Eesti bobimeestel võistlemiseks vajalik litsents käes

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti bobimeeskonna liikmed Austrias toimunud laagris treeningsõidul.
Eesti bobimeeskonna liikmed Austrias toimunud laagris treeningsõidul. Foto: Erakogu

Tänavu alguse saanud idee luua esimene Eesti bobimeeskond on praeguseks jõudnud staadiumisse, kus on läbitud esimene välislaager ning Austrias saadi kätte ka Rahvusvahelise Bobisõidu- ja Kelgutamisföderatsiooni (FIBT) väljaantav bobisõitja litsents, mis tagab meeskonnale võimaluse osaleda erinevatel võistlustel. Esimene proov tehakse juba detsembris Prantsusmaal.

2.–8. novembrini Austrias Iglsi bobirajal toimunud laagris olid kohal seitse meest, kellest Carl-Robert Puhm, Gert Heinala, Hardi Link ja Harri Olak on kahese bobi juhid ning Kaspar Mesila, Indrek Hopfeldt ja Märt Lellsaar pidurimehed. Laagrist ei saanud seekord osa võtta kaitseväes viibiv Kaspar Oll.

«Trennides toimus suur progress! Kui esimesel päeval oli raske rajaga harjuda, siis edasi suutsime oma sõidutehnikat olulisel määral lihvida ning omandasime baasteadmised bobikelgutamises,» kirjeldas Hopfeldt laagrit. «Esmamulje rajast oli veidike hirmutav, kuid üleval seistes ja teisi sportlasi vaadates oli igasugune kartus põhjendamatu. Loomulikult käib õppimise juurde ka bobiga rajal ümberkukkumine ning sellega kaasnevad ka mõned marrastused ja sinikad, kuid see meid ei morjenda.»

Lisaks treenerile Eddy Rivale olid koondisel laagris kaasas tehnik ja bobikelgutaja Giovanni Gesuito, meeskonna füüsilise ettevalmistusega tegelev Franco Vercelloni ja paar päeva viibis kohapeal ka tiimi mänedžer Mauro Serra.

«Laagri eesmärk oli anda poistele reaalne bobitunnetus, et nad teaksid, mis tunne on bobis istuda. Samuti oli sihiks välja selgitada, kes millistele positsioonidele kelku sobivad, ning näidata neile, kuidas ennast ja bobi enne võistlusi ette valmistada,» rääkis Serra esmastest ülesannetest. «Esimeste katsete ajal juhtus poistel nii mõnigi äpardus, kuid see kõik käib asja juurde. Ka esimest korda suusatades üldiselt kukutakse, kuid siis jälle tõustakse ja minnakse edasi. Just läbi äparduste õpitakse spordiala lähemalt tundma ning meie omakorda näeme poiste iseloomu. Inimese reaktsioon olukordades, kui tal ei lähe hästi, ütleb inimese kohta nii mõndagi.»

«Neljal viimasel päeval tegid poisid 16 perfektset sooritust – kõik olid enesekindlad ning me saime palju komplimente ka FIBT inimestelt, kes kõik tunnustasid meie sihikindlust ja nädala jooksul tehtud head tööd,» lisas Serra.

Praegu on bobimeeskond tagasi kodumaal, kuid uued laagrid seisavad juba ukse ees. Detsembris asutakse Prantsusmaal harjutama startimist ja kelku hüppamist ning kavva on võetud ka tiimi esimene võistlus. Pärast aastavahetust minnakse laagrisse St. Moritzisse, kus võetakse osa Šveitsi B-kategooria meistrivõistlustest. «Lisaks nendele laagritele käib intensiivne individuaalne treening laagrite vahel ka kodumaal,» lisas Hopfeldt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles