Enneolematult võimas — Northug võidab ka lootusetus olukorras

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug (nr. 4) on lõpusirgel tuisanud kõikidest konkurentidest mööda ja tema Faluni MMi neljas kuldmedal on tõsiasi.
Petter Northug (nr. 4) on lõpusirgel tuisanud kõikidest konkurentidest mööda ja tema Faluni MMi neljas kuldmedal on tõsiasi. Foto: SCANPIX

Petter Northugi käes on kõik võimalik. Faluni suusatamise MMi lõpupäeval kavas olnud 50 km ühisstardiga klassikasõidus ei paistnud distantsi vältel kordagi, et seekord võiks olla Northugi päev. Samas on ühisstartide puhul tavaline, et norralaste suurim staar hoiab energiat kokku ja lõpus lajatab kõigile pika puuga. Seekord rippus Northug aga pidevalt peagrupi lõpus, oli maha jäämas ning mõne tõusu peal lausa jalutas. Kilomeeter enne finišit oli ta liidritest juba üsna kaugel, kuid siis sai näha üht suusaajaloo meeldejäävamat lõpuspurti, mis tõi Northugile Falunist neljanda ja kokku karjääri 13 MM-tiitli.

Lisaks võimsale liikumisele tõusudel oli imetlusväärne ka tema tegutsemine lõpusirgel, kus ta lihtsalt toore jõuga sõitis Maksim Võlegžanini ja Lukas Baueri vahelt läbi nii, et konkurentidel jäi üle vaid jälgida norralase võimsaid paaristõukeid. Loomulikult oli suusamaailm pärast norralase järjekrodset jõudemonstratsiooni vaimustuses.

«Petter Northug on täiesti pidurdamatu, kui ta haistab võimalust kuldmedali võitmiseks. Olin viimasel tõusul kindel, et ta võidab kuldmedali. Kui sõidu käiku vaadata, siis tundus pidevalt, et tal on raske. Kokkuvõttes on tema poolt suusarajal korda saadetud teod imelised,» teatas Norra koondise peatreener Vidar Löfshus VG-le.

«Mina, (Maksim) Võlegžanin ja (Lukas) Bauer tegime võistluse lõpus kõvasti tööd, kuid Northugil oli võtta lisakäik. Nägin tema tulekut, tema liikumiskiirus oli võrreldes meiega hoopis teine,» lisas Baueri järel pronksmedali võitnud Johan Olsson.

«Petteri lõpuspurdid on mulle ka varasemalt muljet avaldanud, kuid see oli seninähtutest kõige võimsam. Ta on maailmas ainus suusataja, kes midagi sellist suudab,» jagas endine Rootsi suusaäss Mathias Fredriksson SVT eetris norralasele tunnustust. «Vajadusel ta lihtsalt jookseb mäest üles. Võtan tema ees mütsi maha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles