Dopingukahtluste keskele sattunud IAAFi juhtiv dopinguametnik astus tagasi

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aastal Moskvas:
Vasakult: tänaseks IAAFi laekuri kohalt tagasi astunud Venemaa kergejõustikuliidu president Valentin Balahhintšev, IAAFi lippu lehvitav IAAFi endine president Lamine Diack ning Hiina delegatsiooni esindaja.
2013. aastal Moskvas: Vasakult: tänaseks IAAFi laekuri kohalt tagasi astunud Venemaa kergejõustikuliidu president Valentin Balahhintšev, IAAFi lippu lehvitav IAAFi endine president Lamine Diack ning Hiina delegatsiooni esindaja. Foto: SCANPIX

The Guardian väljaande väitel astus dopingukahtluste tõttu tagasi uurimise alla sattunud Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAFi) üks vanemaid antidopingu ametnikke Dr Gabriel Dolle.

Möödunud nädalal lahvatas spordimaailmas dopinguskandaal, kui Saksamaa telekanalis ARD linastus dokumentaalfilm, milles mitmed Vene sportlased tunnistasid keelatud ainete kasutamist ning väitsid, et positiivseid dopinguproove on aidanud kinni mätsida mitmed ametnikud. Kuna tunnistusega lagedale tulnud sportlaste hulgas oli mitu 800 meetri jooksjat, maratonijooksja ja endine kettaheitja, sattus skandaali keskele ka IAAF, mille esindajad kinnitasid, et nii tõsiseid süüdistusi asub uurima eetikakomisjon.

Nüüdseks on The Guardiani väitel jõudnud eetikakomisjon juba mitmed IAAFi antidopingu ametnikud üle kuulata ning neist üks vanemaid ja nimekamaid - Dr Gabriel Dolle - otsustas oma ametist tagasi astuda.

The Guardiani väitel otsustas Dolle ametist loobuda seetõttu, et tema nimi käis korduvalt läbi Chicago maratoni kolmekordse võitja Lilija Šobuhhova ülestunnistusest. Nimelt väitis Šobuhhova ARD dokumentaalfilmis, et ta maksis Venemaa kergejõustikuliidule positiivse dopinguproovi kinnimätsimise eest 450 000 eurot, et saaks võistelda Londoni olümpial. Kui ta lõpuks positiivse prooviga siiski vahele jäi, tagastati talle 300 000 eurot, kusjuures raha kandis üle alaliidu president Valentin Balahhintšev isiklikult.

Tänaseks on IAAFis laekuri ametikohal töötanud Balahhintšev samuti tagasi astunud. Lisaks on praeguseks oma tegevuse ajutiselt peatanud IAAFi presidendi Lamine Diacki poeg Papa Massata Diack, kes töötas rahvusvahelises Kergejõustikuliidus turundusspetsialistina. Papa Massata Diacki ajutiste töökohustuste peatamise põhjuseks on asjaolu, et ARD väitel käis Šobuhhova raha ülekandmine Singapuris asuva firma kaudu, mis kuulub Diacki Hiina päritolu äripartnerile. The Guardiani väitel süüdistatakse Diacki veel teiseski patus - nimelt nõudis Diack väidetavalt Katari Kergejõustikuliidult viie miljoni dollari suurust summat, et Katar saaks võõrustada 2017. aasta MMi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles