Parteisid ei huvita rahva tervis ega sport

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui olümpiasangaritele on vaja pärgi kaela riputada, on poliitikud jooksuga kohal. Kuidas aga olümpiavõitjaid kasvatada, neid ei huvita.
Kui olümpiasangaritele on vaja pärgi kaela riputada, on poliitikud jooksuga kohal. Kuidas aga olümpiavõitjaid kasvatada, neid ei huvita. Foto: FOTO: ANDRES HAABU

Nüüd, kus kõik erakonnad on avalikustanud valimisplatvormid, tuleb taas tunnistada, et kellelgi pole ideed, kuidas muuta Eesti tervislikuks riigiks. Tõsiasi, et vaid viiendik lastest liigub piisavalt, kuid rasvub seevastu üha kiirenevas tempos ning kõigest iga kolmas kaitseväkke astunud noor jõuab relva käes hoida, pole poliitikute arvates probleem. Spordist ja keha kultuurist räägitakse programmides vähe ning üldsõnaliselt. Sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond on oma lubadustes teistest siiski pisut sisukamad.

Kurb, et ükski erakond ei suuda näha tervikpilti ega liita rahva tervisekäitumise parandamist ühte paketti, nagu näiteks meie põhjanaabrid, kes on algatanud parteideülese riikliku liikumise – Soome maailma kõige tervislikumaks riigiks –, mis hõlmab kõiki vanusegruppe alates lasteaialastest kuni vanuriteni, ja kõiki valdkondi tervisespordist tippspordini.

Kui teised põhjamaad keskenduvad niiöelda ennetustööle, siis meie ravimisele – laiendame haiglatevõrku ja lühendame ravijärjekordi ja muud säärast. Sellega, et eestimaalane terve oleks, tegeleda ei viitsita. Kuidas saada lapsed arvuti tagant õue ja trenni, et nad liiguks vähemalt kolm tundi päevas? Kui praegu suudab kaitseväkke astujatest niigi lahjasid norme täita vaid 37 protsenti, siis mida teha, et meie noormehed nii düstroofilised poleks? Mil moel vähendada ülekaaluliste üha kasvavat hulka? Kuidas muuta Eesti tippsport konkurentsivõimeliseks? Neile küsimustele platvormid vastust ei anna.

Nüüd asjas erakondade kaupa. EKRE ja Vabaerakond jäävad vaatluse alt välja, sest nende visioon rahva tervist ja sporti ei riiva. Ega väga riiva teistegi valimisprogrammid, eriti, kui võrrelda lubadustega kultuuri vallas. Iga viie kultuuripunkti kohta tuleb üks kehakultuuri punkt.

IRL: spordikauge

IRL jätkab senist poliitikat, mille järgi pole sport ja rahva tervis riigi asi. Neist teemadest räägitakse konkurentidest selgelt vähem. Öeldakse järgmist.

Spordi rahastamisel tuleb rohkem rõhku panna liikumisharrastuse ja tervisespordi jaoks tingimuste loomisele. (Ehk siis esmajärjekorras metsarajad ja betoon – sulgudes siin ja edaspidi loo autori kommentaarid.)

Iga koolipäev peab sisaldama liikumist, et vähendada vanemate koormust treeningute eest tasumisel ja hoida laste tervist. (Mida see tähendab? Iga päev üks topelttund kehalist kasvatust, et poleks vaja trennis käia?)

Peame vajalikuks luua uusi innovatiivseid võimalusi pakkuda tuge ülekaalulistele lastele ja täiskasvanutele, kes ei ole veel haiged. Tuleb ära kasutada heas mõttes kõiki äppe ja randmeseadmeid, et soodustada toitumise jälgimist, tervislikke valikute tegemist, liikumise jälgimist ja soodustamist. (Hurraa! Äpp tööle ja probleemid kaovad! Äpp vastutab!)

Arvestame spordipoliitika kujundamisel Spordi kongressil vastu võetud otsustega. (Kulla IRL, spordikongressil võeti vastu vaid üks otsus – et järgmine kongress toimub nelja aasta pärast.)

Soosime liikumisharrastuse levikut kõigis vanuserühmades. (Väga kõva lubadus)

Seisame selle eest, et spordis järgitaks ausa mängu reegleid.

Kõik, sellega IRLi spordijutt lõpeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles