Barcelona ja Reali elu läheb rahaliselt raskemaks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona tähtmängija Neymari (vasakul) ja tema Reali ametivenna Luka Modrici nägemise eest on telefrimad maksnud neile võrreldes teiste Hispaania tiimidega tunduvalt suuremaid summasid. Peagi on olukord aga muutumas.
Barcelona tähtmängija Neymari (vasakul) ja tema Reali ametivenna Luka Modrici nägemise eest on telefrimad maksnud neile võrreldes teiste Hispaania tiimidega tunduvalt suuremaid summasid. Peagi on olukord aga muutumas. Foto: Reuters/ScanPix

Hispaania klubijalgpalli kaks suurt ehk FC Barcelona ja Madridi Real on seni saanud kodumaal nautida eristaatust, kui nad teiste kõrgliigaklubidega võrreldes on pistnud taskusse tunduvalt suurema summa teleraha. 2016. aastast hakkab Hispaanias kehtima aga uus seadus ja siis peavad nad hakkama suuri rahahunnikuid senisest rohkem teistega jagama.

Hispaania kultuuri- ja spordiminister Jose Ignacio Wert teatas eelmise nädala lõpus, et valitsuse tasemel vastu võetud seaduse kohaselt hakatakse reguleerima Hispaania kõrgliiga, esiliiga, karikasarja ning superkarika teleraha jagamist.

Praeguste reeglite kohaselt peavad kõik klubid telejaamadega eraldi läbirääkimisi ning sõlmivad oma mängude peale eraldi lepinguid. Nii saavad Real ja Barcelona küsida tunduvalt suuremat tasu kui ülejäänud tiimid. Edaspidi sõlmitakse leping aga terve liiga peale ja seejärel hakatakse raha klubide vahel jagama. Samasuguse mudeli järgi jagatakse raha näiteks ka Inglismaa kõrgliigas. Selle sammuga loodetakse muuta Hispaania liiga konkurentsitihedamaks.

Edaspidi jagatakse pool telelepinguga teenitud rahast tiimide vahel võrdselt ära. Teine pool jaotatakse vastavalt meeskondade viimase viie aasta tulemustele ning klubi tähtsusele ja staatusele ühiskonnas. Seega pistavad Real ja Barcelona ka tulevikus taskusse kõige suurema summa. Kui seni teeniti Hispaania kõrgliiga kehvematest meeskondadest umbes seitse korda rohkem, siis uue seadusega väheneb see umbes 3,5 korrale. Inglismaal on esimese ja viimase teenistuse vahe 1,7 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles