Kanter asub viimasel etapil jahtima poolt miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter
Gerd Kanter Foto: SCANPIX

Kui Gerd Kanter heitis Londoni Teemantliiga etapil avakatsel 60.55, tekkis tal kartus, et
viimaste võistluste must stsenaarium võib korduda.


Tänu taevale oli staadionile paigutatud aga suur ekraan, mille abil ta oma heiteid korrigeerida sai.
Viimastel võistlustel on Kanteril kõvasti peamurdmist olnud. Ta pole isegi mõistnud, kuidas on võimalik nii vähe heita. Tehnika on Pekingi olümpia võitjat korduvalt alt vedanud. Ketas lendab küll kõrgele, aga mitte kaugele. Seekord mitte.

Teisel katsel heitis Kanter 65.34, kolmandal 67.82 ja neljandal 67.54! Kusjuures konkurendid olid seekord sootuks teisest, madalamast klassist. Teise koha sai ungarlane Zoltan Kövago 65.54ga ja kolmas oli hooaja isikliku tippmargiga 65.33 leedulane Virgilijus Alekna. 

120 000 krooni
«Esimene katse tekitas segadust. Soojendusel heitsin ilusti, aga esimene katse läks ikka aia taha. Pärast seda hammustasin ühe tehnilise nüansi läbi,» rääkis Kanter ja selgitas: «Õnneks oli staadionil suur ekraan, kus korduses heiteid näidati. Üks viga jäi sealt silma ning järgmistel katsetel korrigeerisin selle ära.»

Sama probleem vaevas Kanterit ka Tallinna ja Rakvere võistlustel. Tallinna võistlusel jäi ka 65 meetri piir tema jaoks kättesaamatuks. See, mis tavaliselt iga ilma ja vormiga alistus.
Seetõttu hakkas eestlasel ka enesekindlus kaduma. Seda enam, et hooaja tähtsaimal võistlusel, Barcelona EMil tuli tal leppida 4. kohaga.

Üks valus kaotus teise järel muserdas vaimu. Sellest hoolimata suutis eestlane end Teemantliiga võistlusteks kokku võtta. Ent kui raske see vaimselt oli? «Oli küll raske. Samas olen kogu aeg teadnud, et vorm on normaalne. Kindlasti süstis Londoni võistlus enesekindlust juurde. Saan hooaja positiivse noodiga ehk isegi ära lõpetada,» vastas Kanter.

Samas ei tahtnud ta väita, et sai Londoni Teemantliiga etapil eelmiste kaotuste eest väikse revanši. Etapivõit etapivõiduks. «Kas nüüd päris seda, aga kui võidaksin Teemantliiga kokkuvõttes ära, siis võiks seda niimoodi nimetada küll,» vastas Kanter kavalalt muiates.

Praegu hoiab Kanter sarjas kümne punktiga 3. kohta. Aga kuna viimasel etapil jagatakse esikolmikule topeltpunktid, võiks ta võidu korral teenida kaheksa punkti.
Juhul kui praegu 14 punktiga sarja liider olev Malachowski saaks 2. koha, jääks tema punktiarv Kanteriga samaks. Seega, kõik võimalused üldvõitu jahtida on eestlasel olemas.

Ja kui magus see võit oleks! Võitja saab 40 000 dollarit (ligi 500 000 krooni) ja uhke teemant-trofee, mille on loonud üks maailma tuntumaid juveliire. Londoni etapi võit tõi Kanterile sisse 10 000 dollarit ehk pisut rohkem kui 120 000 krooni.

«Ma eeldan, et finaali võitu hinnatakse natuke kõrgemalt. Seetõttu on järgmise nädala neljapäeval väga tähtis võistlus,» arutles Kanter, kelle hinnangul jäi tal ka Londonis meeter-poolteist varu.
Malachowski seevastu oli pisut liimist lahti, piirdudes juba teist võistlust järjest enda kohta alamõõdulise tulemusega. Valitsev Euroopa meister jäeti 65.10ga alles viiendaks.

«Ilmselt on tal lihtsalt väike pingelangus. Ta on oma võitu pikka aega oodanud ja nüüd Barcelonas sai selle kätte,» rääkis Kanter, kes eile õhtul tegi koos Märt Israeliga Londonis ka ühe näidistreeningu. Israel ise jäi Londoni Teemantliiga etapil 62.97ga neljandaks.

Gay näitas klassi
Londoni Teemantliiga säravaima tulemuse eest hoolitses ameeriklane Tyson Gay, kes viis 100 meetri maailma hooaja tippmargi 9,78 peale. Aja alla 10 sekundi sai kirja ka jamaicalane Yohan Blake, kes jooksis 100 meetrit 9,89 sekundiga.

Seni olid maailma edetabeli liidrid jamaicalased Usain Bolt ja Asafa Powell 9,82ga.
Vigastuste tõttu jäid mõlemad mehed Londoni võistluselt aga kõrvale.

 «Ma ei saatnud oma konkurentidele Asafale ja Usainile siin tahtlikult mingit sõnumit, tegin lihtsalt oma jooksu. Usun, et minult võib veel rohkematki oodata,» rääkis Gay pärast võistlust. «Treener ütles, et suudaksin igasugustes tingimustes 100 meetrit 9,7ga joosta. Usun, et näitasingi seda sellel võistlusel.»

Ootamatult nigelaks jäid tulemused naiste kaugushüppes, kus võidu teenis venelanna Darja Klišina 6.65ga, teine oli sama tulemusega Ljudmilla Koltšanova ja kolmas ameeriklanna Hyleas Fountain 6.57ga.  Ksenija Balta võistlustele kutset ei saanud.
Meeste odaviske parim oli kahekordne olümpiavõitja Andreas Thorkildsen 87.28ga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles