Spordijuht: narkootikumid spordi juurde ei kuulu

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast kordusteste selgus, et kaks spordirühma aega teenima kutsutud noort – jalgrattur ja poksija – olid tarvitanud narkootilisi aineid. EOK tippspordijuht Martti Raju ei mõista, kuidas saavad noored mehed olla nii vastutustundetud ja rumalad. «Narkootikumid spordi juurde ei kuulu, spordirühmas neil kahel mõistagi enam kohta ei ole ja nad jätkavad teenistust tavalises väeosas.»

Kõik ajateenistusse tulnud peavad läbima esialgse narkotesti ja kui tulemus on positiivne, võetakse uued proovid, mida uuritakse põhjalikumalt. Kuulduste järgi oli teise testiga vahelejääjaid üle kümne, kaks neist noorsportlased.

Jalgrattur krooniti Eesti noorte tšempioniks jalgratta maastikusõidus. Poksija võitis poksi Eesti meistrivõistlustel kulla ja tuli ka kickpoksis juunioride maailmameistriks.

«Väga halb üllatus,» tõdes Raju, kui lõplikud testitulemused temani jõudsid. «Saadame sportlased spordirühma selleks, et nad saaksid tippupürgimist jätkata ega kaotaks väärtuslikku aega. Eeldame, et tehakse täie rauaga pühendunult trenni, mitte ei tegeleta rumalustega, sest mida muud see narkootikumide tarvitamine on.»

Raju on tige alaliitude peale. «Alajuhid ja treenerid peaksid koostöös säärased juhtumid välistama, sõeludes väga hoolikalt välja spordirühma kandidaadid, keda EOK-le esitatakse. Alaliidud ju vastutavad. Spordirühm on kaitseväe vastutulek meile. Aga kui ajateenijatega on jätkuvalt mingi jama, siis varsti seda rühma lihtsalt ei ole.»

Esialgu ei kavatse Raju kedagi trahvima hakata, kuid tulevikus küll. «Loodan, et praegusest juhtumist ja selle avalikustamisest võetakse õppust. Võtavad kõik – alaliidud, treenerid ja sportlased.»

Milliseid narkootilisi aineid kaks sportlast tarvitasid, pole teada ning Raju ei kavatse seda ka teste teinud politseilt välja uurida. «Vahet pole, narkootikum on narkootikum. Jah, mõni narkootiline aine on spordis keelatud, kuid laboril, kus proove testiti, puudub vastav litsents, seega tulemus dopingureeglite rikkumisena arvesse ei lähe.»

Eesti Jalgratturite Liidu peasekretär Urmas Karlson pole kindel, kas juhtunus saab süüdistada alaliitu. «Selge, et keegi peab patune olema ja sportlase peksmine ei anna täit efekti. Samas me ju ei karjata sportlasi. Ka treener enamasti ei tea, millega tema hoolealused vabal ajal tegelevad.»

Karlsoni arvates pole alaliitudel mõtet spordirühma minejaid eelnevalt testida, kui politsei seda niikuinii teeb. «Inimene peab siiski ise enda eest vastutama. Ka ei oska ma hoobilt öelda, kas peaksime neid täiendavalt karistama. Oma vitsad saab ta niikuinii kätte ning vale oleks noorelt mehelt võtta võimalus end parandada ja tulevikus sportlasena midagi korda saata.»

Eesti Poksiliidu vastne president Kalle Klandorf kinnitas, et sai info vahelejäämisest äsja kätte. «Nüüd saadame asja alaliidu õiguskomisjonile, kes arutab juhtumi läbi. Kuu lõpus tuleb kokku poksiliidu juhatus ning võtab vastu otsuse, kuidas temaga käituda.»

Karlson pani lõpetuseks kõigile sportlastele südamele, et tulevikuga ei tasu mängida. «Loodetavasti on kahe mehe narkotestis põrumises ka midagi positiivset – ehk hakkavad järgmised kutsealused mõtlema ja enam sääraseid ebameeldivaid üllatusi ei juhtu.»   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles