Tõusvast tähest keskpärasusse: Augustas Peciukeviciuse langus numbrites

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustas Peciukevicius - sel hooajal pettumus.
Augustas Peciukevicius - sel hooajal pettumus. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskonna hooaeg on olnud mullusest kahvatum ja emotsioonivabam. Üks suuremaid põhjuseid peitub asjaolus, et tagaliinis pole enam Augustas Peciukeviciuse näol käivitajat. Tõsi, sama mees on füüsiliselt olemas , aga sisu on passiivsem, nürim ja ebaefektiivsem. Lootus, et "õige" Peciukevicius selle hooaja jooksul naaseb, on kogu aeg kahanenud ja nüüdseks sisuliselt surnud. Oleks tore, kui see kevadel siiski juhtuks, aga välissarjad on tartlaste jaoks läbi ja kõik muu on pigem lohutuse killast.

Nüüd, kui Rockil on läbi ka Balti liiga ja igas sarjas on meeskonnale kogunenud vähemalt kaheksa mängu, on paslik vaadata, kuidas erineb 23-aastase Peciukeviciuse tänavune hooaeg numbrites eelmisest, mil ta tõusis üheks Eesti klubide populaarseimaks (kui mitte kõige populaarsemaks) leegionäriks.

Ühine joon kõikide liigade juures on punktide ja visketabavuse vähenemine. Kui sügisel võis konarlikku kaug- ja keskpositsiooniviset ning korvi alt mööda upitatud palle ajada 2014. aasta aprillis saadud rangluumurru kaela, siis tegelikkuses tendents jätkus.

Eelmise aastaga tõusis varem Pärnus mänginud Peciukevicius kehvast kaugviskajast ebastabiilseks, aga tema suureks trumbiks olid läbimurded. Tavaliselt lõppesid need Peciukeviciuse enda korviga, aga ta tõmbas enda peale piisavalt tähelepanu, et mõni kaaslane korvi alla või kolmesejoone taga vabaks jäi. 2013/14 oli tema kahepunktivisete tabavus tagamehe kohta esmaklassiline: Eurochallenge'i sarjas 61, Balti liigas 57 ja Eesti liigas 64 protsenti!

Nüüd on olukord muutunud ja silmad ei peta - leedulase uljad lay-upid kipuvad hoopis rohkem vastu rõngast või halvemal juhul vastu lauda põrkama. Kahepunktivisked hooajal 2014/15: Eurochallenge'is 47, Balti liigas 26 ja Eesti liigas 37 protsenti.

Balti liigas sooritas Peciukevicius kolmesekundialast 36 ja keskpositsioonilt 14 viset, mis paistab tema mänge jälgides olema üpris optimaalne suhe ka teiste liigade puhul. (Kahjuks on taoline statistika saadaval ainult Balti liiga kodulehel.) Igatahes on selge, et korvi alla murdmises ja lähivisete realiseerimises on toimunud nii jõhker ärakukkumine, et paljuräägitud kolmesed ja vabavisked on selle hooaja mõistes hoopis väiksem probleem.

Kaugelt pommitas Peciukevicius eelmisel hooajal sõltuvalt liigast 25-32 protsendiga, sel hooajal vastavalt 22-29 protsendiga. Vabaviskeid tabas ta 2013/14 vähemalt 70%, Eesti liigas lausa 80%, nüüd jäi see näitaja Balti liigas 70%, Eesti liigas on ta seni tabanud 65%, aga Eurochallenge'is vaid 53%. Suurim ärakukkumine tuli seega kõige olulisemas sarjas.

Kõik see on viinud keskmise punktisaagi kukkumiseni. Leedulane eelmisel hooajal: Eurochallenge'is 11,5, Balti liigas 10,5 ja Eesti liigas 13,1 punkti. Nüüd: Eurochallenge'is 8,3, Balti liigas 7,9, Eesti liigas 7,9 punkti.

Et Peciukevicius kujutab korvile vähem ohtu kui varem, võiks eeldada, et langenud on ka söödunumbrid, kuid nii see pole. Nii eelmisel hooajal kui ka nüüd on ta sööte jaganud keskmiselt 3,5 ringis. Eesti meistriliigas on ta andnud koguni 4,6 resultatiivset söötu, aga nagu tavaliselt, ei tähenda Eesti liiga numbrid ebaühtlase taseme tõttu kuigi palju. Ka muud statistilised näitajad pole suurt muutunud.

Kindlasti pole Peciukeviciuse mõju vähenemise taga ainult tema ise, vaid ka paljuräägitud Vilmantas Dilyse lahkumine ja oluliselt suurema, aga selle eest kümme korda kohmakama ja palju väiksema oskustepagasiga teise kaasmaalasest tsentri Karolis Petrukonise tulek. Mõlema pealt teenis Rock palju lihtsaid korve, aga mis Peciukeviciusesse puutub, siis tema tundis ennast kõige paremini poolkiiretes olukordades. Nüüd on neid võimalusi vähem ja pärast ebaõnnestumisi tõmbab Augustas ka ise meelsamini tempo maha. Pika rünnaku puhul jääb tema kasutegur juba hoopis väiksemaks.

Sümboolne märk oli seegi, et Peciukevicius pani neljapäeval Balti liiga pronksiseeria otsustavas mängus Utena Juventuse vastu viimastel sekunditel korvi alt mööda ja luhtas hiilgava võidušansi. Võimalik, et see episood jääbki Rocki hooaega iseloomustama. Ja olgugi, et Rocki tase ei olekski võimaldanud palju suuremat mängu (näiteks eurosarja Final Four) mängida, olid lootused Peciukeviciuse puhul hoopis suuremad. Jutud Leedu koondisest olid paraku enneaegsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles