Hüvasti, Vuelta! Kurnatud Rein Taaramäe kukkus kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Cofidis

Hingeldasin meeletult. Ei jõudnud üldse sõita. Õhku polnud. Kukkusin riietusruumis kokku.» Need on nopped Rein Taaramäe läbielamistest Limousini velotuuril.

Võib juhtuda, et hooaega suurte lootustega alustanud Taaramäe sel aastal enam võidu ei sõida. Nädala pärast algava Vuelta ettevalmistuse viimaseks etapiks kavandatud Limousini mitmepäevasõit Prantsusmaal kujunes Taaramäele õudusunenäoks.

Esimesed ohu märgid ilmnesid juba teisipäeval sõidetud avaetapil. «Tõusudel hingeldasin kõvasti ja tundsin, et midagi on valesti,» meenutas 64-mehelises juhtgrupis lõpetanud Taaramäe.

Kolmapäevases 45,1 km temposõidus näitas Cofidise proff kuuendat aega – kaotust rootslasest võitjale, Pekingi olümpial ja mullusel MMil hõbeda pälvinud Gustav Larssonile (Saxo Bank) kogunes 1.20 – ja samale kohale kerkis eestlane ka kokkuvõttes. Soodne pinnas üldvõidu ründamiseks oli loodud.

Kolmanda etapi käigus sai Taaramäele aga selgeks, et võidumõtted tuleb maha matta. Lõpujoone 96ndana ületanud Vändrast pärit sportlane jäi venelasest võitjast Aleksandr Botšarjovist (Katjuša) maha 6.33.

«Jäin meelega maha, et end Vueltaks säästa,» ütles Taaramäe. «Mul on hea hapnikutarbimine ja ma armastan tõuse, kuid nüüd oli asi sõidurõõmust kaugel.»

Täielikuks piinaks kujunes eile sõidetud viimane etapp. 40. kilomeetril võttis grupi eesotsas pedaalinud Taaramäe kuulda tiimikaaslaste soovitusi ja algatas rünnaku, millega ühines kümmekond konkurenti.

«Alguses sõitsime rahulikus tempos. Kui taga hakkas üks meeskond meie püüdmise nimel tõsiselt tööle, surusime gaasipedaali põhja,» rääkis Taaramäe. «Jäin kohe maha. Ütlesin raadio teel bossile, et jaksa üldse sõita. Pidasin targemaks katkestada, kuid ka autosse istudes ei läinud enesetunne paremaks. Hingeldamine jätkus ja õhku polnud. Rase vist (Taaramäe jaksas sandist seisust hoolimata enda üle nalja visata – toim).»

Taaramäe seisund läks eriti viletsaks finišiala läheduses olnud spordihoonesse pesema minnes. «Ma ei jaksanud riideid seljast võtta. Kukkusin kokku ja meeskonnakaaslane talutas mind välja. Ma pole kunagi midagi säärast tundnud. Olin täiesti kutu,» sõnas Taaramäe.

Raske uskuda, et Tour de France’i Achilleuse kõõluse vigastuse tõttu katkestanud ja seetõttu sunnitud puhkuse võtnud Taaramäe on end treeningutel liigselt piitsutanud. 23-aastase sportlase sõnul võivad tagajärgede põhjused ulatuda aprilli, kui Cofidis ta ootamatult Türgi tuurile kamandas.
«Olen end sealtmaalt alates imelikult tundnud. Äkki korjasin Türgis mingi viiruse üles? Äkki vajan veel puhkust?» pakkus Taaramäe.

Tänavu Kataloonia tuuri kokkuvõttes 3. koha teeninud ratturit vaevavale probleemile peaks vastuse saama esmaspäeval antavast vereproovist. «Kui näitajad on halvad, pole mõtet Hispaania velotuurile ja MMile minna ning hooaeg tuleb lõppenuks kuulutada,» märkis Taaramäe.
Rene Mandri (Ag2r) sai Eneco tuuri 3. etapil 120. koha, kaotades hollandlasest võitjale Koos Moerenhoutile (Rabobank) 20.54. Kokkuvõttes on Mandri 153.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles