerika jalgpalli profiliiga NFL ja sealne mängijate ametiühing teatasid, et nüüdsest lisandub keelatud ainete nimekirja ka kasvuhormoon.

Esimesi kasvuhormooni teste hakatakse tegema juba septembrikuu lõpus. Algselt oli NFLil plaanis kasvuhormoon ehk HGH keelatud ainete nimekirja lülitada juba 2011. aastal, kuid seoses suusataja Andrus Veerpalu õigeks mõistmisega Rahvusvahelises Spordiarbitraažis surus ka NFLi mängijate assotsiatsioon (NFLPA) kasvuhormooni testimise kaugemasse tulevikku. NFL pidi mängijate nõudmisel tegema eriuuringud, mis näitaksid, milline on ameerika jalgpalluri kasvuhormooni tase ja kas see erineb tavainimese omast.

Uute reeglite järgi ei määrata hooajaeelsel perioodil saavutusvõimet parandavate ainetega vahele jäänud mängijatele enam mängukeeldu, vaid nad suunatakse hoopis sõltuvusravile. Kui mängija annab positiivse proovi hooaja käigus, on tal õigus see apelleerida ning tema apellatsiooni vaatab üle kolmas osapool, kelle ametisse nimetamisel on sõnaõigus nii liigal kui ka ametiühingul. Ühtlasi lubas NFL olla apellatsioonide läbivaatamisel erakordselt põhjalik.

Keelatud ainetega vahele jäänud mängijat ootab nüüd esimese rikkumise korral kahemänguline keeld, kui ta on tarvitanud diureetikuid või muid peiteaineid. Steroidide, stimulantide ja kasvuhormooniga patustanud mängija saab neljamängulise võistluskeelu ning dopinguprooviga manipuleerida üritanud jalgpallurit karistatakse kuuemängulise keeluga. Kui reegleid rikutakse teist korda, järgneb kümnemänguline karistus, kolmanda rikkumise korral on karistuse pikkuseks minimaalselt kaks aastat.

Vaidlused selle üle, kui paljud mängijad NFLis kasvuhormooni kasutavad, on käinud kaua. Praegused mängijad pakuvad, et selliseid mehi võib olla umbes kümme protsenti, endised usuvad aga, et nii teevad vähemalt pooled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles