Legendi treeneriks asumine, intriigid ja ootamatud otsused

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadel kuulusid Martin Müürsepp (vasakul) ja Andres Sõber koos Rakvere Tarva rivistusse, kuid sel suvel siirdus Müürsepp Kalev/Cramo 
ridadesse ning on nüüd selle klubi abitreener.
Kevadel kuulusid Martin Müürsepp (vasakul) ja Andres Sõber koos Rakvere Tarva rivistusse, kuid sel suvel siirdus Müürsepp Kalev/Cramo ridadesse ning on nüüd selle klubi abitreener. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Koduse korvpalli kahe hooaja vahelisel ajal toimus palju tähelepanuväärseid sündmusi – meistriliiga laienes, mängijad liikusid ühest meeskonnast teise, punuti intriige ning Eestisse meelitati hulgaliselt odavaid leegionäre.


Tänaseks peaks olema kõik suuremad raputused möödas. Tõsi, Kalev/Cramo ja Tartu Rocki leegionäride valikus võib tulla veel muutusi, kuid vähemalt nelja Eesti suurema klubi koosseisud on paigas.
Postimees reastas lõppeva suve viis Eesti olulisemat korvpallisündmust.

1. Martin Müürsepa asumine Kalev/Cramo abitreeneriks
Korvpalliringkondades oli varemgi räägitud, et Müürsepa tohutute kogemuste kasutamata jätmist võib nimetada kuritegelikuks. Eesti viimase kümnendi parima korvpalluri aktiivse tegevmängija karjääri lõpust on möödas juba mitu aastat ning iga vahele jäänud hooaeg muutnuks tema korvpalli juurde naasmise ebatõenäolisemaks.

Möödunud hooaja lõpus tõmbas Müürsepp oma kunagise treeneri Andres Sõbra kutsel selga Rakvere Tarva särgi ja aitas meeskonna Eesti liiga hõbedale – see oli märk, et ta sooviks korvpallis tõsisemalt kaasa lüüa. Õnneks leidus Aivar Kuusmaa, kes tõusnud Eesti ühe tippklubi juhiks, tema tegi Müürsepale konkreetse ettepaneku.

Müürsepa tõsist suhtumist näitab seegi, et treeneriamet on ta põhitöö, ta osaleb kõigil treeningutel ja mängudel. Pole kahtlust, et NBAs ja Euroopa tippklubides mänginud mehel on küllaga kogemusi, mida Kalev/Cramo noortele korvialustele meestele edasi anda. Tema palkamisega tabas klubi kümnesse.

2. Giorgi Tsintsadze naasmine
Gruusia korvpallikoondise tagamees veetis Tartus kolm aastat ning tõusis selle ajaga fännide silmis üheks armastatumaks mängijaks. Pole liialdus, et just selle mehe pärast leidsid tee ülikooli spordihoonesse paljud Tartu neiud.

Kuid küsimus polnud vaid Tsintsadze kuumaverelisuses – tegemist on Euroopa tasemel korraliku mängujuhiga, kes vähemalt Tartus veedetud aastatel suutis rasketel hetkedel meeskonda vedada. Ilmselt on kõigil fännidel eredalt meeles eurosarja veerandfinaali kolmas kohtumine Permi Ural Greatiga ning Tsintsadze imeline mäng viimasel veerandajal…

Tartust lahkudes sattus Tsintsadze okkalisele teele. Kreeka jättis ta klubi rahaprobleemide tõttu, Ukrainas saatis leivaisa meeskonna sootuks laiali, midagi säravat polnud ka Poolas veedetud kuudes. Vormi tipul polnud ta ka suvistes koondisemängudes.

Tartu Rockist võib saada Tsintsadzele enese taasleidmise ning kindluse saavutamise paik. Rock ise vajab aga tõelist liidrit. Seega tegid mõlemad pooled kasuliku tehingu.

3. Tsirkus Joosep Toome klubivalikuga
Ootamatult tõusis koduse korvpallituru ihaldatuimaks mängijaks Eesti koondise keskmängija Joosep Toome, keda soovisid oma rivistusse kõik neli tugevamat meeskonda. Toome ise valis neist kolme, TTÜ/Kalevi, Kalev/Cramo ja Tartu Rocki vahel.

Saanud teada, et Janar Talts on Rockist lahkumas, otsustas ta liituda just Eesti meistermeeskonnaga. Sõitis Tartusse, osales mõnel treeningul, ent lepingut ei allkirjastanud. Kui aga selgus, et Talts ei lähegi kuhugi, otsustas ta vahetusmehe rollist loobuda ning pealinna naasta.

Tallinnas lubas ta esialgu liituda TTÜ/Kaleviga – seal oleks tal võimalik mängida oma lemmikpositsioonil, suure äärena. Ka TTÜ/Kalevis jõudis ta ühel hommikul meeskonna treeningul osaleda, kuid üllatus-üllatus… järgmisel hommikul otsustas ta liituda hoopis Kalev/Cramoga. Nüüd peab Toome palliplatsil tõestama, et kõik tõmblused läksid ka asja ette.

4. TTÜ korvpallimeeskonna kannapööre
Kui Aivar Kuusmaa sai TTÜ peatreeneriks, koostati kolmeks aastaks projekt ning endisel viskekahuril avanes võimalus ehitada käepärastest vahenditest korralik meeskond.

Kuusmaa sai sellega hakkama. Kui esimesel hooajal oldi veel autsaideri rollis, siis teiseks aastaks suudeti koosseisu kohendada ning tugevad treeningud hakkasid vilja kandma. Tasuks koduse liiga pronks. Kolmandal hooajal oldi juba kodus suures mängus, ning kuigi lõpuks jäädi esimesena medalita, võideti suure hulga publiku südamed.

Paraku ei suutnud klubi juhid Kuusmaaga jätkamise osas kokkuleppele jõuda, mees siirdus Kalev/Cramo etteotsa ja võttis kaasa enamiku juhtivaid mängijaid. Tallinna Kaleviga liitumine viis aga meeskonna juurest paljud senised fännid ning nüüd juba liitklubina tuleb kogu tööd otsast alustada.

5. Sõber kasvatab Veskist mängumeest
Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber meelitas Eesti ühe enim kritiseeritud mängija Viljar Veski enda juurde ning soovib temast teha veel tõelise korvpalluri. Sõber lubas viimastel aastatel Kalev/Cramo varumeestepinki nühkinud Veskile palju mänguaega ning võimaldas sellega suurendada mehe enesekindlust.

Esimesed kontrollmängud näitasid, et mängijate hea motiveerijana tuntud Sõbral jagub Veski suhtes tõesti palju usaldust ning Eesti korvpallis nii harva nähtav pikk mängumees suudab platsil täiesti normaalselt tegutseda. Eelseisev hooaeg annab vastuse, kas Veski peab pingele vastu – kui jah, tuleb Sõbra ees müts maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles