Ajarännak: 47 aastat tagasi tulid neli Eesti korvpallurit Euroopa meistriks

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Tomson
Priit Tomson Foto: Eesti korvpalliliit

Täna täpselt 47 aastat tagasi krooniti neli Eesti meest korraga Euroopa meistriks, seda loomulikult Nõukogude Liidu koondise koosseisus. Võidule andis tollal vinti juurde fakt, et EM-finaalturniir toimus naabrite juures Soomes, kus muuseas ka võõrustajatel ei läinud mitte pahasti - neile kuues koht ning hõbedameeskonna Tšehhoslovakkia skalp.

Nõukogude Liidu koondisse oli Aleksander Gomelski kutsunud Anatoli Krikuni, Priit Tomsoni, Jaak Lipso ja ka Tõnno Lepmetsa. Viga saanud Lipso tegi kaasa vaid neljas mängus, kuid finaalis oli ta eestlastest ilmselt kasulikeim, vahendab basket.ee.

Nõukogude Liidule sel turniiril kellestki suurt vastast ei olnud. Alagrupp võeti täiseduga, seejuures ladus Tomson Prantsusmaa korvi 23 punkti. Poolfinaalis käidi üle Poolast 108:68 (Krikun 12, Tomson 10, Lipso 6, Lepmets 2) ning finaalis Helsingi jäähallis alistati Tšehhoslovakkia (nood olid võitnud Poolat ja Jugoslaaviat) 87:77 (40:30). Gennadi Volnov andis korvi all väärika vastuse Jiri Zidek seeniorile (25 p), tuues 23 silma. Lipso tegi viis viga täis, kuid panustas seitse punkti, Tomsoni arvele kogunes Modestas Paulauskase asendajana neli punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles