Pariis kandideerib 2024. aasta suveolümpia korraldajalinnaks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: SCANPIX

Pariisi aselinnapea spordi alal Jean-Francois Martins kinnitas, et linn kavatseb kandideerida 2024. aasta suveolümpiamängude korraldajaks.

Pariisi linnavolikogu hääletab esmaspäeval ametlikult kandideerimise poolt, kuid Martinsi sõnul on telgitaguseid jutte arvestades üsna selge, et Prantsusmaa pealinn soovib mänge endale saada. Võrreldes aastataguse ajaga on suudetud ümber veenda ka Pariisi linnapea Anne Hidalgo. «Meil oli nii eelarvelisi, eetilisi kui ka ökoloogilise lahkarvamusi. Kuid see kõik näitab, et me ei lähe kandideerima vaimustuse põhjal. Oleme ambitsioonikad ja kirglikud, kuid läheneme kõigele mõistlikult,» sõnas Martins Reutersile.

Pariis korraldaks 2024. aastal olümpiat täpselt 100 aastat pärast viimast korda, kui suveolümpiamängud seal linnas toimusid. Nende konkurentideks on Hamburg, Rooma ja Boston, kelle seas soosikuks on Boston – toimusid ju suvemängud USAs viimati 1996. aastal. Pariis kandideeriks seejuures erinevalt teistest linnadest vaid 2024. aasta, mitte aga 2028. aasta mängude korraldajaks.

Pariis loeb oma trumbiks seda, et enamik vajalikke rajatisi on linnas juba olemas – suurematest ehitistest oleks vaja vaid sobilikku ujulat. «Me ei loo valget elevanti. Tegemist on mõistliku pakkumisega,» sõnas Martins, märkides, et Pariis saab erinevat võistluse läbiviimiseks kasutada näitusehalli Grand Palais’d, kus peeti näiteks 2010. aasta vehklemise MM. Samuti on võimalik rajada ajutisi võistluspaiku nagu tehti 2012. aasta Londoni suvemängude ajal.

Pariisi 2005. aasta kaotus Londonil 2012. aasta olümpialinna valimisel oli pariislastele valus, kuna enne tulemuste selgumist peeti neid soosikuks. Hiljem selgus, et Pariisi vedas alt oskus ROKi liikmete seas piisavalt lobitööd teha. Nüüd on vigadest õpitud ning pakkumist veavad Prantsusmaa Rahvusvahelise Spordikomitee juhataja Bernard Lapasset ja ROKi liige, kolmekordne olümpiavõitja Tony Estanguet. Viimane tähtaeg kandidatuuri esitamiseks on septembris, olümpialinn valitaks 2017. aastal.

2016. aasta suveolümpiamängud korraldab Rio de Janeiro, 2020. aasta suvemängud aga Tokyo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles