Aasta parimate purjetajate auhinnad läksid Brasiiliasse ja Austraaliasse

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta parimateks purjetajateks valitud Martine Grael ja Kahena Kunze ja James Spithill.
Aasta parimateks purjetajateks valitud Martine Grael ja Kahena Kunze ja James Spithill. Foto: ISAF

Eile õhtul Hispaanias Palma de Mallorcal toimunud Rahvusvahelise Purjetamisliidu (ISAF) Aasta Purjetaja galal anti järjekorras kahekümnendat korda üle Aasta Nais- ning Meespurjetaja auhinnad, mille tänavu pälvisid Martine Grael ja Kahena Kunze Brasiiliast ning James Spithill Austraaliast.

Naiste kategoorias läksid tiitlid skiffpaadil 49erFX seilavatele 23-aastastele brasiillannadele Martine Graelile ja Kahena Kunzele. Naiskond on kogu hooaja vältel olnud püsivalt 49erFX klassis parimate seas, jõudnud korduvalt Maailma Karika etappidel poodiumikohtadele, hoiavad liidripositsiooni maailma edetabelis ning võitsid ka septembris Santanderis peetud olümpiaklasside maailmameistrivõistlustel esikoha.

Graeli ja Kunze sõnul on Aasta Purjetaja tiitlid tunnustus suurepärase aasta eest. «Me oleme nii õnnelikud, et on raske oma tundeid sõnades väljendada. Ainuüksi Aasta Purjetaja tseremooniast osavõtmine ning kõigi nende suurepäraste inimeste keskel olemine muudab selle õhtu meeldejäävaks. See auhind tähendab meie jaoks tohutult palju,» rääkisid Grael ja Kunze.

Aasta Meespurjetaja tiitli saanud James Spithill aga viis America's Cup'il oma kaotusseisus olnud meeskonna Oracle Team USA läbi ühe spordiajaloo eepilisima comeback'i lõpuks regati võiduni, mis tema jaoks oli juba teine kord sellel suurregatil esikohale tulla. «On au olla osa sellisest fantastilisest nominentide grupist. Tunnen oma võidu pärast isegi veidi piinlikkust, kuna see paistab minu individuaalse tiitlina, mis aga jääb tegelikkusest kaugele. San Francisco lahel aset leidnu oli lausa uskumatu meeskonnatöö tulemus ning mina moodustasin sellest vaid väikese osa. Seega tahaksin võtta auhinna vastu suurepärase rühma inimeste - kogu Oracle Team USA nimel,» lausus Spithill.

ISAF Rolex World Sailor of the Year auhinna võitjad selguvad ISAF-i liikmeteks olevate rahvuslike purjetamise alaliitude hulgas läbi viidava hääletuse tulemusel, millele eelneb nominentide esitamise voor. Aasta Nais- ja Meespurjetaja tiitli võis pälvida nii üksikisik kui paatkond, kelle saavutusi 1. septembrist 2013 kuni 21. septembrini 2014 kestnud kvalifitseerumisperioodi jooksul peeti kõige silmapaistvamaks. Auhinda on antud välja alates 1994. aastast ning võitjaid on olnud nii olümpiaklassi- kui kiiljahipurjetajate, soolo-ookeanipurjetajate, üle Atlandi ookeani sõidus maailmarekordi sooritanute, matšpurjetajate, America's Cup'il osalenute kui purjelaudurite seast.

2014. aastal olid nominentideks naiste hulgas lisaks Graelile ja Kunzele lohesurfi rajasõidu maailmameister Steph Bridge Suurbritanniast ning RS:X purjelauaklassi maailma- ja Euroopa meister Charline Picon Prantsusmaalt. Meeste seas sisaldas nominentide nimekiri peale Spithilli veel 470 klassi maailma- ja Euroopa meistreid Mat Belcherit ja Will Ryanit Austraaliast, 49er klassi maailma- ja Euroopa meistreid Peter Burlingit ja Blair Tuke'i Uus-Meremaalt, Melges 20 ja Etchells maailmameistrit ning Alpari World Match Racing Tour'i esimese ning Match Race Germany teise kohaga lõpetanud Bill Hardestyt USA-st ja Finn klassi maailma- ja Euroopa meistrit Giles Scotti Suurbritanniast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles