Nädalavahetusel alustab uuenenud Balti liiga

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva Serviti.
Põlva Serviti. Foto: Eesti käsipalliliit

Viis kuud pärast Minski SKA võiduga päädinud põneva 2013/14 hooaja lõppu, alustab käsipalli Balti Liiga uut tsüklit.

Suurim uuendus algavaks hooajaks on uue liiga loomine – traditsioonilise Balti Liiga kõrvale sündis väikevend Baltic Challenge League ehk sisuliselt teine divisjon. Mõlemas liigas osaleb kuus meeskonda.

Saabuval nädalavahetusel alustab mängudega ainult Balti Liiga, kus mulluse hooaja nelja parema – Minski SKA, Põlva Serviti, Riihimäe Cocksi ja Bresti HC Meškovi – kõrval alustavad kaheringilisel turniiril võitlust pääsu eest nelja parema hulka veel HC Kehra/Horizon Pulp&Paper ning pärast kahe-aastast pausi liigasse naasev Vilniuse VHC Šviesa, Leedu meistrivõistluste mullune hõbe.

Hooaja 2014/15 Balti Liiga avapäev algab eeldatava põnevusmänguga, kui Riihimäel lähevad kokku kohalik Cocks ja Põlva Serviti ehk meeskonnad, kes kahel viimasel hooajal Balti Liiga esikolmikusse jõudnud. Mullu sai kumbki klubi võidu just koduväljakul, kui Serviti alistas põhjanaabrid avavoorus 33:32 ning kaotas Riihimäel viimase vooru mängu 25:29.

Viimasel viiel hooajal Balti Liiga esikolmikusse jõudnud Serviti ettevalmistus uueks tsükliks on vähemalt tulemuste valguses kulgenud suurepäraselt – augusti lõpus võideti rahvusvaheline turniir Tallinn Cup 2014 ja kolmapäeval alustati võidukalt ka Eesti meistrivõistlusi, alistades SK Tapa 29:21.

Servitist lahkus hooaja eel neli mängijat ning meeskond noorenes tublisti. Peatreener Kalmer Musting: «Peale Pavel Turajevi on kõik Põlva poisid, edutasime mitmeid noori ning näiteks vaid 16-aastane Carl-Eric Uibo on end juba kindlalt koosseisu mänginud. Kahjuks tabas meid valus löök kolmapäeval kui Hendrik Varul murdis kämblaluu ja peab ilmselt poolteist kuud eemal olema.»

Musting ei lase hoolimata noorenduskuurist aga latti alla: «Kindlasti saab meil Balti Liigas raskem olema kui mullu ning soosikuteks on kahtlemata Valgevene klubid ja Cocks, ent eesmärk finaalnelikusse pääseda jääb endiseks! Mitmed klubid valisid Challenge Liiga, aga meie tahame siiski tugevate vastastega mängida. Avavoorud saavad rasked olema, kahest külalismängust loodame siiski punkti või paar noppida.»

Mullune pronks Cocks on tänavuse hooaja eel vähemalt paberil tugevam kui varem. Meeskond on juba juulikuust saati koos harjutanud ning kuigi Kristo Järve lahkus, on asemele saadud tipptasemel mängijaid. Soome viimaste aastate parim käsipallur Andreas Rönnberg naases pärast kaheksat aastat kodumaale, välismaalastest lisandusid eestlastele hästi tuttav Marius Lepp ning Moldova ja Rumeenia passe omav vasakukäeline Vitalie Nenita.

«Olen väga rahul suvise perioodiga ja ka uute mängijatega. Rönnberg on väga mitmekülgne ja kogenud, Nenita suudab nii kaitses kui rünnakul kasulik olla, Tuominen tõi konkurentsi vasakääre kohale ja Lepp on kogenud tipp-käsipallur,» kirjeldas Cocksi peatreener Kaj Kekki. «Marius on meeskonna juures alles paar päeva, nii et mänguvalmis ta veel pole, aga pika hooaja peale annab ta meile kindlasti palju juurde. Käisime kahel tugevakoosseisulisel turniiril Šveitsis ja Rootsis, nii et ka mängupraktikat on juba piisavalt,» lisas Kekki. Cocks sai Šveitsi-turniiril teise koha, jäädes finaalis alla mullu Meistrite Liigas pallinud Thuni Wackerile.

Tunamullu Balti Liigas finaali jõudnud ja mullu pronksiga leppinud Cocks ei sea madalaid eesmärke. «Soovime Balti Liigat võita,» ütles Kekki. «Veidi on kahju, et mängima jäi ainult kuus meeskonda, nii jääb põhiturniir veidi kesiseks, aga loodan, et tulevikus laieneb põhiliiga jälle ning saaksime heidelda 8-10 tiimiga.»

Vähem põnevust ei paku ilmselt ka pühapäev, sest Kehras näeme Eesti kahe parema käsipalliklubi vastasseisu. Mullu Balti Liigas kodusest põhikonkurendist edukamalt esinenud Serviti sõidab külla HC Kehra/Horizon Pulp&Paperile, kes omakorda Eesti meistritiitli kindla mänguga finaalseerias endale napsas. Päev varem külastab Kehrat mullune Leedu hõbe VHC Šviesa.

Kehralaste hooaja algus oli päris tiheda graafikuga, sest Tallinna-turniirile järgnes pikk reis Kosovosse, kus kohaliku KH Besa Famiglia vastu EHF-i karikasarjas ka üks võit saadi, ent kokkuvõttes siiski konkurentsist langeti. Kolmapäeval alistati Eesti liiga avamängus Valga Käval 37:29. HC Kehra peatreener Jüri Lepp kahetses, et pikk euro-reis tekitas mõningaid haigusi ja pisivigastusi.

«Loodame siiski kõik mehed nädalavahetuseks üles putitada, sest lühikese pingiga läheks Balti Liigas raskeks,» tunnistas Lepp. «Muidu oleme saanud teha korraliku ettevalmistuse ja oleme uueks liigahooajaks valmis. Sel hooajal on vaid kuue meeskonna konkurentsis iga punkt tähtis ja nii igal mängul kõrgem hind.»

Serviti on kehralaste jaoks loomulikult vana tuttav, Šviesast ootab Lepp traditsiooniliselt tugevat Leedu vastast: «Leedu tase on teada – seal on viis-kuus suhteliselt võrdset meeskonda ja sel hooajal otsustas Šviesa naasta Balti Liigasse. Oleme nendega aastaid tagasi mänginud ja midagi kerget muidugi ei oota. Aga on selge, et kodumängud on tähtsad ja punkte kaotada me ei tahaks.»

Lisaks Eesti derby'ile toimub kohalik vastasseis ka Valgevenes, kus tiitlikaitsja Minski SKA sõidab külla Bresti HC Meškovile. Siingi on Eestiga sarnane seis, sest SKA oli küll Balti Liigas edukam, ent kodustel meistrivõistlustel kaotas finaalseerias Meškovile. Muidugi tuleb arvestada, et Bresti klubi mängis mullu ja mängib ka tänavu mitmes tugevas sarjas ning seetõttu ilmselt kasutab Balti Liigas enam duubelmeeskonna pallureid.

Laupäevased mängud:

14:00  HC Kehra/Horizon Pulp&Paper – Vilniuse VHC Šviesa (Kehras)

15:00  Riihimäe Cocks – Põlva Serviti (Riihimäel)

17:30  Bresti HC Meškov – Minski SKA (Brestis)

Pühapäevased mängud:

14:00  HC Kehra/Horizon Pulp&Paper – Põlva Serviti (Kehras)

15:00  Riihimäe Cocks – Vilniuse VHC Šviesa (Riihimäel)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles