Meistriliiga 8. voor: kes kerkib Lõuna-Eesti ja kes Ida-Virumaa valitsejaks?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammeka (sinises) mängis 6. voorus Tamme staadionil Narva Transi vastu ja jättis võidu koju 3:1.
Tammeka (sinises) mängis 6. voorus Tamme staadionil Narva Transi vastu ja jättis võidu koju 3:1. Foto: Kristjan Teedema

Jalgpalli Eesti meistriliiga 8. voor pakub sedapuhku ühe esikolmiku omavahelise heitluse, kuid ennekõike kulgeb voor derbimängude tähe all. Esimest korda sel hooajal selgitavad Lõuna-Eesti paremat Tartu Tammeka ja Viljandi Tulevik, Ida-Virumaa valitseja tiitlile mängivad aga juba mitmendat aastat Narva Trans ja Sillamäe Kalev. Postimees toob mõlemad kohtumised otsepildis vaatajateni.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – Viljandi Tulevik

Reedel, 24. aprillil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammeka on saanud meistriliigas aastaid nautida Lõuna-Eesti kõige kõvema klubi staatust, sest konkurente neil sellele tiitlile lihtsalt polnudki. Nüüd aga on Viljandi Tulevik mõneaastase pausi järel tagasi meistriliigas ning valmis tartlaste trooni kõigutama. Mõlemad meeskonnad tulevad mängule hea hoo pealt – keskpäraselt alustanud Tammeka on viimasest kolmest mängust võitnud kaks, alistades nii Narva Transi kui ka Paide Linnameeskonna. Liigatabelis on tänu nendele võitudele kerkitud kuuendaks.

Tammeka ründajad on samuti väravasoone üles leidnud ja viimase kolme mänguga löödud seitse väravat räägivad enda eest, seejuures on enamik tartlaste väravaid hiilanud iluga. Väravata ongi Tartu tänavu jäänud vaid avavooru kohtumises Nõmme Kaljuga. Paraku ei saa Viljandi vastu kaasa teha esiründaja Martin Hurt, kes teenis eelmises kohtumises Paidega lõpuminutitel rumala punase kaardi.

Tulevik näppas viimati Transilt viigipunkti. FOTO:
Tulevik näppas viimati Transilt viigipunkti. FOTO: Foto: Marko Saarm / Sakala

Tulevikul on tabelis neli punkti, mis annab neile 8. koha, kuid just nüüd on mulkide jaoks alanud periood, kust võiks loota punktilisa. Esimese kuue vooru jooksul meistriliiga terve mulluse esiviisikuga kohtunud Tulevik suutis võtta vajaliku ja suureskoorilise võidu mängust Pärnuga, eelmises voorus saadi viigipunkt kätte ka Narva Transilt. Tartu ja järgmises voorus ees ootav Paide on kindlasti meeskonnad, kelle vastu loodetakse tabeliseisu parandada.

Tammeka peatreener Indrek Koser lausus enne mängu klubi koduleheküljele: «Viljandi on näidanud kogu hooaja vältel, et nendega pole kellelgi kerge. Eriti hästi on nad tegutsenud kaitses, lastes lüüa endale vähe väravaid ja on vältinud suuri kaotusi tugevate vastu. Samuti näitasid nad Pärnu vastu, et kui püssi paukuma saavad, siis ikka korralikult. Vaatamata Viljandi headele esitlustele ei saa meie kodupubliku ees endale hinnaalandust teha… anname endast 100% nagu alati ja kui teeme väljakul õigeid asju, siis sellega kaasnevalt hakkavad ka head asjad juhtuma.»

Tammeka keskkaitsja Martin Jõgi: «Meeskond on saanud lõpuks oma mängu käima ja seda tõestavad viimased  kohtumised. Pärast hooaja alguse vähest punktisaaki on tabeliseis rõõmsamaks muutunud. Oleme leidnud hea tasakaalu nooruse ja kogemuse vahel. Viljandiga on tulemas järjekordne tähtis mäng ja ootame staadionile palju toetajaid, kes aitaksid meil mängust kolme punktiga lahkuda.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Narva Trans – Sillamäe Kalev

Laupäeval, 25. aprillil kell 19.00 Narva kunstmurustaadionil

Narva Trans ja Sillamäe Kalev on Ida-Virumaa parimat klubi selgitanud juba 11 aastat ja teevad seda tänavu kaheksandat hooaega järjest. Transil on nende seitsme aasta jooksul peetud 28 mängust kirjas 11 võitu ja Kalevil 14 võitu, kolm korda on mäng lõppenud viigiliselt. Mullu mängiti esimene omavaheline kohtumine 1:1 viiki, teise võitis aga Sillamäe 4:1, kolmanda koguni 7:1 ja neljanda 1:0.

Hooaega hästi alustanud Transi hoog on seejärel raugenud ning nagu ka meeskonna mängijad allolevates kommentaarides ise tunnistavad, on probleem psühholoogiline. Viimati lepiti võõrsil viigipunktiga Viljandi Tuleviku vastu, enne seda viigistati ka tabeli viimase Paidega, kaotati võõrsil Tartu Tammekale ja kodus FC Florale. Vitalijs Zilsi teises voorus Levadiale löödud värav püsis koguni 431 minutit Transi viimase mängust löödud väravana (Tammeka vastu realiseeris Roman Nesterovski penalti), enne kui Volodõmõr Kilikevitši suutis 7. voorus Tuleviku vastu täpne olla. Sillamäe vastu ei saa Transi särgis kaasa teha Vitali Andrejev, kes kannab mängukeeldu.

Sillamäe Kalev on seni suutnud kätte saada vaid n-ö kohustuslikud võidud. FOTO: Ants Liigus
Sillamäe Kalev on seni suutnud kätte saada vaid n-ö kohustuslikud võidud. FOTO: Ants Liigus Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sillamäe pidi samuti eelmises voorus üle elama suure pettumuse, kui Tallinnas kaotati Infonetile 0:1. See tulemus tähendab, et mullune hõbedameeskond on küll võtnud sel hooajal kohustuslikud võidud Paide, Pärnu ja Viljandi üle, kuid ülejäänud mängudest mulluse esiviisiku vastu on saadud vaid üks punkt, kui eelviimases voorus viigistati kodus 3:3 Levadiaga. Tabelis langes Sillamäe 7. vooru kaotuse tõttu alles viiendale kohale, kusjuures liidrist Nõmme Kaljust lahutab neid juba 11 punkti.

Transi peatreener Aleksei Jagudin: «Tuleb väga huvitav mäng, derby! Kõik saavad väga hästi aru, mida sellest oodata. Me anname endast parima, et oma poolehoidjaid koduseinte toel rõõmustada.»

Transi väravavaht Roman Smiško: «Pärast kahetsusväärset kaotust Florale viimastel minutitel sattusime psühholoogilisse auku. Me ei suuda oma mängu leida, mistõttu on meil ka kaks viiki Paide ja Tuleviku vastu, vaatamata sellele, et mõlemas mängus oli meil mänguline eelis ja piisav arv momente värava löömiseks. Meid ootavad neli mängu Kalevi ja Nõmme Kalju vastu. Kõik saavad aru, et eesolev mäng on rohkem kui mäng. Ettevalmistused käivad tavarežiimis, aga saame aru selle mängu tähtsusest.»

Sillamäe Kalevi peatreener Sergei Frantsev: «Derbimängud on alati erilised. Motivatsioon sellistes mängudes on väga kõrge ning tulemust ära arvata on väga raske. Meeleolu mängule minnes on väga tihti otsustav faktor, aga me töö jääb samaks igas mängus – anda endast sada protsenti võiduks.»

Sillamäe äärekaitsja Andrei Sidorenkov: «Trans on kogenud võistkond, kes oskab mängida iga võistkonna vastu. Arvestades seda, et tegemist on derbiga, tuleb mängida väga kõrge keskendumisega.»

Nõmme Kalju – FC Infonet

Laupäeval, 25. aprillil kell 16.30 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV.

Nõmme Kalju hooaja algus on olnud nende jaoks imeline, sest seitsmest mängust on saadud seitse võitu ning seejuures alistatud nii Flora, Levadia kui ka Sillamäe ehk kogu mullune medalikolmik. Kodumäng Infonetiga ei tule sellegipoolest kergete killast. Mullu lõppes omavaheline avamäng Kaljule piinlikuvõitu tehnilise kaotusega, teine kohtumine mängiti 0:0 viiki ja kolmas 1:1 viiki. Alles neljandas mängus suutis Kalju oma paremuse maksma panna, võites 3:1.

Nõmme Kalju hoog on olnud pidurdamatu. FOTO:
Nõmme Kalju hoog on olnud pidurdamatu. FOTO: Foto: Erik Prozes

Liigat juhitakse mitte ainult punktiarvestuses, vaid ka 20 löödud väravaga – rohkem pole tabamusi kirjas kellelgi. Kalju kaitse on samuti Premium liiga paremate seas, sest sarnaselt Florale on lubatud enda võrku lüüa vaid neli palli. Järgneb aga kuue sisselastud väravaga Infonet, kes tõusis tänu 1:0 võidule Sillamäe üle seitsmenda vooruga tabelis kolmandaks. Avavoorudes väravalöömisega suures hädas olnud Infonet alustas hooaega kolme viigi ja ühe kaotusega, kuid viimased kolm mängu on võidetud ning positsioon tabelis hakkab juba sarnanema sellele, mida klubi juhtkond lootis enne hooaja algust näha.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Vastas on järjekordne medalinõudleja, kes on mänginud viiki Levadiaga, võitnud Sillamäed ja andnud lahingu Florale. viimased kolm vooru on nad võidulainel. Me austame vastast, aga alla võidu me kodus ei ole meile kodus mõeldav. Tahame fännidele pakkuda taas võidurõõmu!»

Kalju poolkaitsja Reginald Mbu Alidor: «Ma ootan meie meeskonnalt väljakul pühendumist ning omavahelist koostööd, mis on meile seni edu toonud. Kuigi me oleme mängus favoriidid, kuna oleme tabelis esimesed ning vaid võite tunnistanud, on Infonet aina paremaks läinud ning tuleb samuti võidumõtetega. Fännid, tulge meid toetama!»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Valmistume selleks mänguks tavapäraselt ega hinda vastast kogutud punktide või võiduseeria järgi. Meil on olemas mänguplaan, võttes seejuures arvesse ka vastase mängu, ning just seda peamegi väljakul ellu viima. Ülejäänu otsustab mäng ning mängida kavatseme vaid võidule!»

Infoneti kogenud keskkaitsja Andrei Kalimullin: «Laupäeval ootab meid kohtumine tabeli liidriga. Pärast kolme järjestikust võitu tunneb meeskond oma võimete üle kindlust ning valmistub tõsiselt mänguks Nõmme Kaljuga. Kõik mängijad mõistavad selle kohtumise tähtsust ning on valmis andma endast 100%. Laupäeval püüame näidata oma parimat mängu ja võita!»

Paide Linnameeskond – FC Flora

Laupäeval, 25. aprillil kell 14.00 Paide linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja meistriliiga.ee

Mullune kindel kuues meeskond Paide ei ole oma hooaega siiani käima saanud, sest tabelis on kirjas vaid kaks viigipunkti ning ainsa meeskonnana pole tänavu veel võidurõõmu maitstud. Raskeks läheb see ka Flora vastu, kes on seni tunnistanud vaid liidri Nõmme Kalju paremust ning võitnud kõik ülejäänud kuus vastast.

Paidet on seni vee peal hoidnud vanameister Vjatšeslav Zahovaiko, kes on kuue tabamusega tõusnud Premium liiga suurimaks väravakütiks. Samas pole seni oma tööga hakkama saanud Paide kaitseliin, sest linnameeskonnale on seitsme vooruga löödud 18 väravat ja see näitaja on liigas tagantpoolt teine. Floral on seevastu ühes liidri Kaljuga liiga parim kaitseliin ning hooajaeelsetest muredest hoolimata pole seni ka väravalöömisega hätta jäädud. Enne kahte olulist kohtumist Levadiaga soovib Flora kindlasti Paide vastu hea mängutuju leida ning paidekatele ei ennusta head ka eelmise hooaja omavaheliste mängude tulemused – Flora võitis kõik neli koondskooriga 15:2, lüües Paidele kaks korda koguni viis väravat.

Flora on sel hooajal saanud vaid ühe kaotuse. FOTO:
Flora on sel hooajal saanud vaid ühe kaotuse. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paidel on käimas raske seeria, kus tuleb järgmise seitsme päeva jooksul kolm väga tähtsat mängu. Sel hooajal kohtume esimest korda Floraga, kes on näidanud head mängu. Paide on näidanud, et suudame lüüa väravaid, aga kaitses on palju uusi mehi ja nende koostöö võtab aega, aga usun, et läheme iga mänguga paremaks.»

Paide poolkaitsja Sander Rõivassepp: «Flora on näidanud see hooaeg väga head mängu. Eks meil läheb raskeks, aga kui ilusti kaitses töötame ja mõne vasturünnaku realiseerida suudame, siis võib väga põnev kohtumine tulla.»

Flora peatreener Norbert Hurt: «Paide mängupilt on olnud sarnane Tammekaga, mida väga hästi iseloomustas nende viimane kohtumine. Paide üritab võimetekohaselt mängida ja neile meeldib palliga olla. Meie praegune treeningperiood on sujunud plaanipäraselt ja meeskond on heas seisus. Senised mängud on näidanud, et kõik võivad kõigilt punkte võtta ning ilmselgelt tuleb olla väga hästi häälestunud.»

Flora kapten Gert Kams: «Kui vaadata Paide meeskonda ja seda, kuidas nad on varasematel aastatel mänginud, siis ma arvan, et nende koht ei ole tabeli lõpus. Ju nad ei ole veel hooaja alguses end hästi käima saanud, sest mängijad on neil ju olemas ja potentsiaali seal on. Kindlasti tuleb väga raske mäng ja kui on ilus ilm, siis on loodetavasti ka palju publikut.»

Pärnu Linnameeskond – FC Levadia

Laupäeval, 25. aprillil kell 14.00 Pärnu kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja meistriliiga.ee

Hoogsa mänguga pealtvaatajaid võlunud meistriliiga uustulnukal Pärnul on seni olnud probleeme oma kaitse lukku keeramisega, sest endale lüüa lastud 24 väravat tähendab seni liigatabeli ülekaalukalt halvimat näitajat. Raskeks läheb pärnakatel ka Levadia vastu, kelle selg on pärast pettumustvalmistavat viiki Sillamäega ja kaotus Kaljule vastu seina. Tiitlikonkurentsis püsimiseks peab Levadia Pärnust kindlasti naasma kolme punktiga, ent senine hooaeg on juba näidanud, et hätta on jäädud ka eeldatavalt kergemate vastastega.

Sergei Pareiko on pidanud puurist välja võtma märksa rohkem palle kui oleks soovinud. FOTO:
Sergei Pareiko on pidanud puurist välja võtma märksa rohkem palle kui oleks soovinud. FOTO: Foto: Erik Prozes

Tänavu ise juba 12 väravat löönud Pärnut peaks rõõmustama teadmine, et Levadia suurimad probleemid on end seni ilmutanud just kaitseliinis. Lisaks ei saa Pärnu vastu mängida Levadia mängumootor Ilja Antonov, kuna keskpoolkaitsja teenis kohtumises Kalju vastu oma selle hooaja neljanda kollase kaardi ja peab laupäevase kohtumise vahele jätma. Keskväljaga mehitamisega on Levadial seejuures niigi probleeme, kuna vigastuse tõttu peab suveni mängupausi pidama Andreas Raudsepp.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Mäng algab null-nullist. Peame keskenduma oma ülesannetele, mängujoonisest kinni pidama, saada kohe mängu – siis on võimalik korralik tulemus saada.

Pärnu kaitsja Karl Palatu: «Meie raske seeria jätkub valitseva Eesti meistri Tallinna Levadia vastu. Koduväljakul peame suutma mängida nii nagu mängisime Flora vastu teisel poolajal.»

Levadia peatreener Marko Kristal: «Pärnus ootab meid väga võitluslik mäng Premium liiga ambitsioonika uustulnukaga ja loodetavasti tuleb seda jälgima palju jalgpallihuvilisi. Meie eesmärk on kolme punktiga koju tagasi tulla. Selleks peame võimalusi looma, need edukalt realiseerima ning kaitses kindlalt tegutsema.»

Levadia ründaja Ingemar Teever: «Üritame Pärnus võidulainele naasta. Oleme palju punkte loovutanud ning rohkem eksimisruumi pole. Pärnakad mängivad väga võitluslikku jalgpalli ning nende mängudes sünnib palju väravaid. Usutavasti tuleb laupäevast mängu vaatama palju inimesi ja staadionil valitseb suurepärane jalgpalliõhkkond.»

Kasutatud materjalid: Eesti Jalgpalli Liidu pressiteenistus

Vaata 7. vooru mängude kokkuvõtteid allolevatest videotest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles