Ohtliku ala harrastaja jääb õnnetuskindlustuseta

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal puutub kindlustusfirma Iizi tihti kokku taipoksijatega ning enamasti kindlustatakse hambaid. Pildil olev Eesti parim taipoksija Edvin Erik Kibus (valgete pükstega) pole looga otseselt seotud.
Viimasel ajal puutub kindlustusfirma Iizi tihti kokku taipoksijatega ning enamasti kindlustatakse hambaid. Pildil olev Eesti parim taipoksija Edvin Erik Kibus (valgete pükstega) pole looga otseselt seotud. Foto: Priit Simson

Inglismaa jalgpallur David Beckham kindlustas oma jalad utoopilise 2,34 miljardi krooni eest. Ka Eesti kindlustusfirmad sõlmivad kohalike sportlastega lepinguid, kuid teatud mööndustega ja mitte kõigiga.



2006. aastal otsustas Inglismaa koondislane, tollal Madridi Realis mänginud David Beckham, et ei jäta vigastusterohkes jalgpallis midagi juhuse hooleks ja kindlustab oma jalad saja miljoni naelsterlingi ehk praeguse väärtuse juures umbes 2,34 miljardi krooni eest.

Nüüdseks Los Angeles Galaxys pallivale Beckhamile on Hispaania pealinna esindusklubis tekkinud vääriline mantlipärija. Mõni aeg tagasi teatati, et Real kindlustas oma suurima staari Cristiano Ronaldo jalad 144 miljoni dollari eest.

Tegelikult on maailmas neid sportlaseid veel, kes ühe või teise kehaosa kindlustanud, kuid nende kõigi üleslugemiseks kuluks mitu päeva. Lähemalt otsides näeme, et mõned Eestigi sportlased on kindlustatud.

Selliseid tehinguid nagu Beckham pole küll siinmaal võimalik sooritada. Näiteks tuntud Ergo kindlustus kehaosade ega meeleorganite eraldi kindlustamist ei paku. Küll aga on võimalik sõlmida õnnetusjuhtumikindlustus, mida mõned alaliidud on oma liikmetele ka teinud.

«Õnnetusjuhtumikindlustuse mõte on pakkuda täielikku kaitset nii ajutise kui ka püsiva tervisekahjustuse korral ning tagada inimestele nende senise elustandardi säilimine ka traumast toibumisel,» selgitas Ergo isikukindlustuse osakonna juhataja Annika Mällo.

Korvatakse need õnnetusejärgsed ravikulud, mida haigekassa või liikluskindlustus ei hüvita – näiteks hambaravi, uued prillid jne –, aga ka päevaraha näol see osa palgarahast, mida haigekassa ei kompenseeri.

«Päevaraha makstakse kuni ühe aasta jooksul alates õnnetuse toimumise päevast ajani, kui inimene siirdub taas tööle. Vigastuse korral võib kindlustusseltsilt saada valuraha, mille summa sõltub diagnoosist,» sõnas Mällo, kelle sõnul pakub Ergo praegu kolme miljoni kroonist õnnetusjuhtumikindlustust.

«Reeglina viitab sajaprotsendiline hüvitise väljamakse väga ränkadele ja püsivatele kahjustustele (nt halvatus jm). Kui on juhtunud halvim, makstakse surmajuhtumihüvitis välja kindlustatu pärijatele või kindlustuslepingus määratud hüvitise saajale.»

Eesti jalgpallikoondise kapten Raio Piiroja meenutas uue millenniumi esimesi aastaid, kui tema ja mitu teist jalgpallurit sõlmisid ühe ettevõttega kindlustuslepingu. Hiljem tuli välja, et firma oli oma klauslites liiga optimistlik.

«Lepingupõhiselt saime vigastuse korral päevarahasid, kuid suure hurraaga alustatud lepingu lõpetas firma ühepoolselt ära,» meenutas ka praegu üldkindlustatud Piiroja, kelle sõnul on vutimeestel pakutavate tingimuste puhul igal juhul pigem mõttekas terve püsida.

«Jalgpalluritega on see probleem, et nipet-näpet on midagi viga 24 tundi seitse päeva nädalas ja 365 päeva aastas. Seega on jalgpalluril tunduvalt mõttekam püsida platsil tervena ja oma raha ausalt välja teenida, mitte saada väikest päevaraha.»

Siiski on ka neid alasid, mille harrastajale õnnetusjuhtumikindlustust ei sõlmita. Kui mootorisportlaste puhul on see võimalik, siis näiteks õhuspordi, poksi või mägironimisega tegelejad lepingut sõlmida ei saa. Ergos saab aga neile sõlmida riskikindlustuse, millega kindlustatud isik saab leevendada oma lähedaste majanduslikke probleeme, kui ta peaks haiguse või õnnetuse tagajärjel surema.

Iizi kindlustuse turundusjuhi Aivar Andersoni sõnul on nende firma aastate jooksul kindlustanud ka Eesti tipp autoralli- ja krossisõitjaid, kuid praegu on viimaste puhul asi keerulisemaks muutunud.

«Praegu on olukord, kus krossisõitjatele on kindlustuskatteid väga raske saada, seda just põhjusel, et sõitjatega on juhtunud väga palju traagilisi õnnetusi. Seetõttu ei ole võimalik Eestis tegutsevatel seltsidel kindlustusmakseid hoida mõistlikul tasemel,» märkis Anderson, kelle sõnul on krossisõitjad sellega sattunud üsna keerulisse olukorda. «Krossisõitjatel on võimalik saada kindlustus väljaspool Eestit, aga kindlustusmaksed ei ole Eesti sõitjatele taskukohased.»

Iizi on kokku puutunud ka ratsutajate, mägironijate ning eriti viimasel ajal ka taipoksijate ja karatekadega, kes on vahel soovinud eraldi kindlustada oma hambad.

12 miljonit maksvad juuksed

Ameerika jalgpallimeeskonna ­Pittsburgh Steelersi mängija Troy Polamalu tume juuksepahmakas kindlustati ühe miljoni dollari eest. Kindlustuse eest hoolitses firma Procter&Gamble,  sest mees reklaamib nende šampooni Head­&Shoul­ders.

Polamalu pole oma juukseid juba seitse aastat lõiganud ning nais­fännide hinnangul on ta üks USA kuumimaid mehi.

Kuigi Ameerika jalgpallurid kannavad kiivrit, pole Polamalu juuksed selle all siiski päris kaitstud. 2006. aastal üritas vastasmeeskonnas palliv Larry Johnson tema liikumist takistada, tirides meest hobusesabast. Suurt kahju ta õnneks teha ei suutnud.

Polamalu juuksed on ligi meetripikkused ja sellega tahab ta avaldada  austust oma Samoalt pärit esivanematele. (PM)

KINDLUSTUS

Spordialad jaotatakse kindlustustingimuste järgi kolme rühma:

•    madala ja keskmise riskiastmega tegevused (nt kergejõustik, ratsutamine, purjetamine);

•    kõrge riskiastmega tegevused (nt jäähoki, maadlus, allveespordialad);

•    ekstreemalad (nt alpinism, sööstlaskumine, langevarjuhüpped).

Allikas: Iizi kindlustus





 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles