Hõbedased Raja-Taimsoo võtsid olukorrast maksimumi

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Eesti Kaspar Taimsoo (vasakul) ja Allar Raja läksid sõudmise Euroopa meistrivõistlustele tiitlikaitsjatena, võib raskel hooajal ka hõbemedaliga rahule jääda. Pealegi seisab hooaja peaeesmärk MM alles ees.
Kuigi Eesti Kaspar Taimsoo (vasakul) ja Allar Raja läksid sõudmise Euroopa meistrivõistlustele tiitlikaitsjatena, võib raskel hooajal ka hõbemedaliga rahule jääda. Pealegi seisab hooaja peaeesmärk MM alles ees. Foto: Eesti Sõudeliit

Kuigi Eesti sõudekoondise kahepaat Kaspar Taimsoo – Allar Raja läks tänavustele Euroopa meistrivõistlustele tiitlikaitsjana, võib raskel hooajal rahule jääda ka hõbemedaliga.



«Tegelikult püstitasime hooaja alguseks ju eesmärgiks tiitlikaitsmise, kuid antud olukorras oli see tulemus maksimum,» tõdes Taimsoo.

Millised tagasilöögid siis ambitsioonikaid mehi sel hooajal tabasid? Tegelikult algas Kolgata teekond juba MK-sarja esimesel etapil Bledis, kus Eesti paatkond jäi eelsõidus kolmandaks. Nimelt ei suutnud noormehed uue paadiga kohaneda ja neil oli õnne, et nad üldse starti pääsesid. Treener Mari Killing iseloomustas võistluspäeva toona kui õudusunenägu. Ometi suudeti siis end koguda ja võita kokkuvõttes pronks. Veel suuremad katsumused ootasid mehi aga ees.

Juuni keskel tekkis Taimsool suu limaskesta põletik. Kõrvale jäädi Müncheni MK-etapist ja tegelikult oli kogu hooaja ettevalmistus häiritud. Päris normaalses rütmis saadi harjutama alles kaks nädalat enne Portugali EMi.

«Vahepeal oli seis ikka päris kehv ja mul tuli ka see haigus peale. See lõi plaanid sassi ja kursid paigast,» selgitas Taimsoo, kelle sõnul saadi jalad alla augusti lõpuks. «Eks sellest, kas enesetunne on päris hea, saab aru alles siis, kui hommikul ärgates tunned, et midagi viga pole Head treeningrütmi jagus kaheks nädalaks ja seda arvestades oli tulemus (eile võidetud EM-hõbe – toim) väga vinge.»

Start läks nihu

Eilses finaalsõidus kaotasid Taimsoo-Raja Prantsusmaa paarile Cedric Berrestile – Julien Bahainile 0,78 sekundiga. Aja 6.12,90 saanud eestlaste sõnul võis natukene ka nende sõidu üle nuriseda – lähe ei õnnestunud kõige paremini.

«Esimeste tõmmetega läks paat veidi viltu ja rütm läks sassi. Stardis loeb juba see, kui üks aer on teisest kaks sentimeetrit rohkem väljas. Poisid pole ka kohe kõrval, et orienteeruda, ja seega olime pisut hädas,» nentis Taimsoo, kelle sõnul tehti alguse ebakõla võimsa lõpuga peaaegu tasa. «Teine pool distantsi leidsime päris hea mineku ja 500 meetrit enne lõppu kuulsin üht prantslast teisele midagi ütlemas ja seega ei saanud nad kaugel olla. Panime tuld ja isegi prantslased kiitsid pärast meie finišit, kuid tegelikult võinuksime võib-olla veel varem kiirendada.»

Kuigi Portugalis valitses eestlaste jaoks üsna korralik kuumus (umbes 28 kraadi – toim) ja mullu juulis oli Taimsoo U23 MMil kuumarabanduse saanud, ei tekitanud ilm seekord probleeme. Vahepeal on sõudemehed lihtsalt kogenumaks saanud ja vigu enam ei tehta.

Kuigi Euroopa meistrivõistlused on ka tore üritus, keskendub suurim tähelepanu oktoobri lõpus ja novembri alguses peetavale MMile. Selles valguses ei pea Taimsoo EM-hõbedat sugugi halvaks tulemuseks.

«Eks koju jõudes istume treeneriga maha ja analüüsime asju täpsemalt, kuid seis ei tohiks üldse paha olla,» kinnitas Taimsoo, kes lõpetuseks tänas džentelmenina kogu tiimi. «Ega see kuus minutit ja 13 sekundit ei tule ilma kõrvalise toeta. Treener Mati Killing ja füsioterapeut Katrin Vares on meile suureks abiks.»

Endrekson ühepaadil viies

Montemoris peetud EMil pidi Tõnu Endrekson ühepaadil leppima viienda kohaga.

500 meetrit enne finišit kolmandal positsioonil olnud Endrekson andis viimasel neljandikul kaks kohta tagasi ning sai seega viienda koha. Esimeseks tuli Tšehhi mees Ondrej Synek. Naiste ühepaadil jäi Kaisa Pajusalu A-finaalis viimaseks, võitis  valgevenelanna Jekaterina Karsten. Eesti kaheksapaat, kuhu kuuluvad Rauno Talisoo, Alo Kuslap, Kaur Kuslap, Martin Neerot, Artur Maier, Sten-Erik Anderson, Jaan Laos, Andrus Sabiin ja roolija Siim Schvede, kaotas ainsale rivaalile Tšehhile B-finaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles