Meistriliiga 9. voor: igipõline Levadia ja Flora lahing, Kalju jätkab rekordijahti

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora pole Levadiat juba mitu aastat võita suutnud.
Flora pole Levadiat juba mitu aastat võita suutnud. Foto: Sander Ilvest

Sel nädalal peetava jalgpalli Eesti meistriliiga 9. vooruga lõpeb esimene mängudering, mis tähendab, et kõik meeskonnad on kõigi vastastega vähemalt korra kohtunud ning veerand hooaega ongi juba selja taga. Vooru avavad erandkorras neljapäevase mänguga Pärnu Linnameeskond ja Infonet, kuid vooru ja ehk koguni terve esimese mänguderingi kulminatsioon saabub laupäeva pärastlõunal, kui Lilleküla staadionil on vastamisi Eesti liigajalgpalli igipõlised rivaalid Flora ja Levadia. Postimees toob 9. voorus otsepildis vaatajani Pärnu ja Infoneti kohtumise ning laupäevaõhtuse mängu liiga liidri Nõmme Kalju ja Narva Transi vahel.

FC Flora – Tallinna Levadia

Laupäeval, 2. mail kell 16.30 Tallinnas Lilleküla staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV.

Flora ja Levadia duell on aastaid olnud Eesti klubijalgpalli tähtsaim ja publikumenukaim vastasseis. Tänavu on juba esimesel omavahelisel vastasseisul erakordselt suur kaal, sest tiitlikaitsja Levadia on alustanud hooaega erakordselt kehvalt ning ehkki tabelis ollakse neljandal korral, paljastab punktivahe nende mõõna – kui mängitud on kõigest kaheksa vooru, lahutab Levadiat Florast juba 8 ning liidrist Nõmme Kaljust 11 punkti. Võit on Levadiale seega elulise tähtsusega, kuna muidu käriseks vahe põhikonkurentidega juba niisuguseks, et sele tagasimängimine võib isegi kahel viimasel aastal meistriks tulnud meeskonnale üle jõu käia.

Viimases voorus pidi Levadia üllatuslikult leppima võõrsil 2:2 viigiga Pärnu Linnameeskonna vastu, kusjuures poolajaks oldi 0:2 kaotusseisus ja viigipunktigi päästis tallinlastele alles 83. minutil Artur Rätteli tabamus. «Jalgpallis algab kõik tahtmisest ja enese motiveerimisest. Kui need asjad paika saab, siis võib hakata muudest nüanssidest rääkima,» nentis Levadia peatreener Marko Kristal päev pärast mängu Postimehega vesteldes.

Murelik Levadia treeneriduo - Marek Kristal ja Indrek Zelinski. FOTO:
Murelik Levadia treeneriduo - Marek Kristal ja Indrek Zelinski. FOTO: Foto: Peeter Langovits

Kristal tunnistas ühtlasi, et peab kiiremas korras leidma mingi nipi, kuidas mängijatesse kaduma läinud võiduiha tagasi tuua. «See on minu töö. Pean leidma midagi, mis meeste peas selle klõksu ära teeb.» Kas sellist muutust on võimalik teha mõne päevaga või kulub selleks rohkem aega? «Usun, et seda on võimalik kiiresti teha,» ütles Kristal Postimehele pühapäeval. Eesootav laupäev näitab, kas Levadia juhendajal on see vahepealse ajaga õnnestunud.

Flora on tabelis kindlal teisel kohal ning seni ainus meeskond, kes suutnud liidri Kaljuga sammu pidada. Kaotusekibedust on tulnud tunnistada vaid meeskondade omavahelises kohtumises, kõik ülejäänud seitse mängu on Flora võitnud ja kogunud tabelisse 21 punkti. Võrreldes Levadiaga on florakatelt aga kindlasti pisut jõudu röövinud teisipäevane Evald Tipneri karikasarja veerandfinaal Sillamäe Kaleviga, kus lõpuks üheksakesi platsile jäänud vastane suudeti murda alles viimastel minutitel.

Flora kangelaseks kerkis nii karikamängus kahe väravaga hiilanud kui ka eelmises liigakohtumises kümme minutit enne lõpuvilet Paide väravaluku viimaks lahti muukinud soomlasest ründaja Sakari Tukiainen. Flora võib lisaks kiidelda meistriliiga ühe parema kaitseliiniga – sarnaselt Kaljule on enda võrku lastud ainult neli palli – ning seega tehakse Levadia elu 65. omavahelises liigamängus kahtlemata raskeks.

Lisaks vajab Floral tasumist vana võlg, sest Levadiat ei ole nad meistriliigas võita suutnud juba tervelt 12 (!) mängu järjest. Mullu lepiti kahes esimeses omavahelises kohtumises 1:1 ja 0:0 viiki ning kolmaski mäng lõppes 1:1 viigiga. Oktoobrikuises neljandas mängus asus Flora küll juhtima, ent Ingemar Teeveri ja Igor Subbotini tabamused tõid ikkagi 2:1 võidu Levadiale. Nii pärinebki Flora viimane liigavõit Levadia üle 2011. aasta septembrist – laupäevaseks mängupäevaks on sellest möödas juba ei rohkem ega vähem kui 1315 päeva!

Flora fännid on peoks valmis. FOTO: Sander Ilvest
Flora fännid on peoks valmis. FOTO: Sander Ilvest Foto: SANDER ILVEST/

Flora peatreener Norbert Hurt: «Ootame mängu suure huviga. Levadia on olnud meile tugev vastane ja ma arvan, et see on meile alati korralik väljakutse. Sellist mängu on raske ennustada – milline seis täpselt on, näitab ikkagi mängupäev. Tähtis on see, mis on mängijatel sees ja kui hästi nad on häälestunud. Meie peame aitama kaasa sellele, et meeskond tunneks tuge ja kindlust, et julgelt väljakule minna.»

Flora keskkaitsja Enar Jääger: «Kuigi mänge tuleb kõike võtta samamoodi, siis eks kohtumised Levadiaga ole ikka erilised. Levadial on võistkonna siseselt palju muutunud, neil on palju uusi mängijaid ja eks see käima saamine võtab natuke rohkem aega. Vahet ei ole, milline on tabeliseis ja kuidas Levadial on siiamaani läinud, sest kindlasti tuleb kõva lahing. Määravaks saab võitluslikkus, duellid ja kumb seda mängu laupäeval rohkem võita tahab.»

Levadia peatreener Marko Kristal: «Ees ootab ülioluline ja väga põhimõtteline kohtumine oma suure rivaaliga. Vajame laupäeval kindlasti võitu. Hea tulemuse saavutamiseks vajame nii ennastsalgavat võitlust kui poolehoidjate toetust. Loodame, et mõlemat eelseisvat Tallinna derbit tuleb vaatama palju jalgpallisõpru!»

Levadia väravavaht Sergei Pareiko: «Loomulikult valitseb eelseisva suure mängu vastu väga kõrge huvi. Mõlema meeskonna jaoks tähendab laupäevane omavaheline heitlus ülimalt palju – mängu võitja saab edasiseks hooajaks emotsionaalse laengu ja arvestatava eelise. Meie oleme olukorras, kus libastuda ei tohi. Oleme palju punkte kaotanud ja peame oma mängu käima saama. Võit FC Flora üle tooks meid suurde mängu tagasi. Mõlemad meeskonnad ja kõik väljakule tulevad mängijad võitlevad hingestatult oma eesmärgi saavutamise nimel. Olen veendunud, et nii laupäeval staadionile tulevad kui mängu teleekraanilt jälgivad jalgpallisõbrad saavad meeldejääva elamuse! Omalt poolt kutsun kõiki FC Levadia fänne laupäeval Lillekülla üheskoos meile kaasa elama!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Pärnu Linnameeskond – FC Infonet

Neljapäeval, 30. aprillil kell 19.00 Pärnu kunstmuruväljakul

Pärnu Linnameeskond on sel hooajal jalgpallipublikut üllatanud mitmel puhul – iluväravatega, hoogsa mänguga ja eelmises voorus ka Levadialt punkti röövimisega, kusjuures avapoolajalt mindi puhkama Pärnu 2:0 eduseisus ja Levadiale päästis hädisevõitu viigipunkti alles 83. minuti värav. Tabelis on pärnakatel siiski kirjas vaid viis punkti, mis annab neile vooru eel eelviimase ehk 9. koha. Kui 14 löödud väravat lubab Pärnul asuda resultatiivseimate meeskondade tabelis igati auväärsel neljandal real, siis enda võrku on lastud koguni 26 palli, mis on Premium liiga senise hooaja selgelt kõige kehvem näitaja.

Pärnu vastane Infonet kaotas eelmises voorus 0:1 liidrile Nõmme Kaljule, kuid on pärast keskpärast hooaja algust oma mängu siiski paremini käima saanud, võites enne laupäevast allajäämist kolm mängu järjest. Infoneti õnnetuseks sai Kalju vastu vigastada ründaja Jüri Jevdokimov, kelle vigastuse tõsidus ei olnud selle eelvaate kirjutamise ajaks veel päris selge. Arvestades, et ka Ermal Hajdarit ja Vladislavs Kozlovsit on kimbutanud või kimbutamas traumad, on Infoneti suurim murelaps hetkeseisuga just ründeliin. Liigatabelis on Infonetil koos 12 punkti, mis annab neile viienda koha. Võit lubaks seega Sillamäe ja Levadia tempos püsida ning hellitada ka lootusi liiderpaarile Flora-Kalju vastu hakkamisest.

Robert Kirss (esiplaanil) on Pärnu meeskonna üks edukamaid ründajaid. FOTO:
Robert Kirss (esiplaanil) on Pärnu meeskonna üks edukamaid ründajaid. FOTO: Foto: Ants Liigus

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Põhirõhk läheb ikkagi kaitseliini korralikule tööle saamisele, mis eelmises mängus juba toimis päris hästi. Eesmärk oleks taga hoida nulli ja kui ka ülejäänud meeskond hoiab distsipliinist ja mängujoonisest kinni, siis on ka Infoneti vastu võimalik positiivne tulemus saada.»

Pärnu poolkaitsja Chris Anderson: «Rasked mängud jätkuvad ja seekord vastaseks Infonet. Viik Levadiaga näitas, et kui oma mängu mängime, siis suudame ka tugevamate vastastega korralikult mängida. Meeskond annab endast kindlasti kõik, et kodus positiivne tulemus saada.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Vastane lööb palju väravaid, mistõttu peame mängima kaitses võimalikult kindlalt. Peamiseks eesmärgiks mänguks valmistumisel on võimaluste realiseerimine. Tahame lõpetada esimese ringi võiduga.»

Infoneti poolkaitsja Jevgeni Gurtšioglujants: «Ees ootab väljasõit Pärnu! Eelmises voorus näitas vastane, et on ohtlik igale Premium liiga vastasele, mistõttu valmistume selleks mänguks väga tõsiselt! Eesmärk on meil üks – naasta koju võiduga!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – Narva Trans

Laupäeval, 2. mail kell 19.00 Hiiu staadionil

Nõmme Kalju võiduseeria jätkus ka eelmises voorus, kui koduväljakul oldi 1:0 paremad Infonetist. Kaheksa mängu järjest võitnud Kalju läheneb seega juba kümnest meeskonnast koosneva Premium liiga kõigi aegade rekordile, sest 2009. aastal suutis Levadia hooaja alguses löömatuna püsida koguni 11 mängu järjest. Kaljul on liiga parim rünnak (21 löödud väravat) ja parim kaitse (neli sisselastud väravat nagu ka Floral), mistõttu võib olla raske näha, kuidas Trans suudaks neid murda. Samas ei ole Kalju viimastes voorudes enam saanud selliseid suureskoorilisi võite nagu hooaja alguses.

Narva Transi mängijad on psühholoogilises augus. FOTO:
Narva Transi mängijad on psühholoogilises augus. FOTO: Foto: Marko Saarm

Trans on pärast 4. vooru üleminutitel Floralt saadud valusat 0:1 kaotust langenud nii sügavasse psühholoogilisse auku, et sellest pole siiani suudetud välja ronida. Kaotus Tammekale ning viigid Paide ja Tulevikuga on kaugel tulemustest, mida Transis loodeti hooaja eel näha. Tagatipuks kaotati eelmise vooru põhimõtteline heitlus Ida-Virumaa esiklubi tiitli nimel Sillamäe Kalevile 1:2. Klubi president Nikolai Burdakov kritiseeris pärast seda ajakirjanduses nii keskkaitsjaid kui ka ründajaid – eriti silmatorkavad ongi Narva probleemid just ründeliinis, sest kui endale lüüa lastud 10 väravat on igati soliidne näitaja (liiga neljas tulemus), siis hooaja avavoorus Pärnut viie väravaga kostitanud ründeliin on suutnud järgmise seitsme mänguga lisada vaid neli tabamust. Tabelis on Trans langenud 7 punktiga 7. kohale, lähimad jälitajad Viljandi ja Pärnu on seejuures vaid kahe punkti kaugusel.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Uus mäng on ootamas, Trans on hambaid näidanud kõigile esikolmikus. Kaotus Florale 92. minutil, 1:2 kaotus Sillamäele ja viik Levadiaga. Kindlasti on raske mäng ning igaüks tuleb meie vastu täiega mängima. Mängime võidu peale ning ootame publikut kaasa elama.»

Kalju kaitsja Nicolas Galpin: «Jõhvi tegi meie elu raskeks, kuid laupäeval on uus mäng ning peame keskenudma Narva Transi alistamisele. Nad on tugeva kaitsega, kuid me suudame seda lahti muukida.»

Transi peatreener Aleksei Jagudin: «Valmistame väga tõsiselt ette. Meie vastase tugevust kinnitab nende kaotuseta seeria liigas. Aga ikka oleme valmis võõrsil võitlema.»

Transi poolkaitsja Volodõmõr Kilikevitš: «Loomulikult alati tahame võita. Võidumaitset pole juba ammu tundnud. Saame väga hästi vastase tugevusest aru ning tema tänane seis taabelis on selle kinnituseks. Vaatamata sellele anname endast kõik, et resultatiivaset mängu näidata.»

Sillamäe Kalev – Tartu Tammeka

Reedel, 1. mail kell 19.00 Sillamäe staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja meistriliiga.ee

Sillamäe Kalev jättis eelmises voorus saadud 2:1 võiduga Narva Transi üle enda kätte Ida-Virumaa tugevaima meeskonna tiitli, mis on juba mõnda aega neile kuulunud. Aleksandr Dubõkin iluvärav ja Jaroslav Kvassovi tabamus aitasid Sillamäel ühtlasi unustada voor varem Infonetilt saadud ootamatut kaotust. Liigatabelis on Sillamäe 13 punktiga tõusnud kolmandale kohale, olles samal pulgal Levadiaga ning edestades punktiga Infonetti. Sarnaselt nimetatud konkurentidele vajab aga ka Sillamäe iga punkti kui õhku, et liidritest kinni hoida. Selle eest on seni hästi hoolitsenud Kvassov, kelle arvel on juba kuus väravat.

Tammeka on viimastes voorudes fännidele palju rõõmu pakkunud. FOTO: Kristjan Teedema
Tammeka on viimastes voorudes fännidele palju rõõmu pakkunud. FOTO: Kristjan Teedema Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tammeka on pärast kodumurule kolimist hoo sisse saanud, kui esmalt võideti Transi, anti siis tubli lahing Florale ja võideti võõrsil ka Paidet. Viimases voorus tuli kodus Viljandi Tuleviku vastu leppida mõneti pettumust valmistanud 1:1 viigiga, ent sellegipoolest hoiab Tammeka liigatabelis 8 punktiga igati väärikat kuuendat kohta. «Oli piisavalt väljamängitud kohti, kus me ei suutnud hästi palli tabada ja kui sa väravaid ei löö, siis on raske võita. Arvan, et eks me Sillamäe vastu peame minema ise natukene kaitsvamalt, aga ma siiski ei näe põhjust, miks me ei peaks suutma sealt punkte võtta,» lausus Tammeka peatreener Indrek Koser pärast eelmist kohtumist klubi koduleheküljele.

Sillamäe peatreener Sergei Frantsev: «Tammeka on ohtlik vastane, keda ei tohiks alla hinnata. Sõltumata tulemusest, löövad nad väravaid igas mängus. Aga esimese ringi viimane voor on veel üks võimalus punktide korjamiseks. Oma poolt saan öelda, et me anname ennast sada protsenti tulemuse saavutamiseks ning punktide korjamiseks.»

Sillamäe poolkaitsja Aleksandr Dubõkin: «Tammeka on võimeline mängima iga võistkonna vastu. Kerget mängu ei oota mitte keegi. Mängime kodus ning tahaksime näidata head jalgpalli, et kodupublik saaks nautida ilusat mängu.»

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Sillamäe puhul võib alati oodata ootamatut. See teeb mängu jaoks ettevalmistuse ja analüüsi keerulisemaks kui tavaliselt. Samas on meie enda eesmärgid ja sihid selged, seega anname alati endast parima.»

Tammeka paremäär Geir-Kristjan Suurpere: «Mäng Sillamäega nende kodus saab kindlasti väga raske olema. Kuna Sillamäe on Florast ja Kaljust juba liiga kaugele jäänud, siis kohe kindlasti tahavad nad meilt kolme punkti saada. Kindlasti lähme me sinna neile kõva lahingut andma ja ei anna mitte midagi niisama käest, pigem üritame hoopis neilt võtta.»

Paide Linnameeskond – Viljandi Tulevik

Laupäeval, 2. mail kell 19.00 Paide staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja meistriliiga.ee

Avaringi ühe suurema ebaõnnestuja tiitel kuulub seni Levadia kõrval kahtlemata Paidele, sest mullu kindlalt kuuenda koha saanud meeskond on praegu tabelis ainsana võiduta ning mõistagi annab see neile liigatabelis vaid kahe punktiga viimase koha. Paidet on seni vedanud ja peab ka Tuleviku vastu vedama vanameister Vjatšeslav Zahovaiko, kes jagab kuue löödud väravaga liiga parimate väravaküttide tabelis esikohta Sillamäe ründaja Jaroslav Kvassoviga.

Tulevik naasis eelmises voorus Tartust viigipunktiga ja on seega ühe punkti noppinud mõlemast viimasest mängust. Liigatabelis annab see mulkidele viie punktiga 8. koha, kuid südi mängu on näidatud juba pea kõikide suurklubide vastu – vaid kohtumises Nõmme Kaljuga mindi ise ründavamalt tegutsema ning lasti enda puuri lüüa kuus palli. Viimastes kohtumistes on peatreener Aivar Lillevere rünnakul kasutanud duot Joonas Tamm – Sander Post. Neist esimene on kahes viimases kohtumises ka jala valgeks saanud ning kogunud oma saldosse nüüd juba kolm liigaväravat.

Tuleviku mängiv president Raiko Mutle: «Kaks viiki on seljataga ja sellega nendest mängudest miinimumeesmärk täidetud. Nüüd Paidega on samuti ülioluline punkte juurde saada. Meeskond on motiveeritud ja soov võita on suur. Läheme kindlasti täispanga peale!»

Tuleviku kaitsja Siim Saar: «Oleme saanud kaks kaotusemaitselist viiki. Oleme läinud ise juhtima, aga ise enda vigadest lasknud vastasel viigistada. Laupäeval proovime seda vältida ja lähme kindlasti Paidesse kolme punkti järgi. Tuleb olla algusest lõpuni mängus sees ja tegutseda kaitses distsiplineeritult.­»

Kasutatud materjalid: Eesti Jalgpalli Liidu pressiteenistus

Vaata 7. vooru mängude kokkuvõtteid allolevatest videotest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles