21 Eesti sportlast osaleb Euroopa noorte taliolümpiafestivalil

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali maskott Alpy.
Festivali maskott Alpy. Foto: eok.ee

25. jaanuaril algab XII Euroopa noorte taliolümpiafestival. Tänavune festival on Eesti jaoks märgiline, esimest korda osaleb Euroopa noorte taliolümpiafestivalil Eesti naissuusahüppaja. Kokku osaleb Eestist 21 sportlast.

Eesti sportlasi on võistlustules 21:

  • iluuisutajad Diana Reinsalu ja Daniil Zurav;
  • kahevõistlejad Klaus Mark Kolpakov, Ainar Pikk ja Risto Raudberg;
  • laskesuusatajad Marko Koskinen, Brita Liivamaa, Hannes Moor, Jüri Uha, Mari Uha ja Anneliis Viilukas;
  • murdmaasuusatajad Karoliine Kuus, Hanna Britt Laursoo, Martin Luts, Mariel Merlii Pulles, Karl Erik Rabakukk ja Taavi Valter Taveter;
  • mäesuusatajad Tuule Laine ja Juhan Luik;
  • suusahüppajad Artti Aigro ja Sandra Sillaste.

Nädala jooksul võistlevad 900 noort sportlast vanuses 14-18 eluaastat 45 Euroopa riigist. Mõõtu võetakse kaheksal spordialal: iluuisutamine, jäähoki, kahevõistlus, laskesuusatamine, lumelaud, murdmaasuusatamine, mäesuusatamine ja suusahüpped.

Olümpiafestivalid on noortele sportlastele hüppelauaks suurde sporti. Esimene suveolümpiafestival toimus Brüsselis 1991. aastal, taliolümpiafestivale on korraldatud alates 1993. aastast. Esimene Itaalias Aostas toimunud taliolümpiafestival oli Eestile edukas – meie sportlased võitsid sealt hõbe- ja pronksmedali. 2009. aastal Slask-Beskidys võitis iluuisutaja Viktor Romanenkov seni ainsa kuldmedali ning viimasel festivalil 2013 Brasovis esines laskesuusataja Tuuli Tomingas pronksmedali vääriliselt.

Euroopa noorte taliolümpiafestivali korraldamist koordineerib Euroopa Rahvuslike Olümpiakomiteede Ühendus (EOC). Festivali kavas ei või olla vähem kui seitse ega rohkem kui üheksa spordiala. Kõik alad peale jäähoki ja kahevõistluse peavad olema nii noormeestele kui ka neidudele. Kohustuslikud alad, mis peavad igal juhul programmis olema, on jäähoki, laskesuusatamine, lumelaud, suusatamine (mäe- ja murdmaasuusatamine) ja uisutamine (lühiraja ja/või iluuisutamine). Lisaks võib kavva võtta ühe järgmistest aladest: jääkeegel, kahevõistlus, kelgutamine ja suusahüpped. Esimest korda noorte olümpiafestivalide ajaloos on korraldajamaaks kaks riiki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles