Venemaa antidopingu juht naeris šokeerivad süüdistused välja

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpia dopingupunkt.
Sotši olümpia dopingupunkt. Foto: SCANPIX

Venemaa sportlased on viimastel päevadel sattunud suure dopinguskandaali keskele, sest Saksamaa telekanali ARD värskelt avaldatud dokumentaalfilmis väitsid mitmed Vene atleedid ja spordiga seotud inimesed, et nende riigis on dopingutarvitamine väga levinud. Venemaa antidopinguagentuuri (RUSADA) juht Igor Zagorski kommenteeris selliseid süüdistusi Norra väljaandele VG ning teatas, et need on naeruväärsed.

Ajakirjaniku Hajo Seppelti poolt tehtud ARD ekraanil linastunud filmis räägivad Vene spordi uskumatust dopingupoliitikast mitmed tuntud nimed: Londoni olümpial 800 meetri jooksus kuldmedali võitnud Maria Savinova ja endine sama distantsi jooksja Julia Stepanova tunnistavad, et neile anti anaboolset steroidi, endine kettaheitja Jevgenia Petšerina väidab, et Venemaal kasutab dopingut 99% sportlastest, ning Chicago maratoni kolmekordne võitja Lilija Šobuhhova avalikustab, et maksis positiivse dopinguproovi kinnimätsimise eest Venemaa kergejõustikuliidule suure summa. Lisaks tunnistab Julia Stepanova abikaasa Vitali Stepanov, et sai Venemaa antidopinguagentuuris (RUSADA) töötades kontrollkõnesid selle kohta, kas ja kelle positiivseid proove tuleb maha salata.

Nii Rahvusvaheline Antidopinguagentuur (WADA), Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) kui ka Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on lubanud šokeerivaid väiteid tõsiselt uurima asuda, kuid Vene antidopinguagentuuri juht Igor Zagorski sõnul on sellised süüdistused naeruväärsed. «Ma ei saa selliste väidete peale teha muud, kui naerda,» teatas Zagorski Norra väljaandele VG antud intervjuus.

Zagorski sõnul ei ole RUSADA veel dokumentaalfilmis esitatud materjalidega tutvunud ega filmi näinud ning ei oska seetõttu antud hetkel ühtegi süüdistust konkreetselt kommenteerida. Küll kinnitas Zagorski, et sarnaselt ülejäänud maailmaga võitleb ka Vene sport keelatud ainete tarvitamise vastu. «On tähtis öelda, et viimastel aastatel on Venemaal palju juhtunud. Spordiminister teeb dopingu tarvitamise vastu tõsiselt tööd ja on mitmed uued seadused, mis sellele kaasa aitavad,» rääkis Zagorski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles