Katrina Lehis kerkis Eesti uueks epeekuningannaks

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrina Lehis (paremal).
Katrina Lehis (paremal). Foto: FIE

Katrina Lehis jõudis elu teisel MK-etapil Leganos kaheksa sekka, alistades Londoni olümpia kullanaise, ning asus juhtima Eesti edetabelit.

Fakt on fakt. Eesti epeenaiste edetabelit asus pärast MK-etappi Leganos juhtima esimest aastat täiskasvanute seas vehklev juunioride maailmameister Katrina Lehis, kes sai 7. koha. Ilmselt ei jää valitsejasau Lehise kätte kauaks – või mine tea –, sest vaevalt tiitlimedaleid võitnud kodused rivaalid sellega lepivad. Ent nüüd pole ainsatki põhjust, miks peaks Lehise epeenaiskonnast välja jätma.

Lehis sai alagrupis viie võidu kõrval vaid ühe kaotuse ning pääses otse põhitabelisse. Seejärel polnud hiinlannast Xiang Yixuanist erilist vastast, siis tuli vastu medalimasin ukrainlanna Jana Šemjakina, Londoni olümpiavõitja ja hiljutise MMi pronks.

Vehklemises on asjad lihtsad, võidab tugevam. Lehis domineeris viimase minutini, juhtis 14:11, kuid siis tõi Šemjakina kogemuste pagasist salatrumbid välja ning viigistas. 14:14.

«Šemjakinaga oli ikka korralik madin,» muigas Lehis. «Põrgulik matš, võttis närvid läbi. Tunnen teda küllaltki hästi, olime koos laagris. Teadsin, kuidas Šemjakina vehkleb, mida teeb, aga lõpus suutis ta üllatada, kui taktikat muutis. Säilitasin siiski rahu, sest kui lähed endast välja, lagunedki ära.»

Niisiis viik. Viimase, otsustava torke tegi Lehis. «Olime teineteisele väga lähedal ja mina osutusin lihtsalt kiiremaks,» kommenteeris ta toimunut.

Järgmises ringis langes itaallanna Francesca Boscarelli, matšis pääsu eest poolfinaali tuli Lehisel aga vastu võtta 12:15 kaotus ukrainlannalt Anfisa Potškalovalt, kes hiljem kogu turniiri võitis.

Epeenaiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma arvates sai Lehisele saatuslikuks kogemuste vähesus. Lehis nõustus Kaabermaga. «Ma polnud Potškalovat iial näinud ega teadnud temast midagi. Teadnuks, vehelnuks teisiti. Kahju, ta oli täiesti võidetav vastane. Samas... Mis olnud, see olnud. Õppimiseks peab mul samuti ruumi jääma.»

Teistel Eesti epeenaistel individuaalturniiril nõnda hästi ei läinud. Kristina Kuusk ja Nelli Paju põhiturniirile ei pääsenud, Irina Embrich ja Erika Kirpu kaotasid avaringis, Julia Beljajeva võitis esimese vastase, kuid komistas siis maailma esimõõga, ungarlanna Emese Szaszi otsa.

Eesti edetabel näeb välja järgmine: 1. Lehis, 139, 2. Beljajeva, 100, 3. Embrich, 87, 4. Kirpu, 82, 5. Kuusk, 60, 6. Paju, 50.

Kaabermat Lehise edu üllatas, aga samas ei üllatanud ka. «Ühest küljes... Ta osales elu teisel MK-etapil ja jõudis juba kaheksa sekka. Teisalt... Lehis ei teinud imet. Ta vehkles normaalselt, nagu pidigi. Ikkagi juunioride maailmameister.»

Lehist Eesti esivehkleja staatus ei erutanud ega häirinud. «Punkte ma väga ei loe. Kui olen esimene, siis tore.»

Samas on reglemendis kirjas, et Eesti edetabeli kaks esimest peavad pääsema vehklema naiskondlikul turniiril. Lehis tunnistas, et prooviks naiskonnavõistlust meeleldi, aga sealsamas Leganos ta rajale minna ei ihanud, kui, siis kuu aja pärast Hiinas. «Eks ta hirmutav ole, sest Eesti naiskond on väga kõva ning mul lasub suur vastutus. Arvan siiski, et olen võitluseks valmis. Edasine sõltub juba kõrgemate võimude otsustest.»

Naiskond võitis Legano MK-etapi

Eesti epeenaiskond, hiljutise MMi hõbe – Irina Embrich, Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk – näitas, et on endiselt kõva ning võitis Legano MK-etapi.

Kuni finaalini oli Eesti tee sujuv ja muretu. Venezuela alistati 45:33, Iisrael 34:29 ja Prantsusmaa 35:23. Siis langes ka Rumeenia 33:29.

«Nii lilleline see asi ei olnud, nagu numbrid näitavad,» rääkis naiskonna peatreener Kaido Kaaberma. «Tüdrukud on heas vormis. Vehklesid küll kõikuvalt, aga tõid vajalikud võidud ära.»

Kuidas edasi? Naiskond on vägev, aga Katrina Lehis soovib seda lõhkuda.

Kaaberma: «Arutame, vaatame, kuidas Lehis treeningutel vehkleb, ja ilmselt järgmisel MK-etapil Hiinas lülitan ta naiskonda. Täpsemalt ei taha ma emotsioonide ajel ajakirjandusele midagi kinnitada.» PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles