Aljandit ootab merevesi ja kodudiivan

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Triin Aljand.
Triin Aljand. Foto: SCANPIX

«Varsti saan puhkust ja teen seda, mida tahan! Kui tahan, istun diivanil, kui tahan, lähen randa, ja kui tahan, siis loen raamatut,» õhkas Budapesti EMil 5., 7. ja 13. koha saanud Triin Aljand.


Budapest ei olnud Aljandi jaoks enne eelmist nädalat just kõige õnnelikum võistluspaik. Neli aastat tagasi peeti seal samuti EM ja toona lahkus ta sealt negatiivsete emotsioonidega. Isiklikest rekorditest jäi ta kaugele, nagu ka finaali ja poolfinaalikohtadest. Ajakirjanduses võeti tema esinemine kokku karmilt: «Kõrbemine!»

Eile sealsamas Budapestis lõppenud EMil oli Aljand aga kindlalt Eesti koondise edukaim. Kohe avapäeval pääses ta 50 meetri liblikujumises poolfinaali, kus sai lõpuks 5. koha. Lisaks sai ta 100 meetri liblikujumises 13. ning 50 meetri vabaujumises 7. koha – viimases püstitas ta poolfinaalis 25,12ga Eesti rekordi.

Temast sai Anna-Liisa Põllu kõrval teine eestlanna, kes pärast imetrikoode ajastut Eesti rekordit on uuendanud. Senine tippmark 25,28 kuulus aastast 2005 Jana Kolukanovale. «See aeg tuli mulle endalegi suure üllatusena. Ei osanud nii head tulemust kuskilt oodata,» rääkis Aljand rahulolevalt.

Trepp jäi napilt välja
Finaaliks tal paraku enam püssirohtu ei jätkunud ning seal tuli leppida ajaga 25,38 ja 7. kohaga. Samas oli seegi koht rohkem, kui ta oodata osanuks. Varem polnud ta sellel distantsil pika raja EMil kunagi nii kaugele jõudnud.


Seetõttu pole ka mingi ime, et Aljand pärast võistlust rahulolust pakatas. Ometi jäi üks asi pisut ka kripeldama – 50 meetri liblikujumises oli medal käeulatuses. Ent Aljand teab, mida teha, et juba järgmisel tiitlivõistlusel poodiumile astuda.

«Sprindis on jõud ja võim kõige tähtsamal kohal. Selle kallal annab veel tööd teha. Kui teistega siin muskleid võrrelda, siis minul on need kõige väiksemad,» lagistas Aljand naerda.

See aga ei tähenda, et ta hakkaks jõusaalis oluliselt rohkem aega veetma. Senist treeningumeetodit tuleb pisut muuta ning jõusaalis efektiivsemalt ja ökonoomsemalt treenida. Ehk juba novembrikuisel lühiraja EMil õnnestub tal täita ka oma ammune unistus ja võtta esimene tiitlivõistluste medal.

Kõigepealt võtab Aljand aga väikese puhkuse ja lülitab end tavarutiinist täielikult välja. Selle nädala jooksul ei külasta ta ujulat ega mõtle ühelegi treeningule. Ta teeb kõike seda, mida on vahepealse treeningperioodi ajal unistanud teha.

«Ma pole mingeid konkreetseid plaane paika pannud. Kui tahan, istun diivanil, kui tahan, lähen randa, ja kui tahan, siis loen raamatut,» rääkis Aljand, kes juba täna jõuab kodumaale. Veel pole kindel, kas ta jääb siia septembri alguseni või sõidab vahepeal poiss-sõbra Peter Mankoci kodumaale Sloveeniasse. Kindel on aga see, et juba augusti lõpus algavad taas rasked treeningud, et talviseks lühiraja EMiks ja MMiks valmis olla.

Nädalavahetusel ujunud eestlannadest jäi kõige napimalt poolfinaalist välja Jane Trepp, kes sai 50 meetri rinnuliujumises 32,38ga 17. koha. Poolfinaali viinuks 13 sajandikku parem tulemus. «Praegu ei oska keegi öelda, mis Janega lahti. Ta ise ütles ka, et kiirustunnet pole. Rinnuliujumisega oli midagi väga paigast ära. Eks ta peab nüüd koos oma treeneriga analüüsima, milles asi,» rääkis Eesti koondise peatreener Riho Aljand.

Aljand pani hindeks nelja
Rahule ei saanud oma võistlusega jääda ka Martti Aljand, kes oma põhialal, 100 meetri rinnuliujumises, sai 38. koha. 50 meetri rinnuliujumises oli Aljand 29. «Martti ei saanud siit seda, mida tahtis. Eesmärgiks oli poolfinaali pääseda. Aga rinnuliujumise taseme tihedus võttis meil kõigil silmad pärani. Konnas olnuks väga kõva sõna edasi pääseda,» hindas Riho Aljand.

Positiivse poole peale võib aga kanda Martin Liivamäe esitused. Ta pääses 200 meetri kompleksujumises poolfinaali ning püstitas 100 meetri liblikujumises 54,33ga Eesti rekordi.
Meeste 4 x 200 meetri vabaujumises said Andres Olvik, Martti Aljand, Martin Liivamägi ja Vladimir Sidorkin Eesti rekordit tähistava ajaga 7.41,03 viimase ehk 13. koha. Varasem rekord oli 1985. aastast 7.44,88.

Üldiselt hindas Riho Aljand Eesti koondise esitust Budapesti EMil neljaga. Kunagi varem pole eestlased pika raja EMilt kahe finaalikohaga naasnud. Tõsi, seekord tõi ujujad raskest seisust välja just Triin Aljand, ülejäänud koondislased peale Liivamäe ei suutnud positiivselt üllatada.

«Tavaliselt on nii, et võitleme poolfinaali pääsemise nimel. Üks aasta oli lausa nii õnnetu, et ükski ujuja ei pääsenud isegi mitte poolfinaali. Nüüd aga tuli kaks finaali ja mitu poolfinaalikohta,» hindas
Riho Aljand.

Märksõnad

Tagasi üles