Toitumishäired nõuavad pikaajalist ravi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mardna:
«See pole ­nagu nohu, millest saab teatud ravimitega lahti.»
Mihkel Mardna: «See pole ­nagu nohu, millest saab teatud ravimitega lahti.» Foto: Pm

Tunnustatud Eesti spordiarsti Mihkel Mardna sõnul ei ole toitumishäirete küsimus praegu sportlaste seas aktuaalsem kui aastaid tagasi. Ka varasematel aastatel on sportlased sellega pahuksis olnud.


«Neid haiguseid on olnud läbi aegade. Eriti just nende alade puhul, kus tuleb hoolikalt kaalu jälgida,» rääkis Mardna, kelle sõnul on Eestis just teavitustöö poolel kõvasti puudujääke.

«Teadlikku toitumist – millal, mida ja miks –, sellist teadmist on kasinalt. Tuleks teha rohkem selgitustööd, aga see kõik on väga aeganõudev. Ka meedia roll teavitustöö tegemisel peaks olema suurem,» lisas ta.

Mardna sõnul peaksid kõrvalseisjad üsna kiirelt mõistma, kui mõni nende lähedastest on toitumishäirete küüsi langenud. Kõigepealt püüavad nad seda reeglina varjata, kuid sümptomid ilmnevad aja jooksul siiski.

Anoreksia puhul on sümptomiteks ülikiire kaalulangus, inimene harjutab end sööma äärmiselt vähe ja lahjat toitu. Buliimia tunnusteks on liigsöömishood – süüakse kiiresti suur toidukogus lühikese aja jooksul.

Liigselt manustatud kaloritest püütakse lahti saada tahtlikult oksendades, lahtisteid või organismist vett väljaviivaid ravimeid tarvitades ning rangeid dieete, nälgimist või ülemäärast füüsilist liikumist kasutades. Mõtlemine, meeleolu ja sotsiaalne elu muutuvad piiratuks ning meeleolu vaheldub kiiresti.

«Kui inimesed koos elavad, siis jääb kaaslase toitumine ikka silma. Eriti siis, kui ta järsult kaalu kaotab. Sellisel juhul tuleks kindlasti paluda tal meedikute poole pöörduda. Ka minu poole on selle murega pöördutud, kuid ma olen saatnud nad erialaspetsialistide juurde. Meil on mõned väga heal tasemel toitumisspetsialistid,» sõnas Mardna.

Toitumishäirete ravi on väga pikaajaline ning ühtki kindlat rohtu ega tabletti selle jaoks pole.

«See pole nagu nohu, millest saab teatud ravimitega lahti. Nende haiguste puhul on psühholoogilisel poolel väga oluline roll. Mingit süsti ega tabletti teha ega anda ei saa,» lisas doktor Mardna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles