Toome ja Rocki teed läksid lahku, muutusi plaanivad ka teised klubid

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahepeal juba Tartu Rocki treeningutel osalenud Joosep Toomet selle meeskonna särgis siiski ei näe.
Vahepeal juba Tartu Rocki treeningutel osalenud Joosep Toomet selle meeskonna särgis siiski ei näe. Foto: Margus Ansu

Joosep Toome ja Tartu Rocki korvpallimeeskonna teed läksid lahku juba enne lepingu allkirjastamist.



Kuna pühapäeval sai selgeks, et Rockiga taasliitub Eesti koondise tugitala Janar Talts, ei soovinud samuti koondislase staatuses Toome ilmselt varumängija rolliga leppida ning hakkas lepingu allkirjastamisega venitama.

Lõpuks andsid Rocki juhid talle otsustamiseks aega eilse õhtuni, kuid vastust ei tulnud. Seepeale otsustas klubi juhtkond ise Toomest loobuda.

Nädalavahetusel Rakveres toimunud Eesti nelja tugevaima meeskonna turniiri põhjal võib muutusi oodata ka teistes klubides.

Neljast meeskonnast kolme peatreenerid rääkisid avalikult mõne uue mängija toomisest või võimalusest, et praegused leegionärid vahetatakse uute vastu. Kesiste valikute põhjust pole vaja kaugelt otsida – kõhna rahakoti juures on välismaalaste valikul suur osa ka lihtsalt õnnel.

Postimees vaatas Kalev/Cramo võiduga lõppenud turniiril ära kõik mängud ning analüüsib meeskondade seisu.

Kalev/Cramo

Ainsa meeskonnana kaks võitu kogunud Kalev/Cramo peatreeneri Aivar Kuusmaa sõnul sai ta turniiril kinnitust, et mängijad tahavad kõik 40 minutit platsil pingutada. Kinnitust sai seegi, et Hollandist hangitud keskmängija Robert Krabbendam on korralik mängumees, kuid see on ka kõik.

«Peenraha eest väga kvaliteetset mängijat ei saa,» kordas Kuusmaa juba kord varem öeldut. «Krabbendam on suvel tõsiselt tööd teinud ja vigastusest hästi paranenud, kuid temalgi on üks oluline nõrkus – lauavõitlus. Jason Jones näis video põhjal suurem ja jõulisem, kuid tema siinseid mänge võis mõjutada ka treeninglaagri suur koormus.»

Ilmselt polnud Kuusmaa siiski nähtuga päris rahul, seepärast rõhutas ta, et meeskond pole veel lõplikult komplekteeritud. Eesliini võib oodata täiendust või mõnda vahetust.

Palju on kaheldud Kalev/Cramo eestlastest tagaliinis. Laupäeval Tarva vastu jäigi nende panus kesiseks, pühapäeval kerkis jõuliselt esile Tanel Sokk. Stabiilselt heal tasemel mängijat aga kahe päeva jooksul ei leidunud.   

Tallinna Kalev/TTÜ

Neljast suurest meeskonnast esimesena koosseisu paika saanud klubi on oma vahendeid kasutanud üsna mõistlikult – leegionäridest õhkub küll pisut odava mängija olekut, kuid vähemalt Eesti liigas mängimiseks on tegemist tasemel meestega. Seda näitas ka Rakveres saadud 2. koht.

Bambale Osby korvab oma puudused ülima jõulisusega, teine korvialune jõud Gabriel Hughes on mänguliselt targem, ent peatreener Üllar Kerde sõnul jätab kehaline seisund soovida. Selle parandamiseks anti talle aega üks kuu. Tagamees Casey Archibald on eestlastest ametivendadega võrdne.

Kui neile lisada vanameister Valmo Kriisa, Kristjan Makke ja Illimar Pilk, saabki ühe korraliku Eesti liiga satsi. Kuidas aga saab see seltskond hakkama Balti liigas, on omaette küsimus.

«Tööd on veel palju, kuid mängime kindlasti nii hästi, kui suudame, ning üritame Balti liigasse püsima jääda,» lausus Kerde tagasihoidlikult. «Turniiril nähtu sarnanes korvpalliga, kuid päris korvpall see veel polnud.»

Erinevalt ülejäänud kolleegidest oli Kerde meeskonna koosseisu püsimajäämises üsna kindel. «Praegu ei kipu me küll kedagi vahetama, proovime olemasolevate meestega mängu kokku sobitada,» märkis ta.

Tartu Ülikool / Rock

Peatreener Indrek Visnapuu ei julgenud kinnitada, kas nädala alguses liitunud leegionärid mängisid end selle turniiriga kindlalt meeskonda – tase kõikuvat liiga palju. Näiteks keskmängija Callistus Eziukwu oli laupäeval väga kahvatu, eile aga tõi Tarva vastu 17 punkti, noppis 16 lauapalli ja andis kuus söötu. See aitas tartlased turniiril kolmandaks.

«Neljapäeval sõidame turniirile Poola, pärast neid mänge tuleb langetada otsused,» rääkis Visnapuu. «Mõtlemisainet jagub – juba praegu on näha, et Eziukwul läheb võimsama eesliini vastu korvi all raskeks, keha mass pole tal päris see…»

Lisaks leegionäride küsitavale tasemele võib Rocki tänavust koosseisu kimbutada ka õige liidri puudumine. Tanel Teini tasemel meest pole asemele leitud. «Esimesed kaheksa meest on võrdsed, ning kõigil on võimalus liidriks tõusta,» mõtiskles Visnapuu. «Laupäevase mängu lõpp näitas, et praegu meil sellist mängijat pole.»

Rocki harjumatult halli pilti võib kirgastada homme meeskonna treeningutega ühinev Janar Talts. Kahtlemata on tegemist suure jõuga, ent vähemalt esialgu pole selge, kaua Eesti koondise korvialune tugitala kodumaal viibib – välisklubi otsimine on endiselt päevakorral.

Rakvere Tarvas

Võrreldes kevadel Eesti meistriliigas hõbeda võitnud koosseisuga on lahkunud koguni neli olulist tegijat, neist mängus oli kõige suurem puudus Valmo Kriisast – polnud meest, kes oleks meeskonna mängule hoo sisse lükanud.

Kuna nooruke Martin Dorbek jäi vigastuse tõttu kõrvale, tugines tagaliin väsinuna tundunud Rain Veidemanile ja esialgu ebastabiilselt tegutsenud Kristo Saagele.

Peatreener Andres Sõbra sõnul võib aga väikeste meeste osakond saada täiendust – täna saabub Rakverre üks ameeriklasest tagamees.

Ühe tasemel tagamängija lisandumine aitaks leevendada ka olukorda meeskonna nõrgima lüli, väikese ääre positsioonil. Suure ääremängija koha täidavad Lindmets ja Brett McGee ära.

Nii nagu Sõber lubas, on ta tegemas mängumeest Viljar Veskist. Laupäeval tõi Veski Tarvale 20, pühapäeval 14 punkti. Sellevõrra lahjemaks jäi aga talle puhkust andnud Drew Arnoldi tegutsemine.

Asjade selline käik sunnib aga korvi alla täiendust otsima.

«Igal juhul otsime korvi alla veel kedagi. Kui tahan, et Veski saaks särada, peab tal keegi abiks olema,» märkis Sõber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles