Rüütlit sõnast, härga sarvist, aga kõigest viik

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõmus hetk: kui Ats Purje (keskel) 25. minutil Eesti juhtima viis, paistis kõik hästi. Eesti domineeris ja näis vaid aja küsimus, millal ta ülejäänud tabamused lööb. Paraku kujunes kohtumine pärast seda raskeks ja leppida tuli 3:3 viigiga.
Rõõmus hetk: kui Ats Purje (keskel) 25. minutil Eesti juhtima viis, paistis kõik hästi. Eesti domineeris ja näis vaid aja küsimus, millal ta ülejäänud tabamused lööb. Paraku kujunes kohtumine pärast seda raskeks ja leppida tuli 3:3 viigiga. Foto: Artur Sadovski

Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli on sõnapidaja mees. Sõprusmängus Usbekistaniga lubati kasutada vahetusmehi ja seda ka tehti. Samas kohtumises lubati palli vallata ja väravaid lüüa. Ka see sai tehtud! Kuid….
 


Võrreldes eelmisel reedel peetud EM-valikkohtumisega Itaaliaga tegi Rüütli algkoosseisus koguni üheksa (!) muudatust. Avavilest siblisid platsil uute meestena väravavaht Artur Kotenko, kaitsjad Gert Kams, Igor Morozov, Alo Bärengrub ja Andrei Sidorenkov, poolkaitses Ats Purje ja Tarmo Kink ning ründajatena Kaimar Saag ja Vjatšeslav Zahovaiko.

Kuigi vahetusi tehti tohutult, lubas Rüütli, et Eesti hoiab initsiatiivi, ning sellega saadi suures plaanis hakkama. Ometi näitasid varumehed, et kaitsefaasis ollakse väga haavatavad.

«Täna saime näha, et teisel ešelonil on mängides probleeme. Ründajate kohta polegi midagi halba öelda, kuid kaitseliin eksis palju nii tehniliselt kui ka taktikaliselt. Palju oli valesid lahendusi,» nurises Rüütli.

Esimesel pooltunnil ei oleks kuidagi võinud öelda, et Usbekistan hoiab FIFA edetabelis 88., Eesti aga 94. positsiooni. Pigem oli tunne, nagu mängiks Euroopa tippmeeskond mõne kääbusriigiga ja värav on ainult aja küsimus. 24. minutil juhtuski see, mis juhtuma pidi. Eesti järjekordset nurgalööki läks andma teravalt tegutsenud Tarmo Kink, kelle suunatud pall leidis Ats Purje, kes 1:0 lõi.

«Ründaja ja poolkaitsjate töö ongi väravaid lüüa ning Ats sai oma ülesandega hakkama,» kiitis Kink kaaslast.

Esimese poolaja viimasel kümnel minutil läks aga kõik käest. Eesti kaitseliin hakkas tunduma läbisõiduhoovina ning 39. minutil kasutaski usbekkide suurim staar Maksim Šatški ära Alo Bärengrubi ja Aleksandr Dmitrijevi, pääses Artur Kotenkoga silmitsi ning lõi 1:1. Teine poolaeg kujunes täielikuks väravate sajuks. Algul lõi 55. minutil Aleksandr Geynrikh usbekid otse nurgalöögist juhtima.

See oli tegelikult mängu valitsenud eestlastele šokk ja Rüütli tõi kiiresti sisse Sergei Zenjovi ja Konstantin Vassiljevi. Vahetus oli tingitud eelkõige tingitud kaotusseisu jäämisest. Lõpuks selgus, et see oli Rüütlilt ainuõige käik. Vassiljev lõi kaks väravat – üks kaugpomm, mis lendas ristnurka, ja teine penaltist – ja Zenjov tõi etteliini vajaliku teravuse.

«Zenjov oli terav, aga eelkõige oli meile vaja keskväljale meest, kes seda asja seal juhiks, ja  Vassiljev näitas taas, et ta on meie koondises hädavajalik mees,» kinnitas Rüütli. «Lisaks  meil vedas, et just tema need kaks väravat ära lõi.»

Märkida aga tasub, et tabloole 2:2 viigi toonud Vassiljevi tabamus oli tõeline hõbepalli kandidaat. Nahkkera vuhises otse ristnurka ja maailmas pole sellist väravavahti, kes selle välja toonuks.

«Eks ma selle nimel treeningutel ikka harjutan ka,» sõnas Vassiljev, kelle üks löök, pea sama kaunis, lendas posti. «Kahju, et see sisse ei läinud. Väravavaht hüppas rohkem ilu jaoks.»

Ometi lasi Eesti viigivärava lüüa. Bärengrub tegi vea, usbekkide karistuslöök sai rikošeti taas just Bärengrubi jalast ja kaptenipaela kandnud mees võttis süü enda peale.

«Peale selle omavärava ei saa väga miinuseid endale panna. Suutsin asja enam-vähem kontrollida,» arvas Bärengrub, kes tundis kaptenina väikest pinget. «Rüütli ütles, et hoia asju kontrolli all ja juhenda. Suu kogu aeg vahutas, aga pole lihtne, kui mehed on vähe koos mänginud.»

Rüütli ei saanud tagalameeste tegutsemisega kuidagi rahule jääda.

«Esimene tuli puhtalt valearvestuse pealt. Pärast pallikaotust jäädi keskväljal liini seadma ja usbekk pääses üks-ühele. Teisest pole mõtet rääkidagi (Aksalu prohmakas – toim) ja kolmas taas kaitseliini viga,» tõdes Rüütli, kellele sekundeeris Vassiljev, kes džentelmenina kaaslaste kaitseks välja astus. «Ei taha ainult kaitsjaid süüdistada. Meeskonna kaitse algab siiski juba rünnakust.»

Kuigi Vassiljevi sõnul väärinuks Eesti selle mängu võitu, sest tal oli initsiatiiv, ei saanud Rüütli siiski tulemusega rahule jääda. Kuid ta polnud ka totaal­selt pettunud.

«Emotsioon on normaalne, sest ega see polnud ju käestlastud võit. Kuna jäime ka kaotusseisu, siis võime öelda, et see oli võidetud viik,» arvas Rüütli.

TABLOO
Eesti – Usbekistan 3:3 (1:1)

Väravad: 25. Ats Purje, 62., 71. pen Konstantin Vassiljev – 40. Maksim Šatških, 55. Alexander Geynrikh, 86. Alo Bärengrub (ov)
Hoiatused: 73. Alexander Geynrikh
Eesti: Artur Kotenko (46.Mihkel Aksalu), Gert Kams (82. Tihhon Šišov), Igor Morozov, Alo Bärengrub, Andrei Sidorenkov, Ats Purje (66.Dmitri Kruglov), Martin Vunk (57. Konstantin Vassiljev), Aleksandr Dmitrijev, Tarmo Kink, Kaimar Saag (66. Sander Post), Vjatšeslav Zahovaiko (57. Sergei Zenjov)
Usbekistan: Ignatiy Nesterov, Yaroslav Krušelnitski, Sahob Jurajev, Vitaliy Denisov, Victor Karpenko, Shavkat Mullajanov, Vagiz Galiullin (51. Odil Ahmedov), Igor Taran (74. Olim Novkarov), Timur Kapadze, Maksim Šatškikh, Alexander Geynrikh

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles