Väide värskest raportist: 90 protsenti ratturitest kasutab dopingut

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping.
Doping. Foto: SCANPIX

Värskelt avaldatud raporti kohaselt on jalgratturite seas keelatud ainete kasutamine jätkuvalt väga laialt levinud.

Rattaspordi Iseseisev Reformikomisjon (CIRC) avaldas täna 277-leheküljelise raporti, kus muu hulgas süüdistatakse Rahvusvahelist Rattaliitu (UCI) selles, et nad ei ole dopinguprobleemiga piisavalt tegelenud ja polegi soovinud ala petturitest puhastada.

Raporti autorid süüdistavad ka UCI endiseid presidente Hein Verbruggenit ja Pat McQuaidi selles, et nad ei järginud UCI enda poolt kehtestatud reegleid seoses Lance Armstrongi saagaga ning kohtlesid Armstrongi liiga leebelt, vahendab BBC.

Raporti tarbeks intervjueeriti 174 inimest, nende seas oli tipprattureid, ametnikke, antidopingu eksperte ja teisi alaga seotud inimesi.

Raportist selgus muu hulgas, et:

  • Üks tipprattur usub, et 90 protsenti maanteeratturitest kasutab keelatud aineid, teise sõnul on vastav protsent 20.
  • Ratturid manustavad keelatud aineid mikrokogustena ehk võtavad dopingut regulaarselt, ent väikestes kogustes, et dopinguküttide uusimad meetodid pettust avastada ei suudaks.
  • Palju kasutatakse kaalulangetamise tarvis mõeldud ravimeid, eksperimentaalmeditsiini abi, samuti tugevatoimelisi valuvaigisteid, mis võivad põhjustada söömishäireid ja depressiooni.
  • Aina enam kasutatakse uusi ebaausaid meetodeid, mis puudutavad ratast ja varustust.
  • Amatöörspordis on doping epideemiline.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles