Maleliidu paleepööre ebaõnnestus – Olde jäi ametisse, rahaasjad ikka sassis

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Olde.
Hendrik Olde. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Laupäeval peetud Eesti Maleliidu erakorralisel üldkoosolekul ei õnnestunud paleepööret üritanud opositsioonil aastaid kodust maleelu suunanud Hendrik Oldet ja tema toetajaid kukutada.


Maleaktivisti Margus Söödi sõnul kestis koosolek kaheksa tundi, ent senised jõujooned jäid paika ning ühtegi otsust vastu ei võetud. Hääletamisele läks kaks põhilist punkti – esiteks võimalus, et riik kannaks noortespordi toetuseks mõeldud summad otse klubidele, ning teiseks vana juhatuse tagasikutsumine.

«Esimese hääletuse kaotasime 15:20, teise vist veel suuremalt,» tõdes Sööt ning juhtis tähelepanu sellele, et alaliidu juhatuse esimehe Olde kasutuses oli volituste tõttu koguni kaheksa häält. Kui siia lisada Olde ühe toetaja viis häält, saab juba kokku soliidse häältearvu.

Olde ei jäänud vastust võlgu: «Klubid usaldasid praegust juhatust. Pealegi oli näiteks Kaido Külaotsal ka neli häält, samas on teada, et tema enda klubi on sisuliselt aktiivset tegevust lõpetamas.»

Maleliidu segastest rahaasjadest kirjutas Postimees juba varakevadel. Maletajad polnud rahul sellega, kuidas Olde juhitav organisatsioon rahaga majandas ning palju küsimusi tekkis seoses suurvõistlustel osalemisega.

Toona koorus välja seegi, et alaliit pole siiani suutnud sõlmida kultuuriministeeriumiga lepingut, mis võimaldaks alaliidul saada noorte­spordi toetuseks mõeldud raha enda käsutusse. Kuna ministeerium ei usalda Olde juhitud organisatsiooni, soovisidki nad raha otse klubidele kanda.
Kultuuriministeeriumi asekantsleri Tõnu Seili sõnul ei jää klubidel siiski raha saamata. Kuna otse maksmise võimalust ei tekkinud, on Seil valmis sõlmima alaliiduga lepingu. «See tuleb ilmselt väga karmide tingimustega leping,» kinnitas ta. «Aga midagi pole teha, klubid pole ju alaliidu juhtide tegevuses süüdi ning nad peavad kuidagi oma raha kätte saama.»

Olde juhtis tähelepanu sellele, et keegi ei tea, kas otse maksmine on üldse seadustega lubatud. Pealegi ei saavat keegi öelda, et kahel eelmisel aastal jäi klubidel noortespordiks mõeldud raha saamata. «Me lihtsalt hilinesime maksmisega,» tunnistas ta.

Külalisena koosolekul osalenud ning seal ka kahes päevakorrapunktis ettekannetega esinenud Seil nimetas kogu üritust kurvaks. Lisaks alaliidu juhtide segastele rahatehingutele hämmastas teda Olde suhtumine maleolümpiale sõitvasse koondisse.

«Raha on selle jaoks olemas – mehed ise pingutasid ning kultuurkapital toetas neid samuti. Kui aga koondise liikmed küsisid, kas olümpiale sõidetakse, vastas Olde, et ei tea,» meenutas Seil koosoleku teravamaid hetki.

Oldel oli siingi vastus varnast võtta. Kultuurkapitalist saadud raha kulus koondise ettevalmistuseks.

«Korraldasime Tallinnas Paul Kerese mälestusturniiri, kus osales kogu koondis, lisaks maksti kahele mehele isegi osalemispreemiat ning samuti tasuti nende Eesti meistrivõistlustel osalemise kulud,» selgitas ta ning lisas, et need 55 000 krooni on ainsad, mis tänavu riigilt malele tulnud. Seili sõnavõtud tekitasid temas aga imestust: «Tegelikult on see vist üldse esimene kord, kui riigiametnik sekkub mittetulundusühingust spordiorganisatsiooni töösse üldkoosoleku tasandil.»

Küsimusega, kuidas sõita Venemaal toimuvale olümpiale, olevat siiski tegeletud. «EOK abiga ostsime välja  Moskvast võistluspaika suunduva tšarterlennu piletid, kuid puudub raha, millega katta Tallinnast Moskvasse sõidu kulud ning osavõtumaks,» rääkis Olde, kes ootab täna rahaeralduseks hasartmängumaksu nõukogu otsust. «Teeme kõik endast oleneva, et koondis saaks olümpiale sõita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles