Skandaal: hiinlased varjasid olümpiavõitja dopingukaristust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sun Yang.
Sun Yang. Foto: SCANPIX

Hiina antidopingu agentuur teatas esmaspäeval, et olümpiavõitja ja maailmameister, ujuja Sun Yang kandis aasta alguses kolmekuulist karistust dopingu tarvitamise eest.

Küsimusi tekitab aga see, miks hiinlased Suni positiivsest proovist alles nüüd avalikkust teavitasid. Sportlane andis keelatud ainet trimetasidiini sisaldanud proovi juba 17. mail Hangzhous peetud Hiina meistrivõistlustel. Tema võistluskeeld hakkas kehtima otsekohe ja lõppes 17. augustil. Seega sai 22-aastane Sun septembris sobival moel võistelda Lõuna-Koreas Incheonis peetud Aasia mängudel, kus ta võitis kolm kuldmedalit.

Hiina antidoping asus viivitust kaitsma, põhjendades seda paberimajanduse kuhjumisega. Agentuuri direktor Zhao Jian selgitas Associated Pressile, et positiivsest proovist teavitati avalikkust tavapärasel moel, perioodiliste teadaannete seas. Tema sõnul said karistada ka Suni treener ja arst, kuid Zhao ei täpsustanud nende karistuste pikkusi.

Ka Rahvusvaheline Ujumisliit FINA postitas info Suni karistusest oma kodulehele alles täna. Nende teatel sai Suni arst Ba Zhen aastase tegutsemiskeelu. 2012. aasta Londoni olümpiamängudel võitis Sun kuldmedali nii 400 kui ka 1500 meetri vabaujumises. Tänavustel Aasia mängudel pälvis ta kuldmedali lisaks samadele aladele veel ka 4x100 meetri teateujumises.

Zhou väitel pidi antidoping Suni juhtumiga tegelema erakordse ettevaatusega, kuna tegemist on ülemaailmse tähega. «Me ei plaaninud midagi varjata. Tavaliselt teatame testitulemustest korra kvartalis või siis korra poolaasta jooksul. Selleks tuleb aga oodata, kuni konkreetse juhtumi menetlus on lõpetatud,» sõnas Zhao, kelle sõnul pidi Hiina antidoping tegelema poole aasta jooksul ligi 10 000 dopinguprooviga. «Just seetõttu avaldasime teise ja kolmanda kvartali testitulemused alles nüüd,» selgitas ta.

Sun loobus seejuures B-proovi avamise õigusest, kuid selgitas juulis toimunud ülekuulamisel, et keelatud aine jõudis tema organismi vajaliku südamerohu tarvitamisel. Ujuja väitel ei olnud ta teadlik, et ravim on keelatud. WADA lubab ravimit küll kasutada, ent sellest tuleb ametnikke eelnevalt teavitada ja saada neilt eriluba. Trimetasidiin lisati WADA keelatud ainete nimekirja käesoleva aasta jaanuaris.

Hiina ujumist varjutas 1990ndatel aastatel ulatuslik dopinguskandaal, kui keelatud ainete tarvitamisega jäi vahele tervelt 32 sportlast, neist kaks koguni kahel korral. Veel kolm kõrvaldati kodustelt meistrivõistlustelt, kui punaste vereliblede tase nende organismis osutus normist kõrgemaks.

Ka Sun on oma noorusest hoolimata juba korduvalt pahandustesse sattunud. Hiinale esimese mehena individuaalse olümpiakulla toonud Sun eemaldati mullu detsembris koondise treeningutelt ja võistlustelt, kui ta oli ilma juhiloata autoroolis viibimise eest seitse päeva arestikambris istunud. Enne seda tülitses Sun avalikult oma treeneriga ning puudus mitu korda treeningutelt, et osaleda reklaamivõtetel ja veeta aega oma tüdruksõbraga.

Trimetasidiini tõttu sai tänavu karistada ka Eesti rattur Peeter Pruus, kes polnud samuti teadlik, et tema harjumuspärases ravimis sisaldunud aine on aasta algusest keelatute nimekirjas. Sarnaselt Sunile ennast ise samuti süüdi tunnistanud ja Antidopinguga igakülgselt koostööd teinud Pruus pääses küll tänu sellele tavapärasest kaheaastasest karistusest, kuid sai siiski kümne kuu pikkuse võistluskeelu.

«Mina ja ükski teine Eesti spordiarst, kellega olen rääkinud, ei saa aru, miks trimetasidiin keelati, kuid aktsepteerin Rahvusvahelise Antidopingu otsust,» sõnas toona Postimehele spordiarst Mihkel Mardna. «Trimetasidiini sisaldav ravim Preductal, mida olen aastaid sportlastele välja kirjutanud, on tavaline südamevitamiin.»

Sotši taliolümpiamängudel jäi sama ainega vahele ka Ukraina murdmaasuusataja Marina Lisogor, kes väitis samuti, et ei teadnud uuest keelust midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles