Hirmuäratav Tyson lõpetas 91 sekundiga võitmatu staari karjääri

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Spinks (vasakul) ja Mike Tyson 1988. aasta raskekaalu tiitlimatšis.
Michael Spinks (vasakul) ja Mike Tyson 1988. aasta raskekaalu tiitlimatšis. Foto: SCANPIX

Mike Tyson vs Michael Spinks (1988, Atlantic City)

– Tyson võitis 1. raundi nokaudiga

Tegemist oli kahe seni vaid võite tunnistanud mehe tiitliheitlusega. Kõik karjääri senised 34 matši võitnud Tysonil oli kolm meistrivööd ja kõigil 31 korral vastase alistanud Spinksil üks. Seda duelli oli pikalt oodatud ja meeste senist võimsat karjääri arvestades tõmmati paralleele Muhammad Ali ja Joe Frazieri 1971. aasta duelliga.

Tegelikult aga suurest poksiõhtust asja ei saanud, kuna läbi aegade noorim raskekaalu maailmameister Tyson saatis oma vastase juba 91 sekundi järel ööbikuid kuulama. Siiski oli see 70 miljoni USA dollariga tolleks hetkeks ajaloo kõige tulusam poksimatš. Duelli võõrustanud Atlantic City mängupõrgud teenisid selle nädalavahetusega 344 miljonit USA dollarit kasumit.

Tyson oli selleks ajaks juba oma kuulsuse tipul ning tema «vägiteod» väljaspool poksiringi tõmbasid aina enam tähelepanu. Loomulikult olid värvikad ka tema väljaütlemised. Hiljem on kirjutatud ja räägitud, et ta suutis Spinksile hirmu nahka ajada juba oma sõnadega. Pealekauba nägi Tyson ka hirmuäratav välja.

«Ma kavatsen Spinksi tahtejõu murda. Ma olen valmis kõiki alistama. Kui ma kellegagi poksin, siis tahan murda tema tahtejõu. Kavatsen võtta talt tema mehisuse. Tahan tema südame välja rebida ning seda talle näidata. Inimesed ütlevad, et selline jutt on primitiivne ja ma olen loom. Siiski nad maksavad 500 dollarit, et mind näha. Olen sõdalane ja kui ma ei poksiks, siis ma rikuks kusagil seadust. See on minu loomuses,» teatas Tyson enne matši.

«Natuke terrorit elus tuleb ikka kasuks,» oskas ehmunud Spinks selle peale vaid kosta. Kui Tyson vaimustas poksimaailma veel aastaid, siis Spinks teatas kuu aega hiljem karjääri lõpust ning rohkem ta ringi ei tulnudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles