Ecclestone’i uus geniaalne plaan: eraldi vormelisari naissõitjatele

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotuse testisõitja Carmen Jorda.
Lotuse testisõitja Carmen Jorda. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarja juht Bernie Ecclestone on tulnud lagedale järjekordse uudse ideega – tema arvates võiks võistlusnädalavahetustel hakata korraldama veel ühte sarja, mis oleks mõeldud ainult naissõitjatele.

Malaisia etapi ajal pakatas Ecclestone üldse headest ideedest, võttes näiteks taas jutuks võimaluse jagada kolme viimasel etapil topeltpunkte. Sama plaan oli laual ka mulluse hooaja eel, lõpuks piirduti sellega, et topeltpunktide läksid sõitjatele kirja vaid viimasel etapil. Tänavuseks hooajaks on sellestki reeglist taas loobutud. Ecclestone’i arvates aitaks naiste sarja loomine kaasa naissõitjate osakaalu tõusule.

Williamsi vormel-1 tiimi testisõitja Susie Wolff, kes osaleb sel aastal kahe etapi reedesel vabatreeningul, kommenteeris The Timesile Ecclestone’i ideed diplomaatiliste sõnadega: «Ma ei usu, et see oleks parim arengusuund.» Lisaks Wolffile kuulub praegu vormel-1 meeskondade koosseisu veel Carmen Jorda, kes sõlmis selleks hooajaks testisõitja lepingu Lotuse tiimiga.

Viimati oli naine vormel-1 etapi stardis 1976. aastal, kui Lella Lombardi tegi kaasa 12 osavõistlusel. «Uus sari oleks nende jaoks hea võimalus pildile pääseda. Mingil põhjusel ei jõua naised vormel-1 autode rooli – ja asi pole ju selles, et me neid siia ei tahaks,» lausus Ecclestone Sepangis ajakirjanikele. «Muidugi tahame, sest, nad tõmbaksid ligi palju tähelepanu ja ajakirjanikke ja ilmselt ka sponsoreid.»

Varem DTM-sarjas osalenud Wolff käis mullu Silverstone’i ja Hockenheimi etappide vabatreeningutel rajal ning nii sai temast 22 aasta järel esimene vormel-1 sarja võistlusnädalavahetusel osalenud naissõitja. 

Naised vormel-1 sarjas

Etapil startinud:

Lella Lombardi (Itaalia) – 1974-76, 12 starti, 4 mittekvalifitseerumist, 1 mittestartimine

0,5 punkti

Parim tulemus: 6. koht 1975. aasta Hispaania GP-l

Maria Teresa de Filippis (Itaalia) – 1958-59, 3 starti, 2 mittekvalifitseerumist

0 punkti

Parim tulemus: 10. koht 1958. aasta Belgia GP-l

Osalenud vaid kvalifikatsioonis:

Divina Galica (Suurbritannia) – 1976-78, 3 mittekvalifitseerumist

Giovanna Amati (Itaalia) – 1992, 3 mittekvalifitseerumist

Desiré Wilson (Lõuna-Aafrika) – 1 mittekvalifitseerumine

Osalenud vaid vabatreeningutel:

Susie Wolff (Suurbritannia) – 2014, 2 vabatreeningut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles