Norra väljaanne: rootslaste ja norralaste edu tõestab, et suusatamine on dopinguvaba

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Faluni MM kujunes Norra ja Rootsi peoks. Fotol naiste maratoni esikolmik Therese Johaug (keskel), Marit Björgen (vasakul) ja Charlotte Kalla.
Faluni MM kujunes Norra ja Rootsi peoks. Fotol naiste maratoni esikolmik Therese Johaug (keskel), Marit Björgen (vasakul) ja Charlotte Kalla. Foto: SCANPIX

Norra väljaande Dagblaet kolumnist Esten O. Sæther avaldas arvamust, et nädalavahetusel Rootsis Falunis lõppenud suusaalade maailmameistrivõistlused olid keelatud ainetest erakordselt vabad. Seda tõestavat asjaolu, et dopinguajalooga riikide sportlased ei pääsenud medalitejagamisel suures mängus kaasa rääkima.

MMil murdmaasuusatamises jagatud 12 kuldmedalist koguni 11 läks Norrasse või Rootsi. «Mitte ükski sportlane ei jäänud keelatud ainetega vahele, ehkki korraldajad viisid läbi hulgaliselt dopinguteste. Samal ajal oli dopinguajalooga riikide nagu Venemaa, Soome, Austria ja Itaalia suusatajatel suuri raskusi norralastele ja rootslastele vastu saamisega,» kirjutas Sæther. «Suusatamises ei sallita enam dopingut ning Norra ja Rootsi domineerimine näitab seda kõige paremini,» lisas ta järelduse.

«Peame vaatama, kust tulid medalile jõudnud sportlased. See, et nad on pärit Rootsist, Norrast, Saksamaalt, Prantsusmaalt ja USAst, on märk puhtast spordist,» täiendas Sæther oma arvamust, kui Rootsi ajaleht Expressen temalt täpsustust palus. «Rootsis ja Norras ei eksisteeri süstemaatilist dopingutarvitamist, pole kunagi eksisteerinud.»

Ajakirjaniku küsimusele, kas Sæther ei karda, et nii enesekindlate väidete tõttu võib ta ühel hetkel ise rumalasse olukorda jääda, vastas Sæther: «Teame, et meie sportlased on puhtad. Kui Rootsis ja Norras uurimus läbi viia, näeksime, et mõlemas riigis ollakse kindlalt dopingukasutamise vastu. Peame selle üle uhked olema. Pole kahtlustki, et suusatajad ise on sama meelt,» sõnas Sæther.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles