Carlo Ancelotti – superstaaride taltsutaja

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madridi Reali peatreener Carlo Ancelotti (paremal) ja tiimi suurim staar Cristiano Ronaldo on leidnud hea klapi.
Madridi Reali peatreener Carlo Ancelotti (paremal) ja tiimi suurim staar Cristiano Ronaldo on leidnud hea klapi. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa klubijalgpallis on tänavuse hooaja alguses kõige säravamaks meeskonnaks tõusnud eelmise hooaja Meistrite liiga võitja Madridi Real. Hooaeg algas neil mitme valusa kaotusega, kuid alates 16. septembrist on kõikides sarjades tunnistatud vaid võite. Lisaks võitudele näidatakse ilusat, võimsat ja kiiret jalgpalli.

Kiitust teenivad nii Reali vanad kui ka uued superstaarid ning aina enam pälvib tunnustust ka Madridi klubi peatreener Carlo Ancelotti, kes suudab tähtmängijaid paigutada just meeskonna jaoks kõige vajalikumatesse rollidesse.

Teisipäeva õhtul sai Real Meistrite liigas järjekordse võidu, kui FC Liverpool alistati koduväljakul 1:0. Nende viimaste aegade hoogu arvestades oli võit numbriliselt küll väike, kuid samas tunnistas Ancelotti, et mitmele põhimehele puhkust andnud Liverpooli alistamiseks polnudki vaja väga palju pingutada.

«Me ei mänginud kõrge tempoga, kuna selleks ei olnud vajadust. Lõime avapoolajal värava ja kontrollisime riske võtmata mängu,» andis Ancelotti klubi kodulehele antud intervjuus aimu, et tema hoolealused suudavad tema nõudmisi platsil hästi täide viia.

Uued positsioonid

Eelmise hooaja eel Reali peatreeneritoolile asunud itaallase käe all on Reali suurimaks trumbiks kiired üleminekud kaitsest rünnakule, mida iseloomustavad kiired söödud ja sirgjoonelisus.

Samas on Ancelotti silma paistnud ka sellega, et teist hooaega järjest suudab ta mõne mängija edukalt paigutada uuele positsioonile.

Eelmisel hooajal pidi peatreener pärast Gareth Bale’i hankimist leidma Angel Di Mariale uue positsiooni ja lõpuks oli Di Maria keskväljal Reali üks võtmemängijaid.

Tänavu suvel osteti aga meeskonda James Rodriguez ja Toni Kroos, kes olid senise karjääri jooksul tegutsenud peamiselt ründajaaluse poolkaitsjana. Realis on Rodriguez liigutatud nüüd äärele ja Kroos sügavamale keskväljale ja taas kõik toimib.

Bale’i vigastuspausi ajal on Real läinud üle 4-3-3 formatsioonilt 4-4-2 peale ning keskvälja neliku moodustavad Rodriguez, Kroos, Luka Modric ja Isco võiksid igas teises klubis täita edukalt ründajaaluse poolkaitsja rolli, kuid Madridi klubis moodustavad nad koos imelise keskväljakoosluse.

See on osutunud konkurentide jaoks ületamatuks ehk taas on suutnud Ancelotti luua olukorra, kus mitmed staarid on pidanud oma isiklikku ego veidike alla suruma, kuid samas tundub praegune olukord mängijatele sobivat. Tulemused räägivad ju iseenda eest. Lisaks nimetatud keskväljale ja Cristiano Ronaldole on Ancelotti suutnud maksimumi välja pigistada ka tipuründajast Karim Benzemast.

Kui veel mõni aasta tagasi valitses Euroopa klubivutti FC Barcelona tiki-taka, mille keskseteks meesteks olid lühikesekasvulised Lionel Messi (pikkus 1.69), Andres Iniesta (1.70) ja Xavi (1.70), siis kiiretele rünnakutele panustava Reali ründeliini põhijõududel Ronaldol, Benzemal, Bale’il ja Rodriguezel on pikkus 1.80 või rohkem. Ehk eeldused võimsaks, kiireks ja sirgjooneliseks mänguks on kõik olemas.

Kindlalt grupist edasi

Võrreldes Reali eelmise juhendaja Jose Mourinhoga ei trügi Ancelotti ka ise eriti esile ning püsib rahulikuna ka keerulistes olukordades. «Inimesed ütlevad, et ma olen inimene, kes seab klubi esikohale. See on ka loomulik, sest ma töötan ju klubi, mitte mängijate heaks,» on The Guardian välja toonud Ancelotti mõttetera.

Pärast Di Maria ja Xabi Alonso klubist lahkumist oli teiste seas pahane ka Reali suurim staar Ronaldo, kes sõnas, et tema poleks klubijuhina (viide Reali presidendile Florentino Perezile) selliseid müügitehinguid teinud. Samas viitas ta ka sellele, et klubi uued ostud on väga head ja küll Ancelotti mehed ühiseks sulamiks vormib. «Ta teeb oma tööd väga hästi. Peame lubama tal rahulikult tööd teha,» kiitis Ronaldo meeskonna peatreenerit.

Pärast viimatist Liverpooli alistamist on Realil Meistrite liiga B-alagrupis koos maksimaalselt võimalikud 12 punkti ja sellega on neil koht ka kaheksandikfinaalis olemas.

Pääsu 16 parema sekka suutis endale tagada ka Saksamaa kõrgliigas eelviimasel kohal paiknev Dortmundi Borussia, kes alistas viimati 4:1 Istanbuli Galatasaray. D-alagrupi liidrina on Dortmund võitnud kõik neli matši.

Meistrite liiga

A-alagrupp

• Juventus – Olympiakos 3:2

• Malmö – Madridi Atletico 0:2.

Tabeliseis: 1. Madridi Atletico 9 punkti, 2. Olympiacos 6, 3. Juventus 6, 4. Malmö 3.

B-alagrupp

• Basel – Ludogorets 4:0

• Madridi Real – Liverpool 1:0.

Tabelises: 1. Madridi Real 12, 2. Basel 6, 3. Liverpool 3, 4. Ludogorets 3.

C-alagrupp

• Peterburi Zenit – Leverkusen 1:2

• Benfica – Monaco 1:0

Tabeliseis: 1. Leverkusen 9, 2. Mo­naco 5, 3. Zenit 4, 4. Benfica 4.

D-alagrupp

• Arsenal – Anderlecht 3:3,

• Dortmundi Borussia – Galatasaray 4:1.

Tabeliseis: 1. Dortmund 12, 2. Arsenal 7, 3. Anderlecht 2, 4. Galatasaray 1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles