Neljapaat moodustati ilma Jaansoni ja Endreksonita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali EMil esindavad paarisaerulises neljapaadis Eestit Vladimir Latin, Igor Kuzmin, Andrei Jämsä ja Valeri Prosvirnin.
Portugali EMil esindavad paarisaerulises neljapaadis Eestit Vladimir Latin, Igor Kuzmin, Andrei Jämsä ja Valeri Prosvirnin. Foto: Raigo Pajula

Kui veel mõni aeg tagasi oli küsimärgi all, kas Tõnu Endrekson ja Jüri Jaanson istuvad sõudmise EMi ajaks Portugalis taas neljapaati, siis nüüd on vastus olemas.



Ja vastus on: paarisaeruline neljapaat stardib Portugali EMil ilma Jaansoni ja Endreksonita, mõlemad mehed taandasid end ise konkurentsist.

Tõsi, 44-aastasele Jaansonile sai takistuseks ka tervis. Juba aprillis hooaja katkestamisest teatanud Jaansonil on südamerütmihäired, mis ei luba tal täiskoormusel treenida. Kuigi viimaselt arstlikult visiidilt sai ta juba rõõmustava sõnumi – tervislik seisund on märksa parem – ei lubatud tal EMil siiski startida. Ta lihtsalt polevat selleks veel valmis.

Küll aga andis doktor Muza Lepik Jaansonile loa võistelda Eesti meistrivõistlusel kaheksapaadis. Seda võimalust ta ka kasutas – lõi koos Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsäga kaasa SK Pärnu kaheksases, kus nad kaotasid natuke enam kui kolme sekundiga oktetile, kus sõudsid teiste hulgas ka Allar Raja ja Kaspar Taimsoo.

Väiksemates paatides Jaanson Eesti meistrivõistlusel aga ei osalenud. Ja tõenäoliselt sel hooajal ei osale ka. Vähemalt mitte välisvõistlustel. «Ka Jüri ise tunneb, et neljapaati on veel vara istuda. Ta vajab veel aega kosumiseks,» rääkis Jaansoni abikaasa Tatjana Jaanson.

Praegu treenibki kahekordne olümpiahõbe rahulikus tempos – käib korralikult vee peal ning kogub maastikurattaga kilomet­raaži. Nagu Tatjana Jaanson ütles, treenib vastavalt sellele, kuidas füüsis lubab.  Pärnu Postimehele antud intervjuus avaldas Jaanson, et loodab praegusest seisust «kunagi» välja tulla. «Lahingusse häid sõite tegema kisub hing ikka, aga end pildituks sõitma mitte,» ütles Jaanson.

Tema kunagine paariline, Pekingi olümpiahõbe Endrekson seevastu kolib Portugali EMi ajaks taas ühepaati. See on kogu hooaja vältel tema suurim soov olnud. Seda enam, et ka hiljuti saadud uus paat on treeningutele uue hingamise andnud.

10.–12. septembril selgub, kas ta suudab end ka rahvusvahelises konkurentsis tõestada. Seni pole tal ühepaadil olnud võimalust end tippudega võrrelda, sest hooaja esimesel MK-etapil mees haigestus ja starti ei läinud. Kahel järgmisel MK-etapil võistles Endrekson juba kahepaadil.

Tänavu pole rahvusvahelises konkurentsis sellises koosseisus võistelnud ka EMil startiv neljapaat. Ometi on nende eesmärgid siiski kõrged.

«Neljapaati istuvad Vladimir Latin, Igor Kuzmin, Andrei Jämsä ja Valeri Prosvirnin,» kinnitas Eesti Sõudeliidu peatreener Jaan Tults.

Ka Eesti meistrivõistlustel osaleti samas koosseisus ja saadi kindel võit. Kusjuures Kaspar Taimsoost, Allar Rajast, Sten Erik Andersonist ja Rauno Talisoost moodustatud neljane kaotas neile 17 sekundiga.

EMi eesmärke kindlalt paika pandud pole. Või vähemalt ei taheta neid välja öelda. Paatkonna treener Tatjana Jaanson: «Eesmärgid on kõrged, nagu ikka. Tahame oma maksimumi välja panna,» kinnitas Jaanson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles