Riho Aljand: Triinus on medaliainest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Aljand
Triin Aljand Foto: Raigo Pajula

Eesti ujumiskoondise liikmed karjusid Budapesti pika raja EMil eileõhtuses programmis oma hääle ära. Süüdlasi oli kaks – finaali pääsenud Triin Aljand ja poolfinaalis ujunud Martin Liivamägi.


Üleeile õhtul pärast 50 meetri liblikujumise poolfinaali sai Aljand kerge massaaži, sõi koos teiste eestlastega õhtusöögi ja läks magama. Ta ei mõelnud eelseisvale finaalile, ei seadnud endale medali näol pingeid peale ega kujutanud end vaimusilmas poodiumil. Ta teadis, et oli juba ainuüksi finaalipääsuga oma miinimumeesmärgi täitnud.

Hommikul ärkas ta värske, puhanu ning motiveerituna. Eesmärgiks oli anda endast maksimum. Ei midagi rohkemat ega vähemat. Nii et pärast finaali poleks ühtki põhjust kahetseda.

Ja finaalis Aljand just seda tegigi. Ta sai 26,25ga viienda koha. Medalist jäi lahutama
16 sajandikku. «Super! Super! Ma olen väga rahul! Trikoovahetuse järel tuli isiklik rekord,» õhkas Triin Aljand vahetult pärast finaali.

Oli medalis kinni
Tõsi, pealtvaatajatel jäi pärast Aljandi ujumist siiski midagi  hinges kripeldama. Veel 20 meetrit enne finišit oli Aljand medalis kinni. Lõpus läksid aga konkurendid eest või vajus Aljand ise ära? «Kindlasti polnud see ideaalne ujumine. Lõpp polnud päris see, mis võinuks olla. Ma pole videot veel vaadanud – pärast seda saan juba rohkem öelda,» vastas Aljand, kes on lühiraja EMil olnud korra neljas ja korra viies. Tiitlivõistluste medalit tema auhinnakapis veel pole.

Aga vähemalt tema ise ja treenerist isa Riho Aljand on kindlad, et ükskord see medal tuleb.
«Poolel distantsil vaatasin, et nüüd tuleb medal! Triin oli siis veel esikolmikus. Lootsin, et paneb lõpuni samamoodi, aga kahjuks seekord veel jõudu ei jätkunud. Tuleb veel kõvemaks saada! Olen täiesti kindel, et medalivõiduks tal ainest jagub,» hindas kohapeal võistlust jälginud peatreener Riho Aljand.

Viies koht on seda hinnatavam, et veel aasta alguses kartsid Aljandid, et tütre hooaeg võib sootuks untsus olla. Veebruaris haigestus Aljand Belli paralüüsi ehk näonärvi halvatusse.
Miks, seda ei oska keegi täpselt öelda. Võib vaid oletada. «Erinevaid põhjuseid võib olla – viirus, külmetus, pikaajaline stress. Ka arstid ei osanud täpset põhjust öelda,» loetles Riho Aljand.

Õiget ravi näonärvi halvatusele ei olevat. Tuleb vaid oodata ja loota parimat. Kõige hullemaks stsenaariumiks olnuks see, et Aljandil jäänukski üks näopool halvatuks. Tagantjärele vaadates tundub see kõik Aljandile kui väga halb unenägu.

«See oli väga raske aeg ja tundub praegu nii kaugel olevat. Kõik algas sellega, et mul tuli kõrvavalu ja seejärel kõvad peavalud. Algul nägu liikus veel natuke, siis aga ei saanud üht poolt enam üldse liigutada. Olukord halvenes iga päevaga,» rääkis Triin Aljand.

Sama suure ehmatuse osaliseks said ka Eestis olnud ema-isa Riho ja Kaja Aljand. Just tütrest eemalolek tekitas igasugu hirmsaid mõtteid.

«Kui sellest kuulsin, oli kõigepealt suur ehmatus ja seejärel hakkasime abikaasaga internetist uurima, millega tegu ja kuidas seda ravitakse. Õnneks kõik taastus. Seda rohkem peame EMi viiendat kohta hindama,» rääkis Riho Aljand.

Nüüd on Triin Aljandil ees veel 100 meetri liblikujumine ja
50 meetri vabaujumine. Täna saab ta aga puhkusepäeva. Ja kuidas Triin Aljandi puhkus välja näeb? «Teen kaks trenni ja üritan finaalist taastuda,» vastas ta kerge muigega.

50 meetri liblikujumise EM-kulla võitis Budapestis rootslannast suursoosik Therese Alshammer 25,63ga. Talle järgnesid taanlanna Lianette Ottesen 25,69ga ja nooruke prantslanna Melanie Henique 26,09 sekundiga.

Trepp liimist lahti

Võrreldes Triin Aljandiga teistel eestlannadel eile nii edukalt ei läinud.

Ebaõnnestus mullu lühiraja EMil hõbeda võtnud Jane Trepi võistlus. 100 meetri rinnuliujumises oli ta 1.13,68ga alles 42 kohal.
Võrdluseks: Trepi mullu püstitatud isiklik ja ühtlasi ka Eesti rekord on 1.10,61. «Jane on liimist lahti. Praegu ongi analüüsi koht: viimase ettevalmistuse tegi ta USAs ning spetsiaal­selt EMiks lihviti vormi,» rääkis Riho Aljand.

Küsimusele, kas tegu võiks olla ületreeninguga, vastas ta: «Hetkel ei oska seda veel keegi öelda. Ei oska öelda, kas ta tõesti on end treeningutega ära tapnud.»
Naiste 100 meetri vabaujumises oli Annika Saarnak 58,82ga 52. ja Tess Grossmann 59,18ga viimane ehk 54. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles