Eesti uisutaja leidis Ukrainast uue partneri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš
Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš Foto: Erakogu

Kevadel paarilisest ilma jäänud Eesti paarissõitja Natalja Zabijako leidis endale uue paarilise, ukrainlase Sergei Kulbatši, kellega koos viimastel kuudel suure lombi taga kõvasti vaeva nähtud, et jaanuaris Euroopa meistrivõistlustel uisutada.
 



«Oli hetk, kui tundus, et kõik laguneb laiali, aga loodus tühja kohta ei salli,» muigas iluuisutamistreener Anna Levandi.

Kuigi viimastel aastatel Eestit tiitlivõistlustel esindanud paarissõitjate Maria Sergejeva ja Ilja Glebovi teed läksid pärast märtsikuus peetud maailmameistrivõistlusi lahku, leidis Glebov endale uue partneri, noorukese venelanna, ning paar pidi asuma treenima tunnustatud sakslase Ingo Steueri käe all. Paraku lõppes see koostöö enne, kui õieti alatagi sai ja Glebov siirdus hoopis Eesti kaitseväkke aega teenima.

Vaja tulemusi näidata

Tõepoolest, vahepeal tundus seis üsnagi nukker, aga nüüd paistab juba uus lootusekiir – augusti keskel 16-aastaseks saanud Zabijako on juba kaks ja pool kuud uisutanud koos ukrainlase Kulbatšiga ning kuigi koostöö on olnud lühike, paistab Eestit esindama hakkava paari tulevik helge.

Mullu võitis Zabijako koos Sergei Muhhiniga Sergejeva ja Glebovi eemalejäämisel Eesti meistrivõistlustel kuldmedali, ent kevadel otsustas Muhhin sportlaskarjääriga lõpparve teha ja keskenduda jääsõudele. «Tüdruk oli nii nukker, sest ta tahtis väga paarissõiduga edasi tegeleda,» meenutas Levandi. «Ta hakkas endale uut paarilist otsima. Alguses tõi Permist ühe poisi, aga nad ei sobinud omavahel.»

Siis aga saatus naeratas ja Zabijako leidis endale ideaalselt sobiva partneri. «Mulle kirjutas Ukrainast üks poiss ja pakkus, et võiksime koos Ameerikasse sõita,»
selgitas Zabijako, kuidas Dnepropetrovskist pärit Kulbatš temaga ühendust võttis. «Ta rääkis, et seal töötavad head treenerid, kes on küll pärit Bulgaariast, aga juba kaua aega USAs elanud.»

Nüüd ongi Zabijako ja Kulbatš juba üle kahe kuu USA pealinnas Washingtonis Pavel Dimitrovi ja Stanimir Todorovi juures harjutanud. «Treenerid on väga tublid, sest, olgem ausad, mingit raha praegu ju pole, nad tegelevad temaga praktiliselt tasuta,» avaldas Levandi.

«Nataša pole rikkast perest, vanemad pidid lausa pangalaenu võtma, et teda sinna saata. Aga seal on väga head treenimisvõimalused, hommikul saab uisutada nii palju kui jaksad.»

«Nüüd on neil vaja kiiremas korras tulemusi näidata, siis ehk saaks ka Eesti Uisuliidult toetust küsida,» lisas Levandi. «Kui pole midagi näinud, ei saa ju ka toetada.»

Levandi on interneti vahendusel Zabijakot ja Kulbatšit koos uisutamas näinud ning selle põhjal on ta väga rahul. «Kolmesed paralleelsed hüpped ja kolmesed visked näevad suurepärased välja,» õhkas ta. «See on täiesti tõsiseltvõetav paar, ainult et nad peavad ennast nüüd näitama.»

Sihiks Sotši olümpia

Zabijako tunnistas, et klapib novembri lõpus 18-aastaseks saava Kulbatšiga väga hästi. «Töötame koos väga palju, just hakkasime uusi elemente õppima,» selgitas USAs lisaks uisutamisele ka inglise keelt õppiv Zabijako. «Praegu plaanime siin olla kuni 2014. aasta Sotši olümpiamängudeni.»

Levandi kasutas Zabijakost rääkides üksnes kiidusõnu. «Mina olen nende suhtes väga positiivselt meelestatud,» lausus ta. «Treenerid ka muudkui kiidavad, et partneriga sobivad väga hästi. Nataša on tagasihoidlik ja armas tüdruk, metsikult töökas ja kohusetundlik.»

Esimese võistluse teevad Zabijako ja Kulbatš detsembris, aga veel on lahtine, kas Saksamaal Dortmundis või Horvaatias Zagrebis. Küll aga on otsustatud, et paar osaleb jaanuaris Šveitsis Euroopa meistrivõistlustel.

«Sergeil on Ukraina Uisuliidult juba saadud luba, et ta tohib Eestit tiitlivõistlustel esindada,» kinnitas Zabijako.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles