Maailmarändur kardab Alaska ja Siberi karusid ning paharette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Eile ratta seljas teekonda ümber maakera alustanud Raimo Laosma võttis hulljulge ürituse ette hoolimata tõsiasjast, et reisi lõppfaasis Venemaa avarustes seigeldes võib tema rahakotis puhuda tuul.



Laosma tunnistas, et tema 180 000-kroonine eelarve, mille sisse kuuluvad tööandja poolt tasuta kasutada antud jalgratas ja lennukipiletid, pole lõplikult koos.

«Loodan väikese augu reisi vältel ära lappida. Ka sõbrad teevad selle nimel tööd,» lausus 38-aastane Laosma, kes sai sponsoritelt lisaks sõiduvahendile riideid ja mobiiltelefoni. «Mul pole aimu, kui suureks paisuvad ettearvamatud ja toiduga seotud kulud.»

Lihtne arvutus näitab, et kui jagada Laosma kasutuses olev rahasumma aasta peale ära – just nii kiiresti loodab ta maakerale tiiru peale teha –, siis tuleb tal paarisaja krooniga päev õhtusse saata. Mis omakorda tähendab, et hotellides ööbimisele ja restoranides keha kinnitamisele ei maksa isegi mõelda.

«Võtsin telgi kaasa ja loodan külalislahkusele. Küll ma kuhugi jala ukse vahele panen ja sisse poen,» ütles Laosma, keda ootavad üksikutes linnades tuttavad.

Eile õhtupoolikul hõbedase hübriidrattaga, millelt on eemaldatud esiamort ja mis kaalub koos varustusega 40 kilo, Tallinnast teekonda alustanud Laosma sõitis õhtul laevaga Stockholmi. 20. novembril jõuab ta esialgsete kavade kohaselt Lissaboni.

Järgneb lennureis Bostonisse, kust edasi siirdub mees Quebeci. Tuleva aasta mai lõpuks on ring Põhja-Ameerikale peale tehtud ja teekonna põhjapoolseimast tipust, Alaska osariigi suurimast linnast Anchorage’ist siirdub Laosma Venemaa kullakaevanduste keskusesse Magadani.

Läbi sõbraliku idanaabri tohutu territooriumi algab Laosma kodutee pikk lõpusirge. «Kardan Alaska ja Siberi karude ning kurjategijate ohvriks langeda,» avaldas Laosma.

Küsimusele, mis ärgitas neljanda kümne lõpusirgel olevat meest säärast tempu ette võtma, siinkirjutaja ammendavat vastust ei saanud. «Rattaga näeb oluliselt rohkem. Vaatan, kuidas mujal maailmas jalgratturitesse suhtutakse,» poetas Laosma.

Vallaline mees lisas, et konkreetset sõnumit ta endaga kaasas ei kanna. «Sain inspiratsiooni kaks korda rattaga ümber maailma sõitnud Sergei Lõžinilt. Vahepeal valutasid mul põlved, kuid lubasin endale, et kui tervise korda saan, teen mõtte teoks,» sõnas Laosma.

Lapsepõlvest saati rattaga sõitnud ning purjetamise ja suusatamisega tegelev Laosma alustas ametlikult suurejoonelist teekonda pühapäevase Tartu rattamaratoni läbimisega. Eritreeningut ligi 30 000 km läbimine Laosma sõnul ei nõua.

«Lõžin kohtas oma rännakul 64-aastast naist, kes otsustas ühel heal päeval samuti rattaga maakerale tiiru peale teha. Kõige tähtsam on tugev tahtmine,» väitis Laosma, kellele Cofidise profirattur Kalle Kriit vahetult enne teelesaatmist Prantsuse meeskonna nokatsi pähe surus.

Ühes pealinna ettevõttes rataste müügiga igapäevaleiba teeninud Laosma hakkas kolleeg Meelis Aasla sõnul ümber maailma sõitmisest rääkima eelmisel aastal, kuid tema juttu ei võetud tõsiselt.

Viimased tosin aastat karsket eluviisi harrastanud Laosma on ääretult suurte elukogemustega mees, kinnitas Aasla. «Võrdlen teda Hunt Kriimsilmaga, kellel oli üheksa ametit. Olen Laosmaga kaks aastat koos töötanud ja ta pole oma juttu korranud. Tal on iga eluvaldkonna kohta kogemus varnast võtta.»

Kes siis Laosma töö aasta vältel ära teeb? «Palgajutuga läheme hommepäev ülemuse juurde,» lubas koos kahe kolleegiga müügitööd jätkav Aasla muheledes ja paljastas lõpetuseks saladuse: «Järgmisena tahab Laosma ümber maailma purjetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles