Kas Poltoranin rikkus Tour de Ski’l reegleid?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Poltoranin Tour de Ski'l.
Aleksei Poltoranin Tour de Ski'l. Foto: SCANPIX

Pärast murdmaasuusataja Aleksei Poltoranini võitu Toblachi 10 km klassikadistantsil vaid paaristõukeid kasutades kostis nurinat: mees kasutanud mitut puhku uisutehnikat, mis on reeglitega keelatud. Poltoranini treener Mati Alaver tõrjus kõik süüdistused, kuid nõustus, et liigutakse hallil alal ja kombitakse, mis lubatud, mis mitte.

Soome koondise peatreener Reio Jylhä rääkis meediale, et reeglid tuleb selgemaks teha. «Poltoranin sõitis suusajälje kõrval ja tasakaalu hoidmiseks – suusad ei liigu ebatasasel pinnal otse – tegi tihti uisusamme. Nii ei tohiks.»

Rootslane Martin Johansson nimetas toimunut üsna jubedaks reeglite rikkumiseks: «Liikusin Poltoraniniga teatud aja koos ja see, kuidas ta uisutas, polnud kena. Ta hävitas klassikalise suusatamise.»

Teine rootslane Marcus Hellner ei kritiseerinud pelgalt Poltoraninit, vaid kõiki uisusuuskadega rajale läinuid: «Nad kõik uisutasid julmalt.»

Alaver kinnitas, et kohtunikud reeglite rikkumist Poltoraninile ette ei heitnud. «Õhtusel žürii koosolekul tehti hoiatus kahele venelasele ja kahele itaallasele. Küsisin Tour de Ski tehniliselt delegaadilt Uros Ponikvarilt veel üle, kas Poltoraniniga probleeme polnud. Ta vastas, et ei, kõik oli korras.»

Samas tõdes Alaver, et kuna klassikaraja läbimine paaristõugetega on värske trend, liigutakse hallis tsoonis ja katsetatakse, mida kohtunikud lubavad, mida mitte.

Eesti Suusaliidu esindaja FISis Jaak Mae lisas, et kõik, mis pole keelatud, on lubatud. «Enne asju paika ei saa, kui kohtunikud hakkavad karmilt käituma. Ühel klassikasprindi etapil tehti märkus paarikümnele uisusuusaga sõitjale, aga mis sest kasu? Korra tuleks pooled võistlejaist diskvalifitseerida, siis ehk hakatakse reegleid paremini järgima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles