Poksi raskekaalu olümpiavõitja kurb saatus: ajutraumad ja lähenev pankrot

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audley Harrisoni karjääri viimane matš Deontay Wilderi vastu lõppes kiire kaotusega.
Audley Harrisoni karjääri viimane matš Deontay Wilderi vastu lõppes kiire kaotusega. Foto: SCANPIX

43-aastane britt Audley Harrison, kes võitis 2000. aastal aastal poksis olümpiakulla, on silmitsi ränkade probleemidega. Teda kimbutavad traumaatilised ajuvigastused ning lisaks tervisemuredele on mees pankroti lävel.

Harrison pidas viimase matši 2013. aastal, kui ameeriklane Deontay Wilder ta vaid 70 sekundi järel põrandale saatis. Britt üritas seejärel poksiringi naasta, kuid arstlikud uuringud näitasid, et see tähendaks suurt riski. 

«Pärast seda, kui olin aastaid probleemi eitanud, otsustasin iseenda takistamise lõpetada,» teatas Harrison avalduses, kus märkis, et lõpetab karjääri. «Pean kõvasti vaeva nägema, et vähendada vastu pead saadud löökide mõju, mis on mu tervist halvendanud. Mul on probleeme nägemisega, vestibulaarse süsteemiga seotud mured on viinud tasakaaluhäireteni ning mul käivad peal rängad ärritus- ja tujukushood, mis on seotud traumaatilistest ajuvigastustest paranemisega,» tunnistas Harrison.

Poksija tunnistas ka, et on oma rahaasjadega hooletult ringi käinud. «Olen teinud palju vigu ja neist valusalt õppinud. Teenisin hunnikute viisi raha ning raiskasin suurema osa sellest halva majandamise ja ebaküpsuse tõttu. Tahtsin ehitada oma impeeriumit nagu Tony Montana,» tõdes ta.

Harrison alustas poksiga 19-aastasena ja temast sai Sydney olümpiamängudel esimene britt, kes suutnud raskekaalus kuldmedali võita. Harrisoni edu muutis poksi Suubritannias populaarsemaks ning tema jälgedes on tänu kasvanud rahastamisele medalini jõudnud näiteks Amir Khan, James DeGale, Anthony Joshua, Luke Campbell ja Nicola Adams.

Aasta pärast olümpiat siirdus Harrison profileeri, sõlmides esimese kümne matši peale BBCga miljoni naela suuruse lepingu. 2010. aastal saabus Harrisoni karjääri tipphetk, kui ta sai võimaluse poksida David Haye’ga viimase valduses olnud WBA meistrivöö peale. Matš kujunes aga farsiks, kus Harrison tegi kolme raundi jooksul vaid ühe löögi ning kuulutati seejärel kaotanuks.

Harrison plaanib nüüd asutada agentuuri, mis aitaks noori poksijaid rahaliselt nõustada. Samuti soovib ta Californias omandada treenerilitsentsi. «Kui saavutan oma eesmärgi ja tulen maailmameistriks, siis mõne noore tähe treeneri ja mänedžerina. Loodetavasti õpivad nemad minu, mitte enda vigadest,» sõnas Harrison. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles