Nappide vahendite kiuste kõrgete eesmärkide poole

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsukeste treeningugrupi ühispilt mõni nädal tagasi Bulgaarias treeningulaagris.
Pääsukeste treeningugrupi ühispilt mõni nädal tagasi Bulgaarias treeningulaagris. Foto: Erakogu

Kui laskesuusatamise treener Tõnu Pääsuke nägi, mida tema noored õpilased algava hooaja eel oma sportlikeks eesmärkideks seadsid, soovitas ta neil need vähemalt esialgu üle vaadata. «Meie õpilased on igal aastal võitnud medaleid ja ega nad ei taha neist tulevikuski ilma jääda,» sõnas Pääsuke ja lisas, et nelja aasta perspektiivis loodavad tema parimad õpilased pääseda olümpiale ning ka seal medalit püüda. «Püüdsin neile selgeks teha, et nii kõrge eesmärgi täitmiseks tuleb püstitada veel 30 vahe-eesmärki.»

Latt on kõrgel

Kogenud treenerina ei soovinud Pääsuke õpilaste entusiasmi alla tõmmata, vaid näidata, kuidas kõrge eesmärgi poole liikuda. Selles, et sportlane peabki seadma endale suuri sihte, ta ei kahtle.

«Latt on seatud hästi kõrgele ja selle ületamiseks käib päris sisukas töö. Näiteks distsipliiniga pole meil mingeid probleeme ja koolitööd saavad ka kõik tehtud,» kiitis Pääsuke ning rõhutas, et õppimine on tähtsuselt treeningutest eespool. Kuna laagrite tõttu ei jõua noored laskesuusatajad kooli just ülemäära tihti, tegeletakse koolitükkidega ka treeningulaagrites harjutuskordade vahele jäävajal ajal.

Pääsukese treeningugrupis harjutab 15 laskesuusatamise tulevikulootust, kes ei saa teha endale mingeid järeleandmisi – nende vanemad ja treenerid panustavad sportimisse lihtsalt nii palju. Kuna alaliidu tugi on nappide võimaluste tõttu piiratud, käib kogu tegevus valdavalt vanemate rahakotil ning treenerite endi otsitud sponsorite toel. Raha leidmine võtab aga väga palju aega ja energiat – kõik see tuleb omakorda treeningute arvelt.

«Tegelikult tuleks võimalike sponsorite uksi palju rohkem kulutada, kuid aega lihtsalt ei jagu,» tõdes Pääsuke, kes sel nädalal liikus raha otsides mööda Tallinna ettevõtteid. «Need asjad ei käi nii, et astud sisse ja kohe antakse raha – mõne võimaliku toetajaga tuleb tegeleda paar kuud, mõnega kaks või koguni neli aastat…»

Nõmme spordiklubil Biath­lon – just seal kasvatab Tõnu Pääsuke oma abikaasa Aita ja rootslasest väimehe Stefan Gunnari abil laskesuusatajaid – muutis elu veidike kergemaks tänavu loodud Tallinna spordikool. Pääsuke saab sealt treeneri palga. Veidike saadakse abi ka alaliidult, kuna Pääsukese õpilased moodustavad valdava osa järelkasvukoondisest. Omavanuste tiitlivõistlustelt medaleid võitnud seltskonnaga minnakse algaval hooajal Eestit esindama ka osal IBU karikasarja etappidel.

«Leppisime A-koondise peatreeneri Janno Prantsiga kokku, et minu grupp saab osaleda neljal IBU karikavõistluste etapil,» rääkis Pääsuke. 65-aastane mees püüab neidki võistlusi kasutada rahaaukude lappimiseks. «IBU võistlustel makstakse meile kinni kuue inimese kulud – ühe etapi kohta teeb see 3600 eurot. Kui see korrutada neljaga etapiga, saab kokku meie mõistes väga suure summa.» Kulude kokkuhoiuks ühildatakse need käigud treeningulaagritega, kuhu kogu seltskond sõidab kahe kaheksakohalise mikrobussiga, toitlustamise eest hoolitseb oma kokk. Nii on odavam ja lihtsam.

Vaatamata heale kombineerimisoskusele, ei saada aga läbi lapsevanemate toeta. «Osamaks on meil tegelikult väga suur: 600–800 eurot,» nentis Pääsuke. Kusjuures sellega saab katta vaid pool ühe sportlase treeningulaagri kulust. «Kõigil vanematel pole võimalik sellist raha maksta, aga kuidas ma jätan noore kõrvale, kui näen, et tegemist on perspektiivika sportlasega? Mind on aidanud paremal järjel olevate endiste õpilaste vanemad ja ka endised õpilased – näiteks Eveli Saue. Nendelt inimestelt tuleva abi jagan vähemkindlustatud peredest pärit noorte kulude katteks.»

Raskem ongi just noorematel sportlastel. Omavanuste tiitlivõistlustel säranute elu näib pisut kergem. Näiteks mullu sprindis juunioride Euroopa meistriks tulnud Tuuli Tomingal on palju abi selle saavutuse eest saadud preemiast, rahastatud on ka aastaid Eesti laskesuusatamise juhtimise juures olnud Hillar Zahkna poja Rene – temagi auhinnakapis ripub omavanuste tiitlivõistluste medaleid – ja alaliidu juhatuse endise liikme Jaanus Beil­mani tütre Merili ettevalmistus. Isiklik sponsor on ka tulevikumeheks peetaval Johan Talihärmal.

Lume otsingul

Pääsukeste gruppi kuulub aga teisigi tulevikutegijaid, näiteks Regina Oja, Kelly Vainlo ja Jan Treier.

Hiljuti käis Pääsukeste grupp treeningulaagris Bulgaarias. Praegu saavad noored kümmekonna päeva jooksul tegeleda õpingute korraldamisega ning seejärel ootab juba lumelaager Soomes. Sealt naastes jäädakse mõneks päevaks koju ning seejärel sõidetakse Austriasse.

«Peame otsima kohti, kus lumi on pidevalt maas. Isegi kui Otepääle tehakse kilomeetrine ring, on Tallinnast sinna ja tagasi sõitmine kallis. Kallis on ka Otepääl elamine. Kusagil mujal harjutamine tuleb odavam,» tõdes Pääsuke.

Treeningutel saab Pääsuke palju abi rootslasest Stefan Gunnarist, kes tegeleb grupi laskmistreeningutega. «Tänu sellele saan mina keskenduda suusatamisele ja selle tehnikale. Muidu pidin trennis tegelema märklaudade üles tõmbamisega ning muuks aega ei jäänudki,» sõnas Pääsuke, viidates treeningute kvaliteedi tõusule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles