Saksa leht: legendaarne Soome suusahüppaja võidutses purjuspäi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusahüpped.
Suusahüpped. Foto: SCANPIX

Saksamaa ajaleht Die Welt tuli lagedale artikliga, kus väidetakse, et 1950ndate aastate alguses suusahüppemaailmas säranud soomlane Hemmo Silvennoinen võitis kord nelja hüppemäe turnee etapi purjuspäi.

1956. aastal Garmisch-Partenkirchenis peetud võistluse eelõhtul kummutas Silvennoinen hiliste tundideni klaasi, kuid see ei takistanud tal järgmisel hommikul kõigist teistest kaugemale hüpata. Nelja hüppemäe turneel oli toona tavaline, et sportlased võtsid vana-aastaõhtul klaasikese vahuveini. Die Welti sõnul jäi soomlastele sellest aga selgelt väheks.

«Olen Hemmot alati imetlenud. 1955. aastal olin vaid 17-aastasena Oberstdorfis, kuid ta andis mulle kõhklemata autogrammi. Mäletan, et tal oli kena nägu ja terav nina,» meenutas sakslasest suusahüppaja Helmut Recknagel. Nii temal kui ka Soome koondise peatreeneril Kari Ylianttilal on meeles, kui hoogsalt Silvennoinenile meeldis võite tähistada – sageli ei võtnud suusahüppekangelane õhtu lõpuks enam jalgugi alla. Lisaks tõmbas Silvennoinen mehiselt suitsu. «See oli üldse soomlastel kombeks. Aga Hemmo tegi nii mõnigi kord viimase mahvi lausa võistluspaigas,» kirjeldas Recknagel.

Ehkki Silvennoinen võitis 1954.-55. aasta nelja hüppemäe turnee, ei vaadanud ka Soome koondise juhid tema tempudele hea pilguga ning pärast Garmischis purjuspäi saadud võitu visati Silvennoinen koondisest välja. 1932. aastal sündinud soomlane lahkus siit ilmast 2002. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles