Tristan Viidas: hooaeg oli tegelikult väga hea

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tristan Viidas hooaja viimasel etapil Barcelonas
Tristan Viidas hooaja viimasel etapil Barcelonas Foto: Oliver Read.

Eesti võidusõitja Tristan Viidas lõpetas Radical European Masters sarja hooaja kokkuvõttes teisel kohal, kuid jäi aastaga tervikuna rahule.

Sarja viimane etapp peeti nädalavahetusel Barcelonas. Õigupoolest peeti seal kaks etappi, sest kordamisele läksid ka probleemse Spa etapi kaks sõitu. Viidas oli just Belgia järel sarja korraldajate poolt kehtestatud uute kalletega kiirust kaotanud ning Monzas nii head minekut ei näidanud kui tema põhikonkurent Bradley Smith. Vahepeal sai eestlane aga autot testida ning leidis taas hea kiiruse.

Barcelonas näitas ta vabatreeningutel kiiremaid ringe ning oli kõigis neljas kvalifikatsioonis teine - temast kiireim oli vaid Smith.

«Laupäeval peetud esimeses kahes sõidus oli mul Bradley ees eelis, kuna ta pidi Monza edu tõttu boksis rohkem aega veetma. Sain mõlemas sõidus temast mööda just boksipeatusega. Ma ei tõusnud kummagi puhul kohe liidriks ning pidin paarist konkurendist siiski mööduma, kuid võidud said turvalise eduga,» selgitas Viidas.

Pühapäeval peetud kahele viimasele sõidule läks Viidas vastu sarja üldliidrina - Smith jäi maha kahe punktiga. Samas teadis eestlane, et nüüd tuleb just temal boksis kauem olla.

«Natukene läksin kolmandas sõidus ka auto seadistusega alt, reeglid lubasid kasutada ainult kahte uut rehvi ja seetõttu polnud auto tasakaal päris õige. Pärast boksi, kus pidin kõige kauem olema, langesin viiendaks. Sõiduga suutsin ühe koha tõusta, kuid kõrgemale enam ei küüdinud. Proovisin küll erinevaid variante, muuta taktikat ja trajektoori, kuid kiiremaks ei saanud. Samas olid nelja esimese vahed üsna väikesed,» kommenteeris Viidas.

Hooaja otsustav sõit kahjuks ebaõnnestus ja tuli hooaja esimene katkestamine.

«Juba peale boksipeatust tundsin, et auto ei keera paremale nii hästi kui vasakule.  Eelviimasel ringil liidrikohal olles läkski käändtelg keevituse koha pealt pooleks, auto ratas murdus pidurduse peal kõhu alla ja auto tegi spini peale ning sattusin kruusale. Püüdsin veel teele tagasi saada, kuid see oli võimatu. Tehase praak, midagi pole teha,» nentis Viidas. «Tegelikult poleks isegi võit mulle hooaja tiitlit toonud, kuna Bradley pidanuks lõpetama viiendana, kuid oli teine. Samas on väga kahju, et ei saanud hooajale sõiduvõiduga ilusat punkti panna.»

Viidas jäi kõigest hoolimata Radicali hooajaga rahule ning aasta andis talle võidusõitjana palju juurde.

«Oli huvitav ja pingeline aasta, millega võib rahule jääda. Sain sõita mitmetel mulle uutel maailmaklassi radadel, noppisin häid võite ja kaotasin lõpuks ainult sarjas väga kogenud sõitjale,» võttis Viidas hooaja kokku. «14 sõidust lõpetasin kaheksa korda poodiumil, millest viis korda kõige kõrgemal astmel. Kui katkestamine välja jätta, oli hooaja halvim koht kahekümne seitmest startinust kuues. Kokkuvõttes päris hea.»

Tuleval nädalavahetusel tõmmatakse Londonis Radicali sarjale pidulik joon alla, kus Viidas saab kätte ka teise koha karika. Aasta lõpp peaks tulema võidusõiduvaba.

«Tahaksin tänada oma tiimi, kes andsid kõik, et mulle parimat autot pakkuda. Lisaks tahan öelda suured tänusõnad kõikidele pöidlahoidjatele ja kindlasti vendadele Kasemetsadele. Madis Kasemets oli terve aasta jooksul mulle sõbra, sõidutreeneri ja insenerina toeks. Tõnis, kes muidu elab ja võistleb Ameerikas, lendas mulle viimasele testimisele appi ning oli telefonitsi abiks Barcelonas,» kiitis Viidas.

«Kindlasti teen suure kummarduse Rocca al Mare koolile ja selle õpetajatele, kes on terve võistlusaasta jooksul olnud mõistvad. Mulle on võimaldatud võistlemas käimist ning on antud võimalus alati kõik tööd järele teha,» tänas Viidas ka kooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles