Jalgpalli meistriliiga avavooru eelvaade: Kalju võõrustab Tartut, Florale sõidab külla Viljandi

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpalli Eesti meistriliiga tähistab tänavu taasiseseisvumise järgset juubelit, kui pall pannakse Eesti meistri selgitamiseks mängu juba 25. korda. Avalöök antakse täna õhtul kell 20.10 Lilleküla kunstmurustaadionil, kus lähevad vastamisi valitsev meister Tallinna Levadia ja ambitsioonikas FC Infonet.

Meistriliiga otseülekannetega jätkav Postimees toob tänavu igast voorust otsepildis vaatajani koguni kaks mängu. Laupäeval jõuab otsepildis huvilisteni esmalt Nõmme Kalju ja Tartu Tammeka kohtumine Hiiu staadionil, mis algab kell 14. Sellele järgneb otseülekanne Lilleküla kunstmuruväljakult, kus kell 16.30 pannakse pall mängu FC Flora ja Viljandi Tuleviku kohtumises.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju –  Tartu Tammeka

Laupäeval 7. märtsil kell 14.00 Hiiu staadionil

Tänavuseks hooajaks tagasi kodusele Hiiu staadionile kolinud Kalju tegi üleminekuakna viimasel päeval tähtsa täienduse, lisades meeskonda Eesti koondislase Joel Lindpere. Avamängus ei saa Lindpere siiski veel platsile joosta, sest paberimajanduse kordaajamine võtab aega. Läinud hooaja neljanda kohaga lõpetanud Kalju vahetas välja ka meeskonna peatreeneri, kelleks on uuel hooajal Sergei Terehhov. Kaljuga on suurematest nimedest liitunud lisaks Lindperele veel ka ründaja Ats Purje, möödunud aastal Floras pallinud Erkki Junolainen ning mängiv väravavahtide treener Siim-Sten Palm.

Kalju jäi küll ilma Mihkel Ainsalust, aga mitmete lootustandvate noormängijate allkirjad saadi paberile, mistõttu võivad klubi toetajad vaadata positiivselt tuleviku suunas. Kuigi meeskonda on oluline ka uute nimedega täiendada, on Kalju suutnud oma ridadesse jätta mitmeid võtmemängijaid, kelle seas on Vitali Teleš, Hidetoshi Wakui, Ken Kallaste, Reginald, Allan-Axel Kimbaloula ja Tarmo Neemelo. Ka vahepeal Hiinas pallinud Vladimir Voskoboinikov on Eestis tagasi ning valmis vastaste puure täis lööma.

Tammeka ei ole kindlasti Kaljule kerge saak. Olukorra teeb Tartu esindusklubi jaoks rasemaks asjaolu, et kaasa ei saa teha meeskonna kapten Jürgen Lorenz, kes teenis iroonilisel kombel just Nõmme Kalju vastu möödunud hooaja viimases mängus oma kuuenda kollase kaardi ning peab oma Premium liiga hooaja algust veel ootama. Kaptenikohuseid täidab kohtumises pärnakas Tauno Tekko, kuid meeskonna tuumiku moodustavad Lõuna-Eesti taustaga mängijad.

Meeskonna suurimaks täienduseks võib lugeda Heiko Tamme lisandumist ning kindlasti on Tammeka suured lootused pannud nende eelmise hooaja suurimale väravakütile, 32-aastasele Kristjan Tiirikule. Võistkonnas jätkab ka mitmekülgne Andre Paju ning põnevust lisavad 1997. aastal sündinud talendikad noormängijad Martin Miller ja Rasmus Tauts.

Kalju uus peatreener Sergei Terehhov sõnas enne kohtumist: «Avamäng toimub Hiiu staadionil. Loodame, et see positiivne uudis toob ka palju fänne kohale, kes aitavad meil hooaega mõnusa atmosfääriga alustada ning me võtame Tartu Tammeka vastu kolm punkti. Meie hooajaks ettevalmistumine oli korralik ning oleme hooajaks valmis!»

Kalju kapten Vitali Teleš: «Meie eesmärk esimeseks mänguks on alustada Hiiu staadionil võidukalt Tartu Tammeka vastu ning tahame pakkuda publikule ilusat jalgpalli. Meil on seljataga korralik hooaja ettevalmistus. Mulle meeldib, et meeskonnal on pilt ees meie mängujoonisest ning oluline on hoida seda joont. Tuleb väga tugev hooaeg, koguni viis meeskonda võitleb kuldmedali eest. Sillamäe ja Infonet on kindlasti tugevamaks muutunud ning samuti ei ole tasemes tagasi andnud Flora ja Levadia.»

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Väga lahe vastane esimeseks liigamänguks: palju Eesti koondislasi, välismaalased, noored talendid ja uus peatreener – kindlasti huvitav väljakutse.»

Tartu meeskonnas kaptenikohustusi täitev Tauno Tekko: «Lõpuks on see hetk käes, mida nii kaua oleme oodanud. Ettevalmistusperiood on läbi ja uus hooaeg algamas. Võistkond on motiveeritud, et hooaeg tuleks edukam kui eelmine. Optimismi süvendab korralik ettevalmistus erinevalt eelmisest aastast. Lisaks on meeskond praktiliselt aastatagusega sama ja selletõttu on üksteise mõistmine parem ning ka mängijate kogemus suurem. Esimeses mängus kohtume Nõmme Kaljuga võõrsil. Kindlasti on tulemas võitluslik mäng, sest meie ei kavatse sentimeetritki vastastele kinkida. Sihime selle hooaja esimesi punkte! Ootusärevus on suur!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Viljandi Tulevik

Laupäeval 7. märtsil kell 16.30 Lilleküla kunstmurustaadionil

Flora toetajad hoidsid viimase üleminekupäevani hinge kinni, sest pikalt oli lahtine Enar Jäägeri lisandumine. Eile teatas klubi, et Jääger on siiski uuest hooajast kaitseliini tugevdamas. Hooaja eel on meeskonnaga liitunud ka Eesti koondislane Gert Kams, soomlasest ründaja Sakari Tukiainen ning endine Nõmme Kalju poolkaitsja Mihkel Ainsalu, väravavaht Richard Aland ning kaitsja Madis Vihmann. Kaitseväes on aega teenimas Martin Kase ja aasta lõpus koondisedebüüdi teinud Brent Lepistu.

Hooaja eel pakuvad pea alati enam põnevust endiste Esiliiga meeskondade komplekteerimine ning Tulevik kedagi alt ei vedanud. Meeskonnaga on liitunud Jarmo Ahjupera, Joonas Tamm ja Sander Post, kes jalgpallifännidele tutvustamist ei vaja. Eestimaale on tagasi meelitatud väravavaht Martti Puolakainen, kellele pakuvad konkurentsi Rait Oja ning aasta alguses on 17. sünnipäeva tähistanud Karl-Romet Nõmm. Aasta laenulepingu alusel täiendavad koosseisu Ragnar Piir, Karl Ivar Maar ja Erkki Kubber, lisaks tugevdab Tulevikku Gerdo Juhkam.

Mängu eel ja vaheajal esineb TTÜ Puhkpilliorkester. Vaheajal teevad oma etteaste ka FC Flora Dance Teami tüdrukud.

Flora peatreener Norbert Hurt: »Meeskond on oodanud põnevusega, et saaks juba avamängu ära teha ja hooaja rütmi sisse ning loomulikult on igale meeskonnale tähtis hästi alustada. Vastas on hästi sümpaatne meeskond ja mulle väga Viljandi meeldib. Treenerid on seal head ja kollektiiv hästi mõnus. Aivar Lillevere on alati suutnud kaitses meeskonna hästi komplekteerida ning kompaktselt mängima panna. Tuleb peamurdmine, kuidas see lahti muukida. Hea meel on näha Sander Posti oma kodus tagasi, sest Viljandis on häid noori, kellele olla eeskujuks. Usun, et ta teeb kõik selleks, et meil elu raskeks teha. Meie fännid aitasid meid eelmisel aastal väga paljudes mängudes – koos oleme tugevad!»

Flora ründaja Sakari Tukiainen: «Meeskonna hooajaeelsed mängud läksid väga hästi – kaheksa mängu ja kaheksa võitu. Sain viimastes mängudes ka väravaid kirja, aga väravalöömise soov on jätkuvalt väga suur. Meil on väga hea noor võistkond, võidujanuline tiim, kes annab trennides alati maksimumi. Meeskonnavaim on enne hooaja algust kõrgel ja kõik on teineteisele toeks.»

Tuleviku abitreener Raiko Mutle: «Kõigile on ju selge, et sellest tuleb meie jaoks väga raske katsumus. Kuid usun oma mängijatesse ja meeskonda, et oleme võimelised kohe ka positiivselt hooaega alustama. Oluline on see pingutus ja panus, mille meeskond ühiselt mängu paneb. Sest kui anname endast maksimumi ja saame sirge seljaga väljakult lahkuda, siis see ongi meie jaoks hea tulemus.»

Endine florakas, sellest hooajast Tulevikus mängiv Sander Post: «FC Flora on siin mängus selge favoriit. Kindlasti tekivad meil mängu jooksul omad võimalused ja ma olen kindel, et me oleme üllatusvõimelised.»

FC Levadia – FC Infonet

Reedel kell 20.10 Lilleküla kunstmurustaadionil

Hooaja avalöögi teevad reede õhtul Lilleküla prožektorite all Levadia ja Infonet, kes mõlemad mõtlevad enne hooaja algust kindlasti medalitest. Võitjat on sellest mängust ääretult raske ennustada, sest mõlemad meeskonnad on võrreldes möödunud hooajaga kõvasti ridu täiendanud. Kohtumist näitab ETV2.

Kuigi Levadia jäi teiste seas ilma Artjom Artjuninist ja Igor Subbotinist, leiame meeskonna nimekirjast Dmitri Kruglovi, Kaimar Saagi, Siim Lutsu, Hindrek Ojamaa, Ivan Pecha, Artsem Rakhmanau, Aleksei Shirokovi, endise floraka Taavi Rähna ning läinud hooajal veel Infonetis pallinud Maksim Lipini. Samuti on meeskonna ridadesse registreeritud Eesti koondise puurilukk Sergei Pareiko, kelle ametlik liitumine seisab praegu siiski veel paberimajanduse taga.

Levadia oli suurfavoriit ka teisipäevases Superkarikafinaalis, milles suudeti Esiliigas mängiv Tartu FC Santos veenvalt 5:0 alistada. Kaks palli lõid tartlaste võrku Saag ja Rasmus Peetson, ühe lisas Teever. Praeguse seisuga on Levadia käes kõik, mis Eestis võita annab.

Infonet on hooaja eel suutnud rivistusse hankida mitmeid suuri nimesid. Kuigi Konstantin Nahk lõpetas karjääri, Manucho jätkab oma karjääri Alžeerias ning on spekuleeritud ka Matvei Igoneni lahkumise üle, on Infonet kindlasti üks suurimaid medali- ning miks mitte ka tiitlinõudlejaid. Kaitses on mitmed mängijad juba teada-tuntud, lisatud on Sillamäel pallinud Aleksandr Volodin ning Ida-Virumaa meeskonna väravat möödunud hooaja kaitsnud Mihhail Lavrentjev. Poolkaitset aitab kindlasti lappida Aleksandr Dmitrijev ning teravust lisavad Nikolai Mašitšev, lätlasest ründaja Vladislav Kozlovs ja taas vormi koguv Jüri Jevdokimov. Samuti on meeskonnaga liitunud 1993. aasta viimasel päeval sündinud Pavel Dõmov, kes varem mängis TJK Legionis.

Levadia abitreener Indrek Zelinski: «Teisipäeval rõõmustasime Superkarika võidu üle ja läheme hea emotsiooniga vastu esimesele liigamängule oma vana tuttava ja põhimõttelise vastasega. Oleme hooajaks valmis, mängijad ootavad avamängu Infonetiga. Läheme kuuma rauaga ahju kütma!»

Levadia väravavaht Aleksei Širokov: «Esimeses voorus kohtume FC Infonetiga, keda loen üheks meie peamiseks konkurendiks algaval hooajal. Mäng kujuneb kindlasti huvitavaks ja väga võitluslikuks. Meie eesmärgiks on võit. Meeskond on hooajaks valmis, Superkarika võit andis meile väga hea emotsiooni.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Esiteks tahan õnnitleda kõiki hooaja alguse puhul. Meie mäng avab meistrivõistlused ja loodame, et juba sel kohtumisel näitavad meeskonnad huvitavat ja kompromissitut jalgpalli. Mõlemas meeskonnas on uusi mängijaid ning arvan, et mõlemad meeskonnad püüdlevad vaid võidu poole. Jääme rahule vaid positiivse tulemusega.»

Infoneti vasakkaitsja Trevor Elhi: «Uus ja loodetavasti huvitav hooaeg saab alguse kohe valitseva meistri vastu. Kuna mõlemas meeskonnas on palju uusi nägusid, siis on väga keeruline ennustada, milliseks kujuneb mängupilt viimaseid kordi meie koduväljakuks oleval talviselt libedal Sportland Arenal. Et alustada uut hooaega võiduga ja astuda samm võrreldes eelmise aastaga edasi, peame näitama oma tegelikku sisu.»

Sillamäe Kalev – Paide linnameeskond

Laupäeval kell 14.00 Sillamäe kunstmuruväljakul

Mõlemad meeskonnad on uue hooaja eel läbinud suure uuenduskuuri. Sillamäel ei näe sel hooajal enam pallimas Jevgeni Kabajevit, kes pallib Indoneesias koos endise Kalju mängija Martin Vungiga, ning Aleksandr Volodinit, Mihhail Lavrentjevit ega Nikolai Mašitševi, kes tõmbasid selga FC Infoneti mänguvormi. Alahinnata ei saa Daniil Ratnikovi ja Andrei Sidorenkovi Sillamäele jäämist, kes annavad kindlasti põhjust arvata, et Sillamäe on suur medalinõudleja ka sel hooajal. Uutest mängijatest võib kindlasti välja tuua Premium liiga fännile tuttavad mehed Viktor Plotnikovi, Tihhon Šišovi ning Janar Toometi.

Paide rivistuses paistab uue nimena silma mängiv abitreener Vjatšeslav Zahovaiko, kes eelmisel hooajal just Sillamäel pallis. Paidel on alles Andrei Veis, Kaspar Paur, Rasmus Tomson, Jasper Uwaegbulam, Martin Ustaal, Sander Rõivasepp, Kaspar Kaldoja ja mitmed teised, kes aitasid möödunud hooajal Järvamaa au ja uhkuse kuuendale tabelireale paigutada.

Kuigi Siim-Sten Palm liitus Nõmme Kaljuga, on Meelis Roobal lisaks Mart-Mattis Niinepuule võimalik postide vahele panna Andrus Lukjanov. Kaitseliini lisab oma kogemusi 38-aastane Liivo Leetma, kes saab head nõu anda temast enam kui 20 aastat nooremale, läinud hooajal veel II liigas Nõmme Unitedis pallinud Michael Lilanderile. Kõrgliiga kogemusega, kuid samuti möödunud hooajal II liigas (JK Loos) pallinud Ats Sillaste annab meeskonnale vajaliku lisakäigu, meeskonna rivistusse on üles antud ka läinud aastal Tallinna Kalevi särki kandnud Edgars Butlers.

Sillamäe Kalevi peatreener Sergei Frantsev: «Esimene mäng on Paide Linnameeskonna vastu. Alguses on kõik võistkonnad on ohtlikud, sest neil on palju emotsioone ning vastased ei tea, mis tasemel võistkond asub. Kõikide kohtumiste tulemused võivad olla äraarvamatud. Meie eesmärk on mängida stabiilselt ja ettevaatlikult, et lõpetada mäng kolme punktiga.»

Sillamäe vasakkaitsja Andrei Sidorenkov: «Hooaja alguses on kõik võistkonnad värsked, hästi puhanud ning jõudu täis. Paide on alati ohtlik olnud ning seekord pole erand. Hooaja algus on väga tähtis ja tahaks alustada seda positiivse tulemusega.»

Paide peatreener Meelis Rooba: «Selle hooaja esimene välismäng, kus vastaseks on eelmise aasta hõbedameeskond, kes kindlasti ei alahinda meid. Paide eesmärk on hooaega positiivselt alustada ja näidata tulemuslikku mängu.»

Paide mängija Timo Lomp: «Tegemist on hooaja esimese mänguga, kus saame näidata, milleks oleme võimelised. Eesmärk on lihtsaid vigu vältida ja ründes oma võimalused realiseerida.»

Narva Trans – Pärnu linnameeskond

Laupäeval kell 16.30 Narva kunstmurustaadionil

Trans on täiendanud oma koosseisu mitme mängijaga, kellest võib kindlasti esmalt välja tuua väravavahi Roman Smiško, kes on korduvalt FC Levadia ridades Eesti meistriks kroonitud. Transi ridadega on liitunud lätlane Vitalijs Zils ning ukrainlane Volodõmõr Kilikevitš. Piirilinna meeskond sõlmis lepingu mängukeelu alt vabanenud Aleksei Jahhimovitšiga ning oma ridadesse meelitati ka Levadias pallinud Marek Kaljumäe. Meeskonnale lisavad kindlasti vürtsi andekad 18-aastased mängijad Arjom Škinjov, Svjatoslav Jakovlev ja German-Guri Lvov. Esindusmeeskonnas üritab kanda kinnitada ka Eesti noortekoondises äärepoolkaitses mängiv 17-aastane Vadim Mihhailov.

Pärnu on kindlasti hooaja avamängu eel elevuses. Esindusmeeskonda on registreeritud 27 mängijat ning peatreener Marko Lelovi soosingut loodavad mitmed kogenud pallurid ning noormängijad. Suurt tähelepanu teenis klubi presidendi, oma lahkumismänguks valmistuva Raio Piiroja lisamine mängijate nimekirja. Kogemust lisavad läinud hooajal Tammeka särgis aasta ilusaima värava löönud Rauno Tutk ning endine Flora ja Paide pallur Karl Palatu. Suuri tormihoiatusi annab veebruaris 17-aastaseks saanud keskkaitsja Magnus Villota.

Pärnu liitusid uueks hooajaks laenulepingu alusel ka ründajad Kristen Saarts ning Robert Kirss, kes on pärnakatele teada-tuntud noormehed. Rünnakul on suvepealinna meeskonnal mitmeid valikuid, sest hooaja eel on heas hoos olnud Taavi Laurits ning oma võimalust Premium liigas noolivad ka Henri Hanson ja Ander Paabut. Linnameeskonnal on väravavahtidest nimekirja lisatud Joel Vabrit ja Hendrik Vainu, samuti leiame registreeritud mängijate seast 19-aastase Kristjan Tamme, kel on kehtiv profileping Levadiaga.

Trans peab avamängus hakkama saama Pavel Avdejevita, Pärnul ei tee kaasa Toomas Pent. Kohtumisele on võimalik otseülekande toel kaasa elada jalgpall.ee ja premiumliiga.ee portaalide vahendusel.

Transi peatreener Aleksei Jagudin: «Avamäng on igas mõttes väga tähtis, lisaks on see ka kodumäng. Poisid tahavad võitlusse astuda, tahavad väljakule ja loomulikult muud tulemust peale võidu me ei tahagi saavutada.»

Transi kaitsja Tanel Tamberg: «Esimene mäng on väga tähtis mäng ning siin pole tähtis, kes on meie vastane. Meil on ainult üks eesmärk – võit ja läheme igas mängus võidu peale välja, aga kas Pärnu või teise klubi vastu – see pole oluline.»

Pärnu Linnameeskonna peatreener Marko Lelov: «Esimene mäng Narvas Transiga, võimalus meil luua hea hooaja algus Premium liigas. Kindlasti on favoriit Narva Trans, kes Eestis jalgpalli on kõrgemal tasemel madistanud juba mitu head aastat. Eelmine hooaeg neil küll midagi kiita ei olnud, aga sellel hooajal juba mitmete täiendustega esiotsa sihtiv Trans on juba palju löögijõulisem. Seda enam peaks pinget jätkuma rohkem koduvõistkonnale.»

Pärnu keskkaitsja Karl Palatu: «Olen väga elevil, et saan üle pika aja taas kodulinna esindada ning tunnen suurimat heameelt, et Pärnu jalgpall kuulub taas Eesti jalgpalli kõrgeimasse seltskonda. Loodame pärnakaid meid tribüünidel toetamas näha ning lubame igas mängus endast parima anda ning pakkuda häid jalgpallielamusi. Hooaega alustame Narvas, kus on keeruline mängida igal võistkonnal. Meie jaoks on hooaja avamäng ka märgilise tähendusega, sest paljudel poistel on see elu esimene Premium liiga mäng.»

Kasutatud materjalid: Eesti Jalgpalli Liidu pressiteenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles