Poliitiline vastasseis, millest sündis hiljem kinolina poksistaar Ivan Drago

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joe Louis (vasakul) on 1938. aasta raskekaalu tiitlimatšis nokauteerinud Max Schmelingu.
Joe Louis (vasakul) on 1938. aasta raskekaalu tiitlimatšis nokauteerinud Max Schmelingu. Foto: SCANPIX

Joe Louis vs Max Schmeling (1938, New York)

– Louis võitis 1. raundi nokaudiga

1936. aastal alistas Schmeling New Yorgis Yankee staadionil nokaudiga Louise, mispele tituleeris Adolf Hitler poksija Saksamaa kangelaseks. Kaks aastat hiljem kohtusid mehed samas kohas uuesti ning siis oli matšil veelgi suurem poliitiline maik juures.

Kuigi sakslased rakendasid Schmelingi propagandamasina ette ja matšist on räägitud kui «võitlusest natside vastu», ei pooldanud Schmeling tegelikult Hitleri režiimi. Tal oli juudist mänedžer ning tema sugulastel ei lubatud USAsse matši vaatama sõita, kuna kardeti, et ta ei pruugi sealt enam kodumaale naasta.

Louis sai legendaarses 1938. aasta matšis võitjana triumfeerida juba kaks minutit ja neli sekundit pärast duelli algust. «Terve riik lootis minu peale,» ütles Valges Majas presidendi Franklin Delano Roosevelti vastuvõtul käinud Louis.

Hilisemas elus läks paremini sakslasel, kellest sai edukas ärimees. Louis suutis aga oma raha läbi lüüa ja temast sai Las Vegases Ceasars Palace’i ukse peal tervitaja. Mehed jäid aga headeks sõpradeks, Schmeling saatis ameeriklasele aeg-ajalt raha ja maksis ka osaliselt tema matuste eest.

Toonane duell on andnud panuse ka filmimaailma – matš kanti «Rocky IV» filmi tarbeks üle külma sõja konteksti ning nii heitlevad kinolinal ameeriklane Rocky Balboa ja venelane Ivan Drago.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles