Jalgpallimaailma mõjuvõimsaim mees

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jorge Mendese (vasakul) suurimaks tehinguks on Cristiano Ronaldo üleminek Madridi Reali 94 miljoni euro eest.
Jorge Mendese (vasakul) suurimaks tehinguks on Cristiano Ronaldo üleminek Madridi Reali 94 miljoni euro eest. Foto: Reuters/ScanPix

Superagendiks ristitud portugallane Jorge Mendes teeb suure osa jalgpallimaailma säravatest üleminekutest.

Kakskümmend aastat tagasi ööklubiäri ajanud ja DJna tegutsenud portugallasest Jorge Mendesest on praeguseks saanud jalgpallimaailmas jõud, millest on raske mööda vaadata. Lõppenud suvel tegi just tema üleminekuturu seitsmest suuremast tehingust neli. Tema klientide sekka kuuluvad juba pikka aega näiteks Cristiano Ronaldo ja Jose Mourinho ning paljudele on ta pinnuks silmas, kuna süüdistuste kohaselt on kolmandate poolte kaudu osaliselt tema omanduses mitmed jalgpallistaarid.

Karjääri jooksul umbes 1,2 miljardi euro eest tehinguid teinud Mendes räägib lisaks emakeelele vabalt ka inglise, hispaania, prantsuse ja itaalia keelt. Keskeltläbi iga tehingu pealt umbes kümme protsenti enda taskusse pistev 48-aastane super­agent on alati valmis ja nii on tal Daily Maili teatel pidevalt kaasas neli mobiili. Suurte sõnade poolest tuntud Mourinho on kaasmaalast nimetanud lihtsalt maailma parimaks jalgpalliagendiks.

Nagu ikka, algas kõik suhteliselt tagasihoidlikult. Esimese tehingu tegi Mendes 1997. aastal, kui Portugali noortekoondises mänginud väravavaht Nuno vahetas Vitoria de Guimaraesi klubi särgi Deportivo La Coruna oma vastu. Esmatutvus jalgpalluri ja agendi vahel leidis aset baaris. Tema esimeseks rahvusvaheliselt suuremaks tehinguks oli Hugo Viana siirdumine 12 miljoni euro eest Lis­saboni Sportingust Newcastle Unitedisse.

Juba järgmisel suvel viisid tema niiditõmbamised Ronaldo Lissaboni Sportingust 15 miljoni euro eest Manchester Unitedisse. Aasta hiljem vahetas Mourinho aga FC Porto treeneripingi Londoni Chelsea oma vastu ja sealt edasi võtsid tehingud juba hoopis uued mõõtmed.

2000ndate alguses kuulusid mitmed jalgpallurid osaliselt Mendese asutatud mängijate vahendamisega tegelevale agentuurile GestiFute, kuid eelmise kümnendi lõpust jõuab firma arvele raha vaid agenditasudena. Siiski kuuluvad ka praegu paljud tippmängijad kolmandatele osapooltele, kuid nüüd on tegu juba investeerimisfondidega.

Briti ajalehe The Guardian valdusesse jõudis dokument maksuparadiisis Jersey saarel registreeritud investeerimisfondist Quality Sports V Investments LP, mille eesmärk oli 2012. aastal koguda fondi 85 miljonit eurot, et osta teise maksuparadiisi Gibraltari kaudu jalgpallurite osakuid.

Tundmatute investorite raha

Fondi nõuandjateks on aga Mendesele kuuluv agentuur GestiFute ning Manchester Unitedi ja Londoni Chelsea endise tegevjuhi Peter Kenyoni firma Opto. Nende ülesandeks on leida andekaid mängijaid, sõlmida kasvatajaklubidega partnerlussidemeid ning seejärel, kasutades oma kontakte, pakutakse odavalt soetatud mängijaid Euroopa rikkaimatele klubidele. Ajalehe teatel nõustavad Mendes ja Kenyon viit jalgpallurite osakute ostmisega tegelevat investeerimisfondi, mis on registreeritud Jersey saarel.

Sellised fondid ongi nn kolmandateks osapoolteks, mis paigutavad mängijatesse tundmatuks jääda soovivate investorite raha. Investoriteks võivad seejuures olla ka jalgpallurite agendid ise, mis tekitab juba eos huvide konflikti. The Guardiani teatel on üheks selliseks investoriks ka Mendes ise, kes on niimoodi osaliselt paljude mängijate omanik. Üldiselt soetab firma sellisel juhul jalgpalluri õigustest maksimaalselt 50 protsenti ja teinekord ei pruugi mängijad niisugusest tehingust üldse teadlikudki olla.

Sääraste skeemide pooldajate sõnul saavad aga paljud klubid tänu kolmandatele osapooltele lubada endale mängijaid, kes muidu jääksid nende käeulatusest välja. Samas jällegi kardetakse, et nii satuvad klubid sellise süsteemi ohvriks ja neil ei olegi võimalik omal jõul sellest enam välja murda. Lisaks kerkivad niimoodi üles ohud võimalike kokkuleppemängude osas.

Mängijate õiguste osalise kuulumise tava kolmandatele osapooltele jõudis Euroopasse eelmisel kümnendil Lõuna-Ameerikast. Praeguseks on selline praktika Hispaanias ja Portugalis küllaltki tavapärane ning see on jõudnud ka mujale Euroopasse. Praeguseks on see aga keelatud Inglismaal, Prantsusmaal ja Poolas. Seega kui näiteks mõni osaliselt kolmandatele osapooltele kuuluv mängija soovib siirduda Pre­mier League’i, tuleb ta enne investorite käest välja osta ja alles siis saab hakata inglastega tehinguid tegema.

Nii kuulus Mendese klient Eliaquim Mangala enne Man­chester Cityga liitumist lisaks FC Portole veel ka investeerimisfondidele Doyen Sport ja Robi Plus, kes siis kokkuvõttes ikkagi inglaste makstud väidetavalt kuni 53 miljonit eurot omavahel ära jagasid. Doyeni puhul on tegemist fondiga, mis laenab enamasti klubidele raha, et nad saaksid osta mängijad, kes neile muidu üle jõu käiksid.

Uus suurklient Valencia

Kui Portugali klubijalgpallis on Mendes tõeline kuningas ja eelmisel kümnendil tegi ta sealse kõrgliiga kolme suurema klubi – FC Porto, Lissaboni Benfica ja Lissaboni Sportingu – kõikidest tehingutest 68 protsenti, siis tema kuldklientideks on veel Madridi Real, Madridi Atletico, Manchester United, Manchester City, Londoni Chelsea, AS Monaco ja Besiktas. Teatavasti teenivad agendid raha siis, kui mängijad vahetavad klubi, ja Mendes on selles vallas kindlasti osav. Sel suvel vahetasid tema nimekamatest klientidest klubi Angel Di Maria, Radamel Falcao, Marcos Rojo, Diego Costa,  Mangala, James Rodriguez ja Ezequiel Garay. Agenditasudena kukkus tema taskusse suvega 30 miljonit eurot, kuid keegi ei tea, kui palju teenis ta mängijate õiguste omamisega läbi kolmandate osapoolte.

Mendese järgmiseks suurkliendiks on saamas aga Hispaania kõrgliigaklubi Valencia, kelle värske omanik on Singapurist pärit ärimees Peter Lim. Väidetavalt on Lim ja Mendes heades suhetes ning nii on Valencia treeneritoolile selleks hooajaks istunud Nuno. Nagu eespool mainitud, on tegemist mehega, kelle üleminekuga algas Mendese karjäär agendina.

Jorge Mendesi suuremad tehingud

Cristiano Ronaldo Madridi Reali 94 miljonit eurot

James Rodriguez Madridi Reali 80 miljoni eurot

Angel Di Maria Manchester Unitedisse 75 miljonit eurot

Radamel Falcao AS Monacosse 60 miljonit eurot

Eliaquim Mangala Manchester City’sse 53 miljonit eurot

James Rodriguez AS Monacosse 45 miljonit eurot

Sergio Agüero Manchester City’sse 45 miljonit eurot

Radamel Falcao Madridi Atleticosse 45 miljonit eurot

Diego Costa Londoni Chelseasse 40 miljonit eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles